Ar izciliem rezultātiem Latvijai noslēdzies 2014. gada pasaules un Eiropas jauniešu ledusburāšanas čempionāts, kas norisinājās uz Ķīšezera ledus. Zeltu Latvijai "DN Junior" klases meiteņu ieskaitē izcīnīja Rūta Eistreiķe, bet sudraba godalgu "Ice Optimist" klases meiteņu ieskaitē – Agija Ēlerte, informē Latvijas DN Ledusburāšanas asociācija.

Spītējot pavasarīgajam laikam, aizvadītajā nedēļā uz Ķīšezera ledus veiksmīgi norisinājās pasaules un Eiropas jauniešu ledusburāšanas čempionāts, kā arī Eiropas kauss. Tajā godalgas tika sadalītas divās ledusjahtu klasēs, un, kā ierasts, atsevišķi vērtējot arī meitenes.

Uz pārsteidzoši gludā un ātrā Ķīšezera ledus kopumā sacentās 78 jaunie ledusburātāji. Pēc divām lieliski aizvadītām treniņu dienām notika oficiālā sacensību atklāšana, bet šajā dienā gan vēja trūkuma dēļ neizdevās dot startu nevienam sacensību braucienam. Taču nākamās divas dienas ļāva ne tikai atgūt zaudēto, bet arī ieekonomēt rezerves dienu, kas bija paredzēta Eiropas kausa rīkošanai. Čempionāta ieskaitē burātājiem tika doti starti septiņiem sacensību braucieniem, bet Eiropas kausa izcīņai bija pilnīgi pietiekami ar trīs sacensību braucieniem abās ledusjahtu klasēs.

Pirmajā sacensību dienā "DN Junior" klasē dominēja igaunis Kevins Grass un Krievijas sportists Antons Kolocejs, bet nākamā sacensību diena veiksmīgāka izrādījās poļiem Jacekam Staņislavskim un Konradam Žoltkovskim, kā arī zviedram Edijam Klemetam, kuri ne vien noķēra pirmās dienas līderus, bet arī savā starpā sadalīja medaļas – zelts Staņislavskim, sudrabs Klementam, bronza – Žoļtovskim.

Savstarpējā cīņa meiteņu konkurencē nebija tik izteikta, jo jaunietes galvenokārt cīnijās par vietu kopvērtējumā. Pasaules un Eiropas ātrākajai jaunietei – latvietei Rūtai Eistreiķei – kopvērtējumā izdevās sasniegt 6. vietu un tikai vienu punktu zaudēt 5. vietas ieguvējam, kas ir neraksturīgi augsts rezultāts meitenēm.

"Ice Optimist" klasē cīņa par godalgotajām vietām notika starp trīs jaunajiem igauņiem. Turklāt cīņa bija tik sīva, ka uzvarētāja noskaidrošanai, nepietika ar punktu un izcīnīto uzvaru saskaitīšanu. Tiesneši čempiona titula likteni izšķīra tikai braucienos izcīnīto 2. vietu skaits. Tādejādi par čempionu kļuva Rasmuss Mālinns, kam ar vienādu punktu un uzvaru skaitu piekāpās Dans Talvs. Bronza tika vēl vienam igaunim – Keitam Lūram. Meiteņu konkurencē ļoti labus rezultātus uzrādīja latviete Agija Ēlerte, taču viņai nekādi neizdevās noķert polieti Jūliju Šmitu. Bronzu izcīnīja vēl viena poliete – Olīvija Koršuna.

Eiropas kausa posmā mūsu nogurušās un par izcīnītajām medaļām priecīgās meitenes – Rūta un Agija – katra savā klasē spēja izcīnīt tikai bronzas medaļas. Arī citi čempionāta ieskaites uzvarētāji kausa izcīņas braucienos brauca daudz mierīgāk, ļaujot godalgotās vietas izcīnīt citiem sportistiem.

"Mums ir liels prieks, ka pirms sacensībām kailsals sarūpēja perfektu un biezu ledus vāku Ķīšezeram. Lai arī pavasaris tuvojās ļoti strauji, mums izdevās sarīkot lieliskas sacensības. Protams, žēl, ka no pavasarīgajiem apstākļiem nobijās ASV, Kanādas un dažu citu valstu ledusburātāji, kuri nolēma netērēt naudu un neieradās. Tajā pašā laikā perfektus rezultātus uzrādīja mūsu meitenes, kuras pierādīja, ka var būt ātrākas pat par daudz pieredzējušākām ledusburātājām," pēc sacensībām atzina sacensību galvenais organizators un ledusburātājs Madars Alviķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!