Foto: Itar-Tass/Scanpix
Ceturtdien līdz Soču olimpiskajām spēlēm atlicis precīzi viens gads, īstā cīņa par tikšanu uz XXII Ziemas olimpiskajām spēlēm būs nākamajā sezonā, taču jau tagad līdzjutēji provizoriski var prognozēt, kuri Latvijas sportisti varētu būt pārstāvēti nozīmīgajās sacensībās.

Kā portālam "Delfi" norādīja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis, Latvijas delegācija Sočos varētu būt viena no lielākajām pēc valsts neatkarības atjaunošanas, taču tas lielā mērā atkarīgs no Latvijas hokejistu snieguma šonedēļ kvalifikācijas turnīrā.

Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu, kā Latvijas sportisti var kvalificēties XXII Ziemas olimpiskajām spēlēm.

Hokejistu sestais piegājiens


Foto: LETA

Kā pirmie savu ceļazīmi oficiāli nodrošināt jau šonedēļ var Latvijas hokejisti, kuri ceturtdien Rīgā uzsāk kvalifikācijas izšķirošo posmu.

Pagaidām dalību Soču olimpiskajās spēlēs ir nodrošinājušas deviņas valstsvienības pēc IIHF ranga, kuras jau sadalītas pa apakšgrupām: A grupa - Krievija, Slovākija, ASV; B grupa - Somija, Kanāda, Norvēģija; C grupa - Čehija, Zviedrija, Šveice. Katrā grupā šīm komandām pievienosies pa vienai kvalifikācijas veiksminiecei.

Tā kā Latvijas izlase pasaules rangā pēc pagājušā gada pasaules čempionāta ieņēma vien 11.vietu, tad tai jāpiedalās atlasē. Kvalifikācijas turnīrs pirms Soču olimpiskajām spēlēm rit trīs posmos, bet Latvija cīņas uzsāk ar pēdējo posmu un vienu turnīru arī pati rīkos, jo bija starp trim rangā augstāk esošajām komandām starp kvalifikācijas dalībniecēm.

Kvalifikācijas pirmajā posmā vienīgo ceļazīmi uz otro posmu ieguva Horvātija, otrajā posmā jau bija trīs kvalifikācijas turnīri, kuros ceļazīmes uz pēdējo posmu ieguva Ukraina, Lielbritānija un Nīderlande. Tagad pēdējā kvalifikācijas posmā trīs turnīros tiks sadalītas arī trīs ceļazīmes. Rīgā kopā ar Latviju vēl spēlēs Francija, Lielbritānija un Kazahstāna, Vācija savās mājās spēlēs ar Austriju, Itāliju un Nīderlandi, bet Dānija cīnīsies ar Baltkrieviju, Slovēniju un Ukrainu.

Latvijas izlase pēc valsts neatkarības atjaunošanas trīs reizes spēlējusi olimpiskajās spēlēs (trijās pēdējās) un visas trīs reizes ceļazīmi ieguvusi kvalifikācijas turnīrā. Divi kvalifikācijas turnīru pirms tam gan bija neveiksmīgi.

Latvijas sieviešu hokeja izlase arī kandidēja uz Soču olimpiskajām spēlēm, taču pagājušā gada novembrī Valmierā nepārvarēja atlases otrā posma turnīru.


Bobslejistu un skeletonistu līkloči


Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Spriežot pēc šī gada rezultātiem, visskaidrākā situācija varētu būt ar Latvijas bobslejistiem un skeletonistiem, jo tikai kāds īpašs notikums var izmainīt situāciju šajos sporta veidos.

Lai gan kvalifikācija Soču olimpiskajām spēlēm sāksies tikai 1.oktobrī un risināsies līdz 2014.gada 19.janvārim, jau šobrīd var prognozēt, ka Latviju pārstāvēs divas divnieku un divas četrinieku bobsleja ekipāžas, bet skeletonā droši par savu dalību var būt Tomass un Martins Dukuri.

Bobslejā ceļazīmes tiks sadalītas pēc valstu ranga, kopumā gan divniekos, gan četriniekos startēs pa 30 ekipāžām. Katrā disciplīnā mājiniecei un trim labākajām valstīm būs pa trīs ekipāžām, nākamajām sešām valstīm pa divām ekipāžām un vēl piecām valstīm pa vienai ekipāžai. Tādējādi pēc ranga būs sadalītas 26 ceļazīmes, bet pārējās ceļazīmes FIBT dos, ņemot vērā kontinentālo pārstāvniecību.

