Foto: Publicitātes foto
Latvijas sportists Haralds Silovs nākamajā sezonā startēs tikai ātrslidošanā, lai saprastu, kurā sporta veidā gatavoties 2014.gada Soču Olimpiskajām spēlēm, pastāstījis pats Silovs.

Iepriekšējās divas sezonas Silovs startēja gan ātrslidošanā, gan šorttrekā, bet tagad viņš esot sapratis, ka divus sporta veidus tomēr nevar apvienot.

"Nākamgad startēšu tikai ātrslidošanas sacensībās, jo vēlos pamēģināt un izlemt, vai šis ir īstais sporta veids, kuram gatavoties Soču Olimpiskajām spēlēm," teica Silovs. "Gatavošos ar simtprocentīgu spēku, lai redzētu, cik tālu šādi varu tikt."

Paredzams, ka Silovs trenēsies ātrslidošanas akadēmijā, kas nesen atvērta Vācijā. Tajā sportistus trenē kādreiz slavenais Kanādas ātrslidotājs Džeremijs Voterspūns.

"Šī akadēmija domāta mazajām valstīm, kā Latvija, lai to sportisti spētu konkurēt ar lielvalstīm. Tur varētu būt visi labākie apstākļi," stāstīja Silovs.

Tomēr Latvijas sportists turpinās sadarbību arī ar savu ilggadējo treneri, Nīderlandes speciālistu Jerunu Oteru, kaut šogad viņš Silovam nav spējis veltīt pienācīgu uzmanību. Lielā mērā šī iemesla dēļ Silovs nav apmierināts ar tikko aizvadīto sezonu.

"Šogad trenera grupā bija 12-13 cilvēki, kas bija trīs reizes vairāk nekā līdz šim. Tāpēc man nācās vairāk strādāt patstāvīgi un vienam pieņemt svarīgus lēmumus," teica Silovs. "Lielā mērā arī šī iemesla dēļ rezultāti nebija tik labi, kā gaidīts."

"Šosezon man slidošana negāja no rokas un nepiedzīvoju nekādu progresu. Tāpēc ir daudz, kur pielikt," uzsvēra Silovs.

Sezonas sākums gan Latvijas sportistam bija veiksmīgs, jo pirmajā Pasaules kausa posmā šorttrekā viņš 1500 metru distancē iekļuva finālā un bija tuvu medaļai, tomēr trīs apļus pirms finiša piedzīvoja kritienu, beigās paliekot sestajā vietā.

Eiropas čempionātā šorttrekā Silovs absolūtajā ieskaitē ierindojās otrajā vietā, bet pēc tam visu uzmanību pievērsa ātrslidošanai, sezonu noslēdzot ar 18.vietu pasaules čempionāta 5000 metru distancē.

"Kopumā pasaules šorttrekā pēdējā laikā izlīdzinājies līmenis," Silovs stāstīja, ka sporta veidā vairs nedominē tikai Āzijas un Ziemeļamerikas sportisti. "Šogad Pasaules kausa posmos uzvarēja divi Francijas sportisti, turklāt Tibo Fokonē bija izteikts sezonas līderis. Vienīgi viņam nepaveicās pasaules čempionātā."

Šādas pārmaiņas esot, jo vairākās valstīs par treneriem kļuvuši Dienvidkorejas speciālisti.

"Augšgals stāv uz vietas, bet vidējais slānis viņus panācis, un tāpēc tagad sacensībās uz medaļām pretendē pat 20 cilvēku. Ļoti neparedzami," stāstīja Silovs, gan izvairoties no prognozēm, vai sezonas izlaišana viņu neattālinās no šī medaļu pretendentu vidus. "Grūti pateikt. Treniņos tāpat regulāri trenēšos arī šorttrekam. Vienīgais - sacensībās startēšu tikai ātrslidošanā."

Paredzams, ka atlase Soču Olimpiskajām spēlēm šajos sporta veidos būs tāda pat kā iepriekšējām spēlēm Vankūverā.

"Ātrslidošanā, visticamāk, atkal būs nepieciešams iekļauties laika standartā, bet šorttrekā atlase būs divos Pasaules kausa posmos, un kopvērtējuma labākie kvalificēsies Olimpiskajām spēlēm," stāstīja Silovs.

Kā ziņots, Silovs pasaules mediju uzmanību piesaistīja Vankūveras Olimpiskajās spēlēs, kļūstot par pirmo sportistu, kurš Olimpiādē startējis gan ātrslidošanā, gan šorttrekā, turklāt divās dažādās disciplīnās startēja vienas dienas laikā.

Vankūveras olimpiskajās spēlēs Silovs visās trijās šorttreka distancēs iekļuva starp 14 labākajiem sportistiem - 1500 metros viņš ierindojās desmitajā vietā, 500 metru distancē izcīnīja 12.vietu, bet 1000 metru distancē - 14.vietu. Savukārt ātrslidošanas 5000 metru distancē viņš izcīnīja 20.vietu.

Silovs nevar pateikt, kurš no sporta veidiem viņam ir mīļāks.

"Tās ir divas dažādas lietas - šorttreks ir asāks, bet ātrslidošana izaicinošāka," teica Silovs. "Ātrslidošanā vienā skrējienā sevi jāizliek par 100%, bet šorttrekā jādomā un jāsaglabā spēki. Šorttreks man ir tuvāks, jo nodarbojos ar to jau daudzus gadus un tas manās acīs arī ir interesants, bet ātrslidošana man ir jauns izaicinājums."

Nākamajai sezonai Silovs sāks gatavoties jau 1.aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!