Foto: LETA
Pēc gada Sočos tiks atklātas XXII ziemas olimpiskās spēles, bet jau šobrīd ir diezgan skaidri nojaušamas Latvijas izlases aprises, portālam "Delfi" atzinis Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas mūsu sportistiem tā būs septītā Ziemas Olimpiāde. Ja Soču spēlēm kvalificēsies hokeja izlase, tad Latvijas delegācija varētu būt viena no visu laiku lielākajām, uzskata LOK prezidents. Līdz šim vislielākā Latvijas delegācija bija pirms četriem gadiem Turīnā, kad deviņos sporta veidos valsti pārstāvēja 58 sportisti.

Lai gan ir skaidrs, ka vērienīgās Soču spēles tiks sarīkotas visaugstākajā līmenī, galvenās bažas ir nevis par celtniecības darbu gaitu un izmaksām, bet laika apstākļiem, kas nepakļaujas nevienam. LOK prezidents gan joko, ka Latvijas slēpotāji varēs justies gandrīz kā mājās - šonedēļ kalnos, kur notiek slēpošanas sacensības, gaisa temperatūra bijusi ap nulli un lijis lietus, tikai jāņem vērā, ka tas notiek divu kilometru augstumā, kur gaisā ir mazāk skābekļa. "Šonedēļ Sočos ir LOK pārstāvji, kas piedalās tradicionālajās gadu pirms olimpiskajām spēlēm rīkotajās sanāksmēs, kurās informē nacionālo Olimpisko komiteju pārstāvjus par gatavošanos spēlēm," stāsta Vrubļevskis. "Pirmās ziņas no viņiem ir tādas, ka Sočos ir +15 grādus silts un tur viss ir viens liels būvlaukums. Taču siltais laiks netraucēs, sacensības notiks kalnos, tāpat kā tas neietekmēs mākslīgo ledu kamaniņu-bobsleja trasē. Ja spēļu starplaikā Soču pludmalē varēs staigāt šortos, tas jau arī nebūs slikti!"

Par situāciju, kāda gadu pirms Soču olimpiskajām spēlēm ir ar Latvijas komandu, LOK prezidents norāda, ka izlases kodols ir jau tagad viegli nojaušams - tie būs bobslejisti, kamaniņu braucēji un skeletonisti.

"Par situāciju ar izlasi jums būtu man jāprasa nākamo pirmdien, kad būs beidzies arī hokeja kvalifikācijas turnīrs, jo mēs ļoti ceram, ka izlase ceturto reizi tiks uz olimpiskajām spēlēm," saka Vrubļevskis. "Kas attiecas uz individuālajiem sporta veidiem, ir stipri līdzīgi kā pēdējās spēlēs - būs pārstāvēts gan bobslejs, gan kamaniņas, gan skeletons, iespējams, vēl pilnīgākā skaitā kā iepriekš. Droši vien arī kalnu un distanču slēpotāji un biatlonisti kvalificēsies spēlēm, gan ne tik lielā skaitā kā līdz šim, bet noteikti būs Olimpiādē. Domāju, ka mūsu ātrslidotājs Haralds Silovs arī kvalificēsies un viņa uzrādītie rezultāti atsevišķās disciplīnās rāda, ka viņš var sagatavoties ļoti augstā līmenī."

Turklāt LOK prezidents uzskata, ka šajos nosauktajos trijos pamata sporta veidos Latvijai ir labas izredzes pacīnīties pat par olimpiskajām medaļā. "Pēdējie starti pasaules čempionātā rāda, ka šajos sporta veidos mēs gatavojamies pretendēt uz visaugstākajām medaļām," norāda Vrubļevskis. "Viss norāda uz to, ka mums ir laba līmeņa atlēti un treneri, un tagad ir svarīgi sagādāt viņiem attiecīgus darba apstākļus, lai viņi tikpat labi sagatavotos nākamajai sezonai un startētu Sočos. Sagaidāms, ka individuālajos sporta veidos mums būs 30-35 dalībnieki, bet, ja nāks klāt hokejisti, tad vēl 22 sportisti."

"Pārsteigums būtu, ja, piemēram, kāds no daiļslidotājiem vai daiļslidotājām spētu kvalificēties spēlēm, jo pašreizējā situācija rāda, ka šāda iespēja ir diezgan neticama," turpina Vrubļevskis. "Pārsteigums būtu, ja mūsu šorttrekisti tiktu uz spēlēm, jo šīssezonas rezultāti neliecina, ka viņi varētu braukt uz Sočiem. Taču ir vēl laiks - atsevišķos sporta veidos kvalificēšanās ilgs līdz nākamā gada janvārim."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!