Ja ceļazīmes tiktu dalītas šobrīd, Latvijai būtu pa divām vietām divniekos un četriniekos, bet, kuri piloti dotos, tas jau būtu galvenā trenera Sandra Prūša kompetencē. Kā zināms, Latvijas bobslejā stabils pirmais pilots ir Oskars Melbārdis, bet vēl Pasaules kausā brauc Oskars Ķibermanis un Uģis Žaļims. Tiesa, FIBT noteikumi pieļauj vēl viena papildus pilota došanos, ja divniekos un četriniekos nav vieni un tie paši piloti.

Tomēr, ja nākamās sezonas sākums Latvijas bobslejistiem būs ļoti veiksmīgs, iespējama arī trīs pilotu startēšana kādā no šīm disciplīnām.

Savukārt skeletonā olimpiskajās spēlēs startēs 30 vīrieši un 20 sievietes, atbilstoši pasaules rangam. Tiesa, katru valsti nedrīkstēs pārstāvēt vairāk kā trīs skeletonisti un trīs skeletonistes. FIBT gan garantē visu kontinentu pārstāvniecību arī skeletonā, ja vien šo kontinentu sportisti pasaules rangā ir starp 60 labākajiem vīriešiem un 45 labākajām dāmām.

Skeletonā vīriešiem trīs vadošās valstis būs pārstāvētas ar trīs sportistiem, nākamās septiņas valstis ar diviem sportistiem, bet vēl četrām nācijām būs pa vienam pārstāvim. Ņemot vērā augstos sasniegumus, brāļiem Dukuriem nevajadzētu lieki uztraukties par savu dalību Soču spēlēs, un viņi nākamajā sezonā mierīgi varēs koncentrēties startam Olimpiādē.

Savādāk ir vienīgai mūsu skeletonistei Leldei Priedulēnai, jo Latvija sieviešu skeletona rangā šobrīd ieņem tikai desmito vietu, bet ceļazīmes sadala deviņas labākās valstis. Vēl gan var cerēt uz FIBT ielūgumu, taču, tā kā Eiropa ir pārstāvēta, tad šādas variants ir mazticams. Tāpēc Priedulēnai ceļazīmi uz Sočiem varētu nodrošināt labs starts nākamās sezonas sākumā (FIBT rangā vērā ņem startus Pasaules kausā, Eiropas kausā, Amerikas kausā un Interkontinentālajā kausā).


Vai kamaniņu braucējiem atkal būs medaļa?


Foto: F64

Kamaniņu sportā Sočos startēs 110 sportisti - 38 vīrieši, 28 sievietes un 18 divnieki, bet vēl astoņas vietas paredzētas komandu sacensību dalībniekiem.

Pārliecinoši var teikt, ka Latvija būs starp dalībniekiem kamaniņu sportā, kur pēdējās divās olimpiskajās spēlēs mūsu kamaniņnieki ir guvuši medaļas. Lielākā uzmanība, visticamāk, būs komandu sacensībām, kas būs olimpiskā debitante, jo šajā disciplīnā Latvijai ir labas iespējas iegūt godalgas.

Katru valsti drīkstēs pārstāvēt maksimums trīs vīrieši, trīs dāmas, trīs divnieki un viena komanda. Skaidrs, ka visas kvotas Latvija neizmantos, bet ir pamats cerēt, ka Latvijas kamaniņnieki būs kupla saime Sočos.

Kvalifikācija Sočiem kamaniņu sportā risināsies no 1.novembra līdz 31.decembrim. Ņemot vērā Pasaules kausa kopvērtējumu, dalību automātiski nodrošinās 37 kungi, 27 dāmas un 17 divnieki. Mājiniecei Krievijai būs nodrošināta vismaz viena vieta visās disciplīnās. Pārējās dažas vietas Starptautiskā kamaniņu sporta federācija (FIL) piešķirs sportistiem individuāli, taču šiem sportistiem būs izvirzītas īpašas prasības (noteikts braucienu skaits Pasaules kausos, noteikts braucienu skaits Sočus trasē, utt).

Vēl papildus nosacījums no FIL puses ir dalība vismaz piecos Pasaules kausa, Pasaules kausa junioriem vai Nāciju kausa posmos šajā un nākamajā sezonā. Otrs variants, sportists nākamajā sezonā līdz 31.decembrim vismaz divos posmos ir ieguvis noteiktu punktu skaitu (vīriešiem vismaz 20 punkti, dāmām - 36 punkti, divniekiem - 44 punkti).

