Foto: EPA/Scanpix/LETA
Latvijas vadošais distanču slēpotājs Indulis Bikše trešdien Vācijā ieņēma pēdējo, 70.vietu prestižā seriāla "Tour de Ski" ceturtajā posmā, kurā sportisti sacentās 15 kilometru distancē ar masu startu, kamēr dāmām desmit kilometros uz starta neizgāja Patrīcija Eiduka.

Distancē klasiskajā stilā vīriem uzvaru svinēja norvēģis Ēmils Īvešens, kurš finišēja pēc 45 minūtēm un 30,3 sekundēm. Nieka 0,9 sekundes viņam zaudēja itālis Frančesko di Fabiāni, bet trešais bija krievs Sergejs Ustjugovs, kurš atpalika 2,0 sekundes.

Bikše uzvarētājam zaudēja četras minūtes un 41,2 sekundes, paliekot pēdējais 70 distanču slēpotāju konkurencē. No priekšpēdējās vietas latvietis atpalika nepilnas 52 sekundes. Bikše par savu sniegumu nopelnīja 144,19 Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) kategorijas punktus.

"Tour de Ski" kopvērtējumā līderis ir norvēģis Juhaness Klēbo, kurš par 15,4 sekundēm apsteidz Ustjugovu. Tikmēr Bikše līderim zaudē desmit minūtes un 24,7 sekundes, kas viņam dod pēdējo, 70.pozīciju.

Pasaules kausa kopvērtējumā līderis ar 476 punktiem ir krievs Aleksandrs Boļšunovs, kurš trešdien ieņēma 32.vietu, otro vietu ar 466 punktiem ieņem Īvešens, bet trešais ar 430 punktiem ir Klēbo, kurš šodien bija devītais.

Tikmēr dāmām uzvaru svinēja norvēģiete Ingvilda Ūstberga, kura finišēja pēc 32 minūtēm un 8,9 sekundēm. Vēl uz goda pjedestāla kāpa divas Krievijas pārstāves - Natālija Ņeprajeva un Anastasija Sedova, kuras atpalika attiecīgi 0,1 un 5,3 sekundes.

Savukārt Eiduka, kura "Tour de Ski" debitēja kā seriāla šīs sezonas otrā jaunākā dalībniece, trešdien uz starta neizgāja, tādējādi izstājoties no turpmākajām cīņām.

"Tour de Ski" kopvērtējumā līderpozīcijā atrodas Ūstberga, kura par 24,1 sekundi pārspēj Ņeprajevu.

Savukārt sezonas Pasaules kausa kopvērtējumā līdere ar 602 punktiem ir Ūstberga, kurai ar 600 punktiem seko vēl viena norvēģiete Terēza Juheuga, kura "Tour de Ski" nepiedalās. Tikmēr trešo vietu ar 520 punktiem ieņem somiete Krista Permekoksi, kura trešdien bija piektā.

Ceturtdien turpat Oberstdorfā notiks iedzīšana. Sestdien jau Valdifjemmē, Itālijā, būs vēl vienas sacensības ar masu startu, bet seriāls noslēgsies 6.janvārī ar deviņu kilometru posmu, kurā pēdējie trīs kilometri jāveic pret kalnu pa kalnu slēpošanas trasi.

Šajā slēpošanas tūrē notiks septiņi etapi un Bikše tajās piedalās trešo gadu pēc kārtas, bet Eidukai šis bija debijas gads. Aizpērn Bikše kļuva par pirmo Latvijas distanču slēpotāju, kurš piedalās šajā tūrē, kopvērtējumā izcīnot 40.vietu, bet iepriekšējā sezonā latvietis pirms priekšpēdējā posma izstājās.

2016./17.gada sezonā pēdējā etapā Bikše kļuva par vēsturē pirmo Latvijas distanču slēpotāju, kurš ieguvis Pasaules kausa kopvērtējuma punktus.

"Tour de Ski" seriāls veidots pēc leģendārās daudzdienu riteņbraukšanas tūres "Tour de France" parauga un principiem, distanču slēpošanas apritē ienākot 2006./2007.gadu mijā. Tā ir Pasaules kausa posmu sastāvdaļa.

Lai distanču slēpotāji varētu turpināt sacensības, viņiem būs jānoturas laika limitā - intervāla starta distancēs labākajiem nedrīkstēs zaudēt 15% laika, sprintā 20%, bet masu starta etapos nedrīkstēs tikt apdzīts par apli.

"Tour de Ski" seriālā distanču slēpotāji sadala 560 000 Šveices franku (500 000 eiro) lielu balvu fondu.

Iepriekšējā sezonā par "Tour de Ski" uzvarētājiem tika kronēti šveicietis Dario Kolonja un norvēģiete Heidi Venga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!