Foto: Publicitātes foto
Latvijas vadošā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka sestdien Itālijā prestižā seriāla "Tour de Ski" debijā izcīnīja 58.vietu sprinta sacensību kvalifikācijā, kamēr vīriem Indulis Bikše, šajās sacensībās startējot trešo reizi karjerā, ierindojās 88.pozīcijā.

Par seriāla pirmā posma uzvarētājiem kļuva zviedriete Stīna Nilsone un norvēģis Juhaness Klēbo, kuri vēlāk triumfēja sprinta finālos.

Sievietēm kvalifikācijā labāko rezultātu uzrādīja amerikāniete Seidija Bjērsena, kura 1,3 kilometrus brīvajā stilā veica divās minūtēs un 35,95 sekundēs.

Tikmēr 18 gadus vecā Eiduka, kura ir otra jaunākā šo sacensību dalībniece, viņai zaudēja 12,30 sekundes, kas latvietei deva 58.vietu un 94,65 Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) kategorijas punktus. Olimpiete no Vecbebriem ir pirmā, kas no mūsu sievietēm šāda augstākā līmeņa sacensībās iegūst mazāk par 100 FIS punktiem, un pirmā no visiem Latvijas slēpotājiem, kas to izdara sprinta disciplīnā, jo neviens no mūsu vīriešiem to nav spējis.

Kvalifikācijā piedalījās 75 distanču slēpotājas, izslēgšanas sacensībās iekļūstot 30 labākajām sportistēm. Eidukai līdz pirmajam trīsdesmitniekam pietrūka 5,81 sekunde.

Finālā pārliecinošu uzvaru svinēja zviedriete Nilsone, kura finišēja pēc divām minūtēm un 36,26 sekundēm. Vēl uz goda pjedestāla kāpa viņas tautiete Īda Ingermarsdotere un amerikāniete Džesika Diginsa, kuras zaudēja attiecīgi 3,00 un 3,07 sekundes, otrās vietas ieguvēju noskaidrojot pēc fotofiniša noskatīšanās.

Nilsone līdz ar to ir tūres kopvērtējuma līderi, tuvāko sekotāju Ingermarsdoteri apsteidzot par deviņām sekundēm. Tikmēr Eiduka līderei zaudē vienu minūti un 11,9 sekundes.

Pasaules kausa kopvērtējumā līdere ar 600 punktiem ir norvēģiete Terēza Juheuga, kura "Tour de Ski" nepiedalās, bet otrā ar 466 punktiem ir viņas tautiete Ingvilda Ūstberga, kamēr trešo vietu ar 427 punktiem ieņem somiete Krista Permekoksi. Ūstberga sestdien ieņēma 16.vietu, bet Permekoksi bija 12.pozīcijā.

Savukārt vīriem kvalifikācijā uzvaru svinēja Klēbo, kurš 1,3 kilometru distanci pieveica divās minūtēs un 16,86 sekundēs.

Bikše no viņa atpalika 11,61 sekundi, ierindojoties 88.pozīcijā un saņemot 101,80 FIS raudzes punktus. Bikše pirmajam trīsdesmitniekam zaudēja 5,9 sekundes. Vīru konkurencē uz starta izgāja 105 distanču slēpotāji.

Vēlāk Klēbo aizkļuva līdz finālam, kurā izcīnīja uzvaru, finišēdams pēc divām minūtēm un 17,99 sekundēm. Aiz viņa sekoja divi francūži Rišārs Žuve un Lika Šanavā, kuri zaudēja attiecīgi 0,34 un 0,39 sekundes, arī vīriem otro vietu noskaidrojot fotofinišā.

Kopvērtējuma līderis ir Klēbo, kuram tuvākais sekotājs Žuve zaudē astoņas sekundes, kamēr Bikše atpaliek vienu minūti un 11,6 sekundes.

Pasaules kausa kopvērtējumā līderis ar 401 punktu ir krievs Aleksandrs Boļšunovs, kuram ar 365 un 330 punktiem seko norvēģi Ēmils Īvešens un Klēbo. Boļšunovs sestdien bija sestais, bet Īvešens finišēja piektajā pozīcijā.

Daudzposmu slēpošanas seriāls turpināsies svētdien ar desmit un 15 kilometru distancēm brīvajā stilā, pēc tam būs viena brīvdiena, sacensībām atsākoties Jaunā gada pirmajā dienā. Seriāls noslēgsies 6.janvārī ar deviņu kilometru posmu, kurā pēdējie trīs kilometri jāveic pret kalnu pa kalnu slēpošanas trasi.

Šajā slēpošanas tūrē notiks septiņi etapi un Bikše tajās piedalās trešo gadu pēc kārtas, bet Eidukai šis ir debijas gads. Aizpērnajā sezonā Bikše kļuva par pirmo Latvijas distanču slēpotāju, kurš piedalās šajā tūrē, kopvērtējumā izcīnot 40.vietu, bet iepriekšējā sezonā latvietis pirms priekšpēdējā posma izstājās.

Aizpērnajā sezonā pēdējā etapā Bikše kļuva par vēsturē pirmo Latvijas distanču slēpotāju, kurš ieguvis Pasaules kausa kopvērtējuma punktus.

"Tour de Ski" seriāls veidots pēc leģendārās daudzdienu riteņbraukšanas tūres "Tour de France" parauga un principiem, distanču slēpošanas apritē ienākot 2006./2007.gadu mijā. Tā ir Pasaules kausa posmu sastāvdaļa.

Lai distanču slēpotāji varētu turpināt sacensības, viņiem būs jānoturas laika limitā - intervāla starta distancēs labākajiem nedrīkstēs zaudēt 15% laika, sprintā 20%, bet masu starta etapos nedrīkstēs tikt apdzīts par apli.

"Tour de Ski" seriālā distanču slēpotāji sadala 560 000 Šveices franku (497 404 eiro) lielu balvu fondu.

Iepriekšējā sezonā par "Tour de Ski" uzvarētājiem tika kronēti šveicietis Dario Kolonja un norvēģiete Heidi Venga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!