Tāpat kritērijs ir izvirzīts zemāka ranga sportistiem. 30.jūnijā FIL paziņos pasaules ranga 32 labākos vīriešu, 24 sievietes un 20 divniekus. Ja sportists nebūs šajā sarakstā, tad, lai kandidētu uz olimpiskajām spēlēm, kamaniņu braucējam rudenī obligāti būs jāaizvada treniņnometne Sočos, pēc gadu mijas jāpiedalās vismaz divos Pasaules kausa posmos un līdz gadu mijai jāaizvada 10 braucieni ar laika kontroli olimpiskajā trasē.

Ja šobrīd FIL "novilktu svītru", tad pēc pasaules ranga uz Sočiem vīriešu sacensībās tiktu Inārs Kivlenieks (14.vieta), Mārtiņš Rubenis (21.vieta) un Kristaps Mauriņš (31.vieta). dāmām Elīza Tīruma (16.vieta) un Maija Tīruma (24.vieta), kā arī divnieki Andris un Juris Šici (sestie rangā) un Pēteris Kalniņš/ Oskars Gudramovičs (16.vieta). Tomēr arī šajā sporta veidā prognozes ir tikai provizoriskas, jo lielāka skaidrība būs novembrī pēc pirmajām sacensībām.



Kurš šaus pa mērķiem?


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lai gan pēdējos gados (pēc "lieliskā četrinieka" ēras beigām) Latvijas biatlonā ir krīze, Soču olimpiskajās spēlēs šajā sporta veidā varētu būt visnotaļ kupls mūsu sportistu pulks.

Sočos startēs 113 biatlonisti un 107 dāmas. Kvalifikācija olimpiskajām spēlēm sākās ar šo sezonu un noslēgsies 2014.gada 19.janvārī.  Individuāli sportisti saņem ielūgumus, attiecīgi pēc pasaules ranga, tomēr pārstāvētajai valstij jābūt arī rangā līdz 28.vietai (sievietēm līdz 27.vietai). Pārējos gadījumos IBU izvirza papildus prasības un sportistu uzaicina īpašā kārtā.

Vīriešu sacensībās piecas labākās valstis iegūst pa maksimums sešām vietām (individuālās disciplīnās startē ne vairāk par četriem), valstu ranga 6.-20.vietas iegūst pa piecām starta vietām (individuālās disciplīnās startē ne vairāk par četriem), bet valstis no 21.-28.vietai (dāmām 27.vietai) ir pa vienai vietai startā. Stafetē drīkstēs startēt tās komandas, kurām būs nepieciešamais skaits dalībnieku pēc šiem kritērijiem (tas nozīmē, ka maksimums 20 valstis katrā stafetē).

Nāciju rangā vīriešu sacensībās Latvija šobrīd ieņem 19.vietu, krietni atpaliekot no priekšā esošās Somijas, bet mūsējiem uz papēžiem min Polija un Kazahstāna. Tas nozīmē, ka šobrīd Latvija būtu pārstāvēta ar četriem biatlonistiem.

Dāmām situācija ir bēdīgāka, jo Latvija ir pirmā aiz svītras (priekšā ir Spānija), un šobrīd nebūtu pārstāvēta sieviešu biatlonā.



Slēpotāju iespējas


Foto: DELFI.ee

Starptautiskās Slēpošanas savienības (FIS) paspārnē esošajos sporta veidos Latvija uz Sočiem tēmē kalnu slēpošanā, distanču slēpošanā un arī snovbordā.

Kalnu slēpošanā piedalīsies 320 sportisti, katru valsti drīkstēs pārstāvēt maksimums 22 dalībnieki (maksimums 14 vīrieši vai 14 dāmas). Katrā disciplīnā drīkstēs startēt maksimums četri sportisti no vienas valsts.

Katru valsti drīkstēs pārstāvēt pa vienam vīrietim un vienai sievietei slalomā vai milzu slalomā, ja sportista sasniegums FIS punktu izteiksmē būs bijis ne augstāks par 140. Savukārt, lai startētu milzu slalomā, nobraucienā vai supergigantā, sacensībās jābūt ne vairāk par 80 FIS punktiem (FIS punkti - jo vairāk, jo sliktāks rezultāts).

FIS ieskaites sacensības noslēgsies 2014.gada 19.janvārī, kad arī paziņos dalībnieku sarakstu.

Šobrīd izpildījuši FIS prasības ir Roberts Rode, Kristaps Zvejnieks un Lelde Gasūne, kuri arī, visticamāk, nākamsezon turpinās cīņu par tikšanu uz Sočiem.

