Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Mācību dēļ Haralds Silovs varētu atteikties no starta pasaules čempionātā šorttrekā, ja vien līdz tam sasniegtie rezultāti viņam nodrošinās Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) atbalstu arī nākamajā sezonā.

Ja Eiropas čempionātā šorttrekā sasniegtie rezultāti Silovam ļaus izpildīt LOV prasības, mācību dēļ viņš jau februārī varētu pabeigt sacensību sezonu un atteikties no iespējas martā startēt pasaules čempionātā, kas risināsies Lielbritānijā. Ja LOV normatīvi Eiropas čempionātā paliks neizpildīti, dalība pasaules čempionātā kļūs aktuāla, pastāstīja sportista tēvs Edvīns Silovs.

Pēcolimpiskajā sezonā Haraldam Silovam paredzēta mazāka slodze, un sportists šo laiku vēlas izmantot izglītības gūšanai. Piecos gados Haralds Silovs ir ticis līdz ceturtajam kursam Ventspils augstskolā, lai gan laika mācībām līdz šim viņam nav bijis daudz.

Eiropas čempionāts ātrslidošanas daudzcīņā 7. janvārī sāksies Kolalbo, Itālijā, kur mūsdienām netipiski sacensības būs brīvdabas stadionā, kas palielina dažādu laikapstākļu kaprīžu ietekmi uz rezultātiem. Startējot 500 metru, 1500 metru un 5000 metru distancēs, sportisti krās ieskaites punktus, kuru summā noteiks katra gūto vietu daudzcīņā. Vēl 12 labākie startēs arī 10 000 metru slidojumā. Dalībnieku rezultātus vērtēs daudzcīņas ieskaitē, lai noteiktu 14 ātrslidotājus, kas drīkstēs startēt pasaules čempionātā daudzcīņā februāra vidū Kalgari, Kanādā.

Lai iegūtu tiesības startēt Eiropas čempionātā, ātrslidotājam attiecīgajā sezonā Starptautiskās slidošanas savienības (ISU) atzītās sacensībās 5000 metru distance jāveic ne lēnāk par sešām minūtēm un 45 sekundēm. Haralds Silovs to paveica novembrī Pasaules kausa posmā Berlīnē, kur finišs pēc sešām minūtēm un 33,23 sekundēm viņam nodrošināja 4. vietu B grupas sacensībās.

Eiropas čempionātos ātrslidošanā Latvijai līdz šim ir izdevies gūt tikai vienu medaļu, turklāt tas notika pirms vairāk nekā 70 gadiem, kad čempiona titulu 1939.gadā izcīnīja Alfons Bērziņš. Silovs lielākos panākumus ir guvis šorttrekā, bet nereti viņš piedalās arī klasiskās ātrslidošanas sacensībās, tostarp abās visai atšķirīgajās disciplīnās šogad startējot Vankūveras Olimpiskajās spēlēs.

Pēc Eiropas čempionāta ātrslidošanā Silovu jau nākamajā nedēļas nogalē Hērenvēnā, Nīderlandē, gadīs cīņa par godalgām kontinenta meistarsacīkstēs šorttrekā. Lai izpildītu LOV A sastāvam noteiktās prasības, Silovam Eiropas čempionātā jākļūst par sacensību medaļnieku. Šogad Silovs Eiropas čempionātā šorttrekā nestartēja, bet 2009.gadā viņš izcīnīja sudraba medaļu kopvērtējumā.

Nākamā sezona Silovam jau būs intensīvāka, slidotājam sākot gatavošanos 2014. gada Soču ziemas Olimpiskajām spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!