Foto: LETA

Latvijas distanču slēpošanas zvaigzne Patrīcija Eiduka nav priecīga par jaunajām izmaiņām savā sporta veidā, kas paredz vienādas distances gan vīriešiem, gan sievietēm.

Pēc nepilniem diviem mēnešiem Somijā sāksies jaunā Pasaules kausa sezona distanču slēpošanā, kurā paredzēts jauninājums - sievietēm būs tāda paša garuma distances kā vīriešiem. Starptautiskā Slēpošanas un snovborda federācija (FIS) jau maijā pieņēma šādu lēmumu. Šīs izmaiņas būs spēkā uz Pasaules kausa posmiem un pasaules junioru/U-23 čempionātu, bet neatteiksies uz pasaules čempionātu pieaugušajiem 2023. gada februārī.

Šogad pasaules U-23 čempionātā desmit kilometru klasikā sudraba medaļu izcīnījusī Eiduka nav priecīga par šādu jauninājumu. "Es personīgi neatbalstu šādas izmaiņas, jo man ir tikai 22 gadi, un esmu vēl salīdzinoši jauna. Ja es būtu dažus gadus vecāka, tad, iespējams, skatītos uz to citādāk. Par labu šīs izmaiņas nāks tām, kuras ir pieaugušākas un kurām ir 25-30 gadi," latvietes teikto citē Eidukas pārstāvis Ivars Bācis.

"Arī citā jaunām slēpotājām būs grūtāk. Pagaidām jūtu, ka savos 22 gados neesmu īsti tam gatava. Uzskatu, ka šīs pārmaiņas būs nopietnas, varētu teikt pat skarbas. Domāju, ka nebija īsti pareizi vienādot distances, jo lielvalstu pārstāvju pārsvars pār mazākām valstīm būs vēl lielāks. Līdz ar to varētu kļūt neinteresantāk. Turklāt ir liela starpība slēpot 30 vai 50 kilometrus," stāsta Eiduka, kura olimpiskajās spēlēs 30 kilometros lielāko distances daļu turējās "Top15", bet Pasaules kausa posmā Norvēģijā šīs distances klasikā izcīnīja 21. vietu.

Tikmēr zviedru meitenes esot priecīgas par šādu distanču vienādošanas ieviešanu, taču līdzīgu Latvijas vadošās distanču slēpotājas viedoklim pauž arī Norvēģijas sportistes, paužot skepsi par vienādu distanču principu.

Titulētā Terēze Juhauga, kura beidza karjeru Pasaules kausa posmos, baidās, ka, ieviešot 50 kilometru distanci sievietēm, sieviešu slēpošana skatītājiem kļūtu mazāk aizraujoša. "Būs pārāk lielas atstarpes. Laika starpība sieviešu konkurencē ir lielāka nekā vīriešu. Ja sievietes veiks tādas pašas distances kā vīrieši, tad būs vēl garlaicīgāk. Tas nav pareizais ceļš."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!