Foto: Publicitātes foto
Latvijas sieviešu kērlinga izlase otrdien cieta negaidītu zaudējumu Šveicē notiekošā Eiropas čempionāta B divīzijas turnīra spēlē, taču pēc tam svarīgā mačā uzvarēja Somiju un nodrošināja vietu izslēgšanas spēlēs.

Latvijas komanda pieredzējušā skipa Ivetas Stašas-Šaršūnes vadībā vispirms dienas pirmajā spēlē spraigā mačā ar 6-8 piekāpās Baltkrievijai, bet pēc tam ar 11-4 pārliecinoši uzvarēja Somiju, nodrošinot vietu starp divīzijas četrām labākajām komandām.

Spēlē pret Baltkrieviju jau pirmajā endā pretinieces guva trīs punktus, tomēr nākamajos trīs endos Latvija guva pa punktam un panāca 3-3. Ar punktu gūšanu Latvijas vienībai diez ko nesekmējās, turklāt septītajā endā Baltkrievija pēc trīs punktu gājiena izvirzījās vadībā ar 7-4. Lai gan pēc tam Latvija pietuvojās līdz minimumam, panākt pretinieces tā arī neizdevās, piedzīvojot pirmo zaudējumu turnīrā.

Tikmēr maču pret somietēm Latvijas kērlingistes sāka ar trim punktiem pirmajā endā, vēl vienu nopelnot nākamajā. Tiesa, pēc tam pretinieces līdz piektā enda beigām spēja panākt izlīdzinājumu 4-4, taču nākamajā endā Latvija atkal veica trīs punktu gājienu, bet nākamajos divos panāca jau 11-4, spēli noslēdzot pirms laika.

Ar sešām uzvarām septiņos mačos Latvija atrodas grupas vadībā. Tāda pat bilance ir arī Norvēģijai, abām komandām garantējot vietu izslēgšanas spēlēs, kamēr Igaunija guvusi piecas uzvaras sešās cīņās.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka sestdien turnīra pirmajā mačā Latvija ar 6-5 pārspēja Angliju, svētdien ar 6-5 apspēlēja Spāniju un 10-1 sagrāva Lietuvu, bet pirmdienas rītā ar 11-4 pārspēja arī Nīderlandi, kamēr vēlāk ar 6-4 apspēlēja arī Igauniju.

Trešdien Latvija spēkosies ar Polijas un Norvēģijas valstsvienībām, cīnoties par pirmo vietu apakšgrupu turnīra noslēgumā.

Dāmām četras labākās komandas iekļūs pusfinālā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka pirms tam otrdien Latvijas vīriešu kērlinga izlase uzvarēja Eiropas čempionāta B divīzijas turnīra apakšgrupas līderu spēlē, izvirzoties vienvadībā.

Sacensību ceturtajā mačā Latvijas vīriešu komanda ar skipu Kārli Smilgu priekšgalā ar 9-4 apspēlēja Spāniju, kas arī līdz šim sacensībās bija bez zaudējumiem.

Jau spēles pirmajos divos endos Latvija izvirzījās vadībā ar 4-0. Kaut pēc sestā enda Latvijas pārsvars bija samazināts līdz 5-4, nākamajos divos endos tā nopelnīja vēl četrus punktus, komandām spiežot viena otrai rokas.

Līdz ar to A apakšgrupas kopvērtējumā Latvijai tagad ir četri panākumi četrās spēlēs, ar četriem panākumiem piecos dueļos seko Somija, kamēr Spānijai un Izraēlai ir trīs uzvaras četrās cīņās.

Iepriekš turnīrā sestdien Latvija ar 12-2 sagrāva Beļģiju, svētdien ar 9-6 uzvarēja Ungāriju, bet pirmdien ar 7-6 ekstra endā uzvarēja Igauniju.

Turpinājumā Latvijas vīriem iecerētas cīņas arī ar Somiju, Izraēlu un Angliju. Grupas uzvarētāji uzreiz iekļūs pusfinālā, bet nākamo divu vietu ieguvējas startēs ceturtdaļfinālā.

Latvijas vīru izlasē kopā ar Smilgu startē arī Artis Zentelis, Jānis Klīve, Didzis Pētersons un Aivars Avotiņš, bet dāmām bez Stašas-Saršūnes piedalās arī Ieva Krusta, Santa Blumberga, Evelīna Barone un Madara Bremande.

Smilga kā skips iepriekšējo reizi Eiropas čempionātā piedalījās pirms 11 gadiem, savukārt Staša-Šaršūne jau piedalījusies astoņos Eiropas čempionātos.

Eiropas čempionātā kērlingā tiek dalītas ceļazīmes uz pasaules čempionātu, pie kurām tiks astoņas labākās komandas. Dāmām pasaules čempionāts martā notiks Kanādā, bet vīri aprīlī sacentīsies ASV.

B divīzijas uzvarētāji sieviešu un vīriešu konkurencē sacentīsies ar A divīzijas astotās vietas ieguvēju par ceļazīmi uz šiem pasaules čempionātiem, cīnoties sērijā līdz divām uzvarām.

Latvijas dāmu izlasei decembrī gaidāms arī starts nākamā gada Phončhanas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kurā arī piedalīsies Stašas-Šaršūnes vadītā komanda. Latvija kvalifikācijā varēs piedalīties, jo tā 2014.gadā piedalījās pasaules čempionātā. Kvalifikācijā Latvija par divām ceļazīmēm cīnīsies ar Ķīnu, Čehiju, Dāniju, Somiju, Vāciju, Itāliju un Norvēģiju.

Latvijas izlases Eiropas čempionāta B divīzijā startē trešo gadu pēc kārtas. Pērn Latvijas vīru izlase ar skipu Ritvaru Gulbi aizkļuva līdz B divīzijas ceturtdaļfinālam, kur zaudēja Slovākijai, ieņemot 15.vietu, savukārt dāmu izlase ar skipu Santu Blumbergu, neiekļuva pusfinālā, paliekot 16.vietā.

Vēl iepriekš 2015.gadā Latvijas izlases EČ B divīzijā palika trešajā vietā, kas liedza atgriezties spēcīgākajā A divīzijā, kur tās spēlēja 2013. un 2014.gadā.

Pirms četriem gadiem dāmas A divīzijā ieņēma septīto vietu, bet kungi palika astotie, izcīnot līdz šim augstākās vietas A divīzijā.

Sieviešu izlase 2009.gadā pirmo reizi iekļuva starp B divīzijas divām labākajām valstsvienībām, kamēr vīriešiem tas pirmoreiz izdevās gadu vēlāk. Pēc tam Latvijas komandām ilgstoši izdevās noturēties A divīzijā starp desmit labākajām Eiropas komandām vai arī atgriezties tajā nākamajā gadā, tomēr aizpērn šī sistēma tika lauzta un arī pērn izlases nespēja atgriezties A divīzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!