Distanču slēpošanā startēs 310 sportisti, bet katru valsti pārstāvēs ne vairāk kā 20 sportisti. Skaidrs, ka uz Latviju šis nosacījums neattiecas, jo šobrīd nepieciešamās prasības izpildījis Arvis Liepiņš. Ja vēl kādam no Latvijas sportistiem izpildīs FIS prasības (sasniegt 100 FIS punktu robežu), tad viņš arī varētu tikt uz Sočiem.

Vēl Latvija kandidē uz dalību snovbordā, kur startēs 252 sportisti. Sočos sacensības risināsies paralēlajā slalomā (32 vīrieši, 32 sievietes), milzu paralēlajā slalomā (32+32), "half pipe" (40+30), snovbordkrosā (40+24) un "slopestyle" (30+24). Lai kvalificētos olimpiskajām spēlē, savā disciplīnā jābūt starp 30 labākajiem kādā Pasaules kausa posmā vai pasaules čempionātā, vienlaicīgi sasniedzot 100 FIS punktu robežu ("slopestyle" disciplīnā 50 FIS punkti).

Līdzīga kvalifikācijas sistēma ir arī frīstailā, kur jābūt starp labākajiem pasaules čempionātā vai Pasaules kausa posmā. Frīstailā būs sekojošas disciplīnas moguls, kross, "halfpipe" un "slopestyle".

Pagaidām uz Sočiem varētu kandidēt snovbordisti Artūrs Cukunde un Toms Petrusevičs, kuri šogad bija plānojuši startēt Pasaules kausa sacensībās "Big Air" un "slopstyle" disciplīnās, bet frīstaila slēpošanā "slopstyle" disciplīnā kādos divos, trīs posmos šogad bija plānojis startēt Eduards Lansmanis, kurš varētu būt vienīgais Latvijas pārstāvis frīstailā Sočos.

Silovs būs! Šorttrekisti zem jautājuma zīmes


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pēc Haralda Silova pārcelšanās uz ātrslidošanu, iespējams, Sočos neredzēsim nevienu Latvijas šorttrekistu.

Ātrslidošanā Sočos būs 180 sportisti, katru valstī drīkstēs pārstāvēt maksimums 10 vīrieši un 10 sievietes. Kvalifikācija risināsies no šī gada 1.jūlija līdz nākamā gada 13. janvārim.

Vīriešiem 500, 1000 un 1500 metru distancēs kvalificēsies 20 labākie pasaules ranga sportisti, 5000 metros - 16 labākie, 10 000 metros - desmit labākie. Pārējās vietas tiks sadalītas starp sportistiem, vērā ņemot sasniegtos labākos laikus (nevis rangu) sacensībās.


Ņemot vērā viņa panākumus ātrslidošanā pēdējos gados, Silova dalība nav apšaubāma, vienīgais nav skaidrības par distancēm. Kā Latvijas masu medijiem izteicies Silovs, viņš Sočos plāno startēt 1000 un 1500 metru distancēs, varbūt arī 5000 metros, bet par dalību 500 metru distancē bija šaubīgs. Tiesa, visās izvēlētajās distancēs Silovam vēl jāizpilda nepieciešamie kritēriji.

Ja par pamatu ņemtu kvalificēšanās rangu šī gada pasaules čempionātam individuālajās distancēs (kas ir līdzīgs olimpiskajai kvalifikācijai), tad šobrīd Silovs 500 metros būtu trešais rezervists (neskaitot vadošo valstu Nīderlandes, Japānas, Kanādas, Korejas, Krievijas un Japānas sportistus). 1000 metru distancē Silovs kvalificētos kā 15.labākais (pirmais pēc svītras, pēc kuras izvēlas labāko laiku īpašniekus), 1500 metros viņš atkal ir ceturtais starp rezervistiem (izņemot Krievijas, Nīderlandes un Kanādas sportistus), bet 5000 metros viņš iekļūst starp dalībniekiem kā 21.vietas īpašnieks.

Šorttrekā Sočos startēs 120 sportisti (60 kungi un 60 dāmas), bet valstu kvota šoreiz uz Latviju arī neattiecas (10 kungi un sešas dāmas). Katrā individuālajā distancē valsti drīkstēs pārstāvēt trīs sportisti.

Kvalifikācija risināsies četros Pasaules kausa posmos no septembra līdz decembrim, vērā ņems divus labākos rezultātus. Un tad attiecīgi sportisti kvalificēsies pēc pasaules ranga. 500 un 1000 metru distancēs startēs ranga 32 labākie, 1500 metros - 36 labākie.

