Foto: Publicitātes foto

Pasaules junioru čempionātā distanču slēpošanā, kas norisinās Kazahstānas pilsētā Almati, 10 kilometru distancē brīvajā stilā ar intervāla startu teicami nostartējis Latvijas izlases līderis Indulis Bikše, kurš 84 dalībnieku vidū izcīnīja 17.vietu, sasniedzot Latvijas slēpotāju augstāko vietu čempionātos, informē Latvijas Slēpošanas savienības preses sekretārs Ivars Bācis.

Bikše šo pozīciju dalīja ar Norvēģijas 2014.gada junioru vicečempionu 10 km distancē - Johannesu Klēbo.

10 km distance slidsolī bija tā, uz kuru Bikše lika uzsvaru. Pērn 10km klasiskajā stilā viņš ieņēma 59.vietu. Šogad mērķis bija trīsdesmitnieks. Distances pašu pirmo daļu Indulis uzsāka ļoti ātrā tempā, pie 1,7km uzrādot 8.laiku un no līdera atpaliekot 4,7 sekundes. Pēc pusdistances jeb pirmā apļa (5km) latviešu slēpotājs līderim jau zaudēja 52 sekundes, taču atradās joprojām augstajā 22.vietā.

Otrā apļa pirmajā pusē pie 6,7km atzīmes viņš no līdera atpalika 1:19,5 un bija jau ārpus trīsdesmitnieka (31.vietā). Taču madonietis spēja saņemties un pēdējos trīs kilometros atrast spēkus. Viņš ne tikai atgriezās atpakaļ trīsdesmitniekā, bet pat divdesmitniekā. Tā ir otrā reize, kad kāds Latvijas distanču slēpotājs pasaules junioru čempionātā ir trīsdesmitniekā, bet pirmā reize divdesmitniekā. Pirms 11 gadiem Norvēģijā 24.vietā bija Valts Eiduks.

Šo var uzskatīt par otro lielāko Latvijas panākumu slēpošanā aiz Rinalda Kostjukova 2009.gadā Eiropas Jaunatnes Olimpiskajā festivālā sprintā izcīnītās bronzas medaļas.

Bikše distanci veica 25:27,3 un izcīnīja 17.vietu, iegūstot 93 FIS punktus, kas priekš Latvijas slēpošanas ziemas sportu pamatveidā, kurā FIS rangā ir vairāki tūkstoši slēpotāju, ir lielisks panākums. Aiz latviešu slēpotāja palika visi četri pārstāvji no tādām distanču slēpošanas lielvalstīm kā Somija, Šveice, Kanāda, Vācija, Itālija. Lielisks panākums arī igauņiem, kuru labākais pārstāvis Kārels Korge noslēpoja par 20 sekundēm ātrāk nekā Indulis un ieņēma 13.vietu, bet pārējie divi igauņi ierindojās 47. un 74.vietā. Savukārt Lietuvas pārstāvis Stepans Terentjevs, kas pārsvarā ir bijis priekšā Indulim, šoreiz pavisam "švaki" nostartēja un palika 78.vietā (+4:46), vienu vietu un 14 sekundes priekšā mūsu otram pārstāvim Jānim Šņoriņam.

Visu goda pjedestālu aizņēma Krievijas slēpotāji. Uzvaru svinēja pagājušā gada vicečempions skiatlonā Aleksejs Červotkins, kas distanci veica 23:36,4 un par 16 sekundēm apsteidza Denisu Spicovu, bet vēl 18 sekundes lēnāks bija Aleksandrs Bakanovs, kas pagājušā gada vasarā Madonā FIS rollerslēpošanā startējušām krievu slēpotājam bija jau otrā medaļa no diviem startiem Almati.

Tikmēr mūsu abām meitenēm atkal ļoti vājš starts. 5km distancē jau pēc pirmās kontrolatzīmes 1,7km no 67 dalībniecēm Latvijas pārstāves bija ārpus sešdesmitnieka, Kitijai Auziņai no līderes atpaliekot 1:10 un uzrādot 62.laiku, bet Vinetai Pētersonei slēpojot vēl par 20 sekundēm lēnāk un atrodoties 65.pozīcijā. Atlikušajos 3,3km mūsējo temps bija lēns un viņas zaudēja vēl dažas minūtes, paliekot turpat ārpus sešdesmitnieka. Kitija 5km veica 17:02,2 un no uzvarētājas atpalika 3:35,5, ierindojoties 62.vietā un nopelnot 248,46 FIS punktus, kas par aptuveni 50 sliktāk nekā iepriekšējās lielākajā sacensībās pirms diviem gadiem Eiropas Jaunatnes Olimpiskajā festivālā. Vineta Pētersone bija par 24 sekundēm lēnāka un palika 64.vietā, apsteidzot tās pašas trīs dalībnieces, ko sprintā.

Distanci veicot 13;26,09 un tuvākās divas konkurentes apsteidzot par 5 sekundēm, par čempioni kļuva pasaules kausa posmos un "Tour de ski" divas reizes startējusī vāciete Viktorija Karla, bet ļoti līdzīgajā cīņā par sudrabu divu Krievijas slēpotāju starpā Anastasija Sedova par pussekundi apsteidza Natāliju Ņeprajevu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!