Foto: Publicitātes foto

Somijas ziemeļu ciematā Kūsamo notiekošajā pirmajā Pasaules kausa posmā distanču slēpošanā norvēģu dominanci pārtrauca mājinieku uzlecošā zvaigzne Ivo Niskanens, kurš bija labākais vīriešiem 15 kilometru (km) distancē klasiskajā stilā ar intervāla startu, izcīnot pirmo uzvaru Pasaules kausa posmos un pirmo reizi vīriešiem Kūsamo triumfējot mājinieku nācijai. Latvijas slēpotājam Arvim Liepiņam 90.vieta, uzvarētājam zaudējot 5:34, ziņo Latvijas Slēpošanas savienības preses sekretārs Ivars Bācis.


Dāmām 10km sāncensēm nekādas izredzes neatstāja un pirmo vietu ieguva pagājušās sezonas kopvērtējuma uzvarētāja Terēze Juhauga (Norvēģija).

Vīriešiem 15km distancē uz starta izgāja 96 dalībnieki, starp kuriem ar 49.numuru arī mūsu Arvis Liepiņš, kurš pēc FIS punktu reitinga bija deviņdesmitais. Pēc nepatīkamā atgadījuma ar vēnas pārduršanu šodien Arvis jutās nedaudz labāk, tomēr tas bija atstājis savas pēdas. Pēc pirmās kontrolatzīmes 3,1km viņš no līdera atpalika jau 58 sekundes, un turpinājumā Liepiņš saglabāja savu uzņemto tempu un vadošajiem zaudēja vienmērīgi, finišā no uzvarētāja atpaliekot piecas ar pusi minūtes, kas ļāva pārspēt 6 dalībniekus un ieņemt 90.vietu.

Kā jau parasti ātri sāka krievi, un pie pirmās kontrolatzīmes 3,1km vadībā izvirzījās Maksims Viļegžaņins, bet turpinājumā olimpiskais vicečempions 50km distances otrajā daļā kļuva lēnāks, un finišā palika pat ārpus desmitnieka 11.vietā. Toties savu ātro uzņemto tempu noturēja un no 8,1km vairāku sekunžu pārsvaru pār tuvākajiem konkurentiem saglabāja Ivo Niskanens, kurš distanci veica 35:09,4 un izcīnīja savu pirmo uzvaru Pasaules kauss posmos. Somi Kūsamo līdz šim vīriešu konkurencē nebija uzvarējuši, bet iepriekšējā uzvara savās mājās tika izcīnīta 1996.gadā Lahti. Niskanens sevi elitei pieteica ar 4.vietu Sočos 15km klasikā un uzvaru komandu sprintā. Desmit sekundes no soma atpalika un otro vietu izcīnīja pagājušās sezonas labākais slēpotājs Martins Jonsruds Sunbī (Norvēģija), bet mājinieku priekus palielināja trešo vietu ieguvušais Sami Jauhojervi, kurš tikai par vienu sekundes desmitdaļu apsteidza norvēģi Niklasu Dīrhaugu.

Nekas ļoti priecīgs nebija arī mūsu ziemeļu kaimiņu nometnē. Labākais no igauņiem bija Algo Kerps, kurš ieņēma 38.vietu (+1:33), bet veterāns Aivars Rehemā 64.vietā (+2:36).

Sievietēm, kas sacentās pirmās, 10km distancē bija interese par abu norvēģu dāmu Terēzes Juhaugas un Marita Bjergenas dueli, kā arī to, ko viņām spēs likt pretī nupat Bruksvalarnā labu formu parādījusī zviedriete Šarlote Kalla un vienīgā augšgalā esošā "neziemeļvalstniece" Justīna Kovaļčika no Polijas. Taču jau pēc 3,1km kontrolatzīmes jautājums par uzvarētāju bija atbildēts, jo Juhauga tuvākās konkurentes apsteidza par 15 sekundēm, un turpinājumā smalciņā un enerģiskā norvēģiete savu pārsvaru palielināja, un finišā tas sniedzās pāri 40 (!) sekundēm.

Aizraujošajā cīņā par otro vietu Bjergena par 2 sekundēm apsteidza Kallu, bet Kovaļčika palika ceturtā (+1:03).

Otrais posms notiks nākošās nedēļas beigās Lillehammerā, bet tur tomēr mūsu valsts nebūs pārstāvēta, jo sākotnēji plānoto startēšanu 1994.gada Olimpisko spēļu mājvietā Arvis Liepiņš ir samainījis pret FIS sacensībām Lapinlahti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!