Ja šobrīd nāktos "vilkt svītru", tad Latvijas sportisti būtu aiz svītras. Dāmām 1500 metros rangā 85.vietā ir Ilze Urtāne (viens starts Pasaules kausā), 1000 metros viņai ir 92.vieta, bet 500 metros viņa nav rangā. Vīriem 1500 metros Roberto Puķītis ir 87.vietā, 500 metros Jēkabs Saulītis ieņem 44.vietu, bet 1000 metros Saulītis ir 33.vietā.

Teorētiski varam tikt arī kērlingā un daiļslidošanā


Foto: AFP/Scanpix

Ne gluži no fantastikas, bet pastāv iespēja, ka Sočos Latvija būs pārstāvēta divos komandu sporta veidos, jo cerības saglabā Latvijas kērlingistes, bet daiļslidotāju kvalificēšanās neizskatās reāla.

Kērlingā olimpiskajās spēlēs piedalīsies pa desmit komandām vīriešiem un sievietēm. Ja Latvijas vīriešu kērlinga komanda vairs nevar pat teorētiski tikt uz Sočiem, tad dāmas ir diezgan labā pozīcijā.

Martā Rīgā risināsies pasaules čempionāts kērlingā sievietēm, kurā viena no dalībniecēm kā mājiniece būs Latvija. Mūsu valsti pārstāvēs jelgavnieces ar kapteini Ivetu Stašu-Šaršūni.


Šis un pērnā gada pasaules čempionāts tiks ņemti vērā rangā, pēc kura noteiks pirmos olimpisko spēļu dalībniekus. Divu pasaules čempionātu kopējā ranga septiņas labākās komandas un Krievija (gan vīriešiem, gan sievietēm) automātiski kvalificēsies olimpiskajām spēlēm. Savukārt pārējās komandas, kuras būs piedalījušās pēdējos divos pasaules čempionātos, decembrī papildus kvalifikācijas turnīrā sadalīs vēl divas ceļazīmes.

Tā kā pasaules čempionāts notiks Latvijā, tad arī mūsu dāmas līdz pēdējam saglabās cerības tikt uz Soču olimpiskajām spēlēm.

Teorētiski par ceļazīmi uz Sočiem vēl var pacīnīties Latvijas daiļslidotāja Alīna Fjodorova, kurai gan Eiropas čempionāta ne visai veicās. Martā pasaules čempionātā daiļslidotājas sadalīs 24 no 30 vietām Soču sacensībās, bet pārējās sešas vietas izcīnīs ISU sacensībās "Nebelhorn Trophy", kas 18.-21.septembrī notiks Vācijā.

Kā tikt uz Olimpiādi bez kvalifikācijas?


Foto: DELFI

Ja neesat sportists vai olimpiskās kustības funkcionārs, nepārstāvat ziemas sporta veidus vai vienkārši nevarat izpildīt kvalifikācijas normatīvu, tad pastāv vēl viena iespēja, kā tikt uz XXII Ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos - nopērciet biļeti!

Ceturtdien - tieši gadu pirms olimpiskajām spēlēm - Krievija sāka tirgot biļetes uz Olimpiādi. Kā pavēstījis rīcības komitejas prezidents Dmitrijs Černišenko, 42% biļešu būs samērā lētas - līdz 3000 rubļiem (apmēram 52 lati).

Černišenko min arī konkrētus piemērus biļešu cenām. Lētākās biļetes maksās tikai 500 rubļus (8,5 lati), uz lielāko daļu sacensībām varēs iegādāties biļetes arī par 1500 rubļiem (25,5 lati), bet pieprasītākajos sporta veidos, protams, cenas būs augstākas. Lai gan vīriešu hokeja fināla biļešu cena būs sākot no 7000 rubļiem (119 lati), tas ir apmēram par 30% lētāk kā bija pirms četriem gadiem Vankūverā, norāda Černišenko. Lētākās biļetes uz atklāšanas ceremoniju maksās 6000 rubļus (102 latus).

Lai gan Krievijā no šodienas stājas spēkā īpašs likums, kas paredz bargi sodīt biļešu tirgotājus melnajā tirgū, nav izslēgts, ka arī pirms Soču spēlēm aktivizēsies dažādi biļešu krāpnieki. Drošākais veids, kā iegādāties biļetes uz XXII Ziemas olimpiskajām spēlēm ir caur sacensību oficiālo mājas lapu internetā "sochi2014.ru". Jebkurš interesents gan to nevar izdarīt, jo SOK internetā šobrīd tirgo biļetes tikai sava ilggadējā partnera "Visa" karšu īpašniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!