Foto: AFP/Scanpix
Korejas Slidošanas savienība (KSS) iesniegusi oficiālu protestu par 2014.gada Soču olimpisko spēļu sieviešu daiļslidošanas sacensībām, kas noslēdzās ar skandālu, vēsta ārvalstu masu mediji.

Kā zināms, skandāls sākās pēc tam, kad tiesneši nolēma olimpisko zeltu piešķirt Krievijas sportistei Adelīnai Sotņikovai, kura summā apsteidza korejieti Junu Kimu. Tieši Sotņikovas uzvara tiek apšaubīta, jo daudzi uzskata, ka zeltu bija pelnījusi Kima.

Vēlāk skandāls pieņēmās spēkā, jo atklājās vairāki fakti par soģiem un notikumiem ap tiesnešu izvēli. Deviņus tiesnešus pirms sacensībām izvēlas anonīmi, jo teorētiski pat paši tiesneši nezina, vai viņu vērtējums tajā brīdī tiek ņemts vērā. Taču "konspirāciju teoriju" piekritēji saskatījuši vairākas dīvainības: pirms izvēles programmas ASV, Dienvidkorejas, Lielbritānijas un Zviedrijas tiesnešus nomainījuši soģi no Ukrainas, Krievijas, Igaunijas un Francijas.

Ukrainu pārstāvošais tiesnesis bija Jurijs Balkovs, kuru 1998.gadā atstādināja uz gadu par negodīgu rīcību. Nagano olimpiskajās spēlēs Balkovs centās pierunāt savu kanādiešu kolēģi uz sadarbību - ukrainis atdod labāku vērtējumu Kanādas sportistiem, bet kanādietis augsti novērtē ukraiņus. Kanādas tiesnesis toreiz ierakstīja šo telefonsarunu un publiskoja, līdz ar to Balkovs saņēma sodu.

Vēl lielāka aizdomu ēna krīt pār Krievijas tiesnesi Allu Šehovcevu. Amerikāņu televīzijai NBC izdevies fiksēt kadru, kurā Sotņikova pēc uzvaras uz ledus pateicas līdzjutējiem, bet īpaši paklanās Šehovcevai, kura vēl pirms brīža lēma viņai par labu. Vēlāk Šehovceva neslēpa prieku par Sotņikovas uzvaru un samīļoja krievu jauno daiļslidotāju, kas fiksēts daudzās fotogrāfijās.

2002.gadā pēc Soltleiksitijas daiļslidošanas sacensībām sākās liels skandāls. Toreiz ASV drošību sargājošās iestādes paziņoja, ka viņu rīcībā ir Krievijas kriminālajās aprindās labi pazīstamā Alimžana Tohtahunova telefonsarunu ieraksti, kas pierāda, ka viņš ir mēģinājis ietekmēt daiļslidošanas sacensību rezultātus Soltleiksitijas olimpiskajās spēlēs. Šajās sarunās bija pieminēta arī Šehovceva, kura ir precējusies ar ilggadējo Krievijas Daiļslidošanas federācijas prezidentu, tagadējo ģenerāldirektoru Valentīnu Pisejevu.

Žurnālisti arī izpētījuši, ka no tiesnešu rindām pirms izvēles programmas izslēgtā britu pārstāve bijusi Diāna Stīvensa. Tieši viņa pirms diviem gadiem Francijā atklāti vērsās pret citu Ukrainas tiesnesi, kurš centās ietekmēt sacensību rezultātus. Tāpat izrādījies, ka tiesnešu sastāvā bija arī Krievijas Daiļslidošanas federācijas viceprezidents Aleksandrs Lakerņiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!