Foto: AFP/Scanpix/LETA
Svētdienas naktī 55 gadu vecumā miris viens no visu laiku izcilākajiem tramplīnlēcējiem, četrkārtējais olimpiskais čempions soms Mati Nīkanens, vēsta Somijas masu mediji.

Nīkanens dominēja pasaules tramplīnlēkšanā 20. gadsimta 80. gados. Viņa kontā trīs zelta medaļas 1988. gada Kalgari olimpiskajās spēlēs un viens zelts 1984. gada olimpiskajās spēlēs Sarajevā. Nīkanens piecas reizes kļuvis par pasaules čempionu, bet kopā viņa karjerā ir 46 uzvaras individuālajās sacensībās.

Daudzie panākumi ļāva Nīkanenam kļūt par Gada sportistu Somijā 1985. un 1988. gados.

Arī pēc sportista karjeras Nīkanena vārds nepazuda no dažādu izdevumu lapām, šoreiz gan saistībā ar skandaloziem notikumiem. 90. gadu sākumā viņš pievērsās dziedāšanai, viņa pirmo albumu iegādājās 25 000 fanu, tomēr turpinājums mūziķa karjerai nebija tik veiksmīgs. Nonākot finansiālās grūtībās, Nīkanens piestrādājis arī par striptīzdejotāju.

Alkohols, uzdzīve un skandāli dzīvē pēc profesionālā sporta aizēnoja Nīkanena slavas gadus. 2004. gadā viņš saņēma 26 mēnešu cietumsodu par kāda cilvēka saduršanu, bet 2009. gadā bijušais sportists tika pie 16 mēnešiem cietumā par sievas fizisku ietekmēšanu.

Pagājušajā gadā ārsti Nīkanenam konstatēja diabētu, kas, pēc paša bijušā sportista vārdiem, palīdzēja atgriezties uz normālas dzīves takas. Viņš atsācis koncertēt, vēl pagājušajā nedēļā viņa koncerts kādā restorānā bijis ļaužu pilns.

Nīkanens dzīves laikā piecas reizes bijis precējies, viņam šajās laulībās ir trīs bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!