Foto: DELFI.ee

Igaunijas slēpotājs Karels Tammjervs piektdien Igaunijas Slēpošanas savienības rīkotajā preses konferencē atzinies, ka izmantojis aizliegtus paņēmienus, lai uzlabotu savus rezultātus, vēsta "delfi.ee".

Cits šajā lietā iesaistītais Igaunijas slēpotājs Andreass Vērpalu preses konferencē nepiedalījās, to nesaskaņojot ar Igaunijas Slēpošanas savienību un viņa tēvu Andrusu Vērpalu. Ceturtdien Tammjervs un Vērpalu tika atbrīvoti no apcietinājuma Austrijā.

Kā preses konferencē piektdien skaidroja Tammjervs, tad viņš 2016. gadā sāka izmantot asins pārliešanu, kas ir aizliegts paņēmiens, lai uzlabotu rezultātus. Uz to viņu pierunāja treneris Mati Alavera. "Viņš man teica, ka viņam ir kontakti ar ārstu Vācijā. Es pieņēmu lēmumu, ka vēlos izmantot asins dopingu, lai slēpotu ātrāk," stāstīja Tammjervs.

Viņš atklāja, ka sākumā šis paņēmiens nav devis gaidītos rezultātus, taču asins pārliešana tika veikta arī daudzās citās sacensībās. Pirms starta šī gada pasaules čempionāta 15 kilometru distancē Tammjervs esot saņēmis savas asinis no vācu ārsta, taču tad viņš tika apcietināts un ieslodzījumā pavadīja 36 stundas.

Pagaidām slēpotājs nezina, kāds būs soda mērs, taču Tammjervs atzina, ka ir atvieglots, ka tas viss ir beidzies. "Protams, ka ir smagi, bet tagad runājot ar jums (žurnālistiem) man rokas vairs netrīc," viņš piebilda.

Alaveram pirms preses konferences slēpotājs uzsvēra, ka izstāstīs visu, un treneris esot atbildējis, ka gaidīs zvanus no žurnālistiem. Tiesa, "delfi.ee" ziņo, ka Alavers neesot bijis sazvanāms.

Tāpat Tammjervs atklāja, ka Andreass un Andruss Vērpalu esot iesaistīti šajā skandālā, bet treneris Anti Sārepū neko neesot zinājis. "Andreass Vēralu šim projektam pievienojās vēlāk, bet tagad nav gatavs par to runāt. Mēs abi dzīvojām atsevišķi no pārējās komandas, lai komandas biedri neko neuzzinātu. Pārsvarā es meloju, stāstot, kāpēc man jādzīvo atsevišķi. Andrusa Vērpalu loma manā gadījumā bija maza," turpināja Tammjervs.

Tammjervs vēlējies izbaudīt pasaules klases sportista dzīvi un sacensties ar pasaules labākajiem, tāpēc pieņēma lēmumu izmantot aizliegtos paņēmienus.

Pašlaik 29 gadus vecais Tammjervs piedalījies trīs olimpiskajās spēlēs, bet 24 gadus vecā Vērpalu kontā ir viena dalība olimpiskajās spēlēs.

Jau vēstīts, ka trešdien dopinga lietas ietvaros tika apcietināti pieci distanču slēpotāji no Austrijas, Igaunijas un Kazahstānas.

Savulaik dopinga pārkāpumu dēļ diskvalifikāciju saņēma divkārtējais olimpiskais čempions Andruss Vērpalu. Tiesa, Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) procesa laikā pieļautu pārkāpumu dēļ viņa diskvalifikāciju atcēla

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!