Foto: LETA

Starptautiskās kamaniņu sporta federācijas (FIL) prezidents Einars Fogelis iekļauts Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) nākamo ziemas olimpisko spēļu rīkotāju konsultatīvajā komisijā, Fogelis trešdien apstiprināja Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".

Šai SOK komisijai ir konsultatīva loma nākamo ziemas olimpisko spēļu saimnieku izvēlē, kā arī darbā ar potenciālajiem ziemas spēļu rīkotājiem.

"Priekšlikumu par manu kandidatūru izvirzīja SOK prezidents Tomass Bahs. Balsošana vakar notika ziemas sporta veidu federācijās, un vakar arī saņēmu Baha parakstītu apstiprinājumu par manu iekļaušanu komisijā," par apstiprināšanu jaunajā amatā televīzijas ēterā teica Fogelis.

"Šī ir milzīga atbildība un reizē arī milzīga uzticēšanās, jo pamatjautājums būs izvērtēt visu nākamo ziemas olimpisko spēļu pieteikumus un iesniegt secinājumus SOK Izpildkomitejai un SOK sesijai, kas pieņem gala lēmumu," skaidroja Fogelis, sakot, ka pati komisija gala lēmumu nepieņem, taču izstrādā rekomendācijas.

Fogelis arī piebilda, ka tā ir patīkama un atbildīga sajūta, ka līdz šim padarītais kolektīvais darbs ir novērtēts un viņam ir izrādīta šī lielā uzticība.

"Šī ir tāda savāda sajūta, jo līdz šim neviens no maniem kolēģiem šajā procesā, kas skar olimpisko spēļu izvēli, nav ticis iesaistīts," teica komisijas dalībnieks, kuram pirmā komisijas sēde plānota 12.novembrī.

Komisija, tāpat kā līdzīga komisija vasaras spēlēm, tika izveidota 2019.gada jūnijā.

Saskaņā ar SOK normatīvajiem dokumentiem komisija sniedz padomus un ieteikumus SOK Izpildkomitejai, topošajiem vasaras un ziemas olimpisko spēļu un jaunatnes olimpisko spēļu rīkotājiem.

2022.gada olimpiskās spēles notiks Pekinā, bet nākamās olimpiskās spēles ziemas sporta veidos - 2026.gadā Itālijas pilsētās Milānā un Kortīnā d'Ampeco.

Uz 2026.gada spēļu rīkošanu pretendēja arī Stokholma, kas sacensības bobslejā, skeletonā un kamaniņu sportā plānoja rīkot Siguldā, taču zaudēja cīņā ar Itālijas piedāvājumu.

Pekinas spēļu laikā tiks paziņota 2030.gada olimpisko spēļu mājvieta, Stokholmai uz to rīkošanu nepretendējot.

Kopš 2020.gada novembra Fogelis ir Starptautiskās kamaniņu sporta federācijas (FIL) prezidents. Fogelis kopš 2018.gada vasaras bija FIL ģenerālsekretārs, bet pirms tam kopš 1994.gada viņš bija FIL viceprezidents tehniskajos jautājumos.

Tāpat Fogelis ir Latvijas Sporta Federāciju padomes (LSFP) prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!