Foto: Reuters/Scanpix
Norvēģijas izcilā slēpotāja Mārita Bjergena sestdien Somijā triumfēja 15 kilometru skiatlona distancē, izcīnot savu 15.zelta medaļu pasaules čempionātos un kļūstot par visu laiku uzvarām bagātāko planētas meistarsacīkšu dalībnieci.

Bjergena apsteidza krievieti Jeļenu Vjalbi, kura laika posmā no 1989. līdz 1997.gadam pasaules čempionātos izcīnīja 14 zelta medaļas. Savukārt 13 augstākā kaluma cēlmetāli ir norvēģa Petera Nurtuga rēķinā.

Vjalbe šobrīd ir Krievijas Slēpošanas federācijas prezidente.

Sestdien aizvadītajās sacīkstēs, kurās dalībnieces 7,5 kilometrus veica klasiskajā stilā, bet pēc tam tādu pat distanci slēpoja brīvajā stilā, Bjergena finišu sasniedza 37 minūtēs un 57,5 sekundēs.

Finišā viņa par 4,8 sekundēm pārspēja somieti Kristu Permekoski, kamēr 32 sekundes uzvarētājai zaudēja Šarlote Kalla.

Bjergena vadībā atradās jau pēc klasiskā stila posma, tobrīd Permekoski apsteidzot tikai par pussekundi. Zīmīgi, ka pēc slēpju maiņas, vadībā jau bija Somijas slēpotāja, taču distancē Bjergena tomēr bija pārāka.

Norvēģiete pirmo pasaules čempionāta zelta medaļu izcīnīja vēl 2003.gadā, divus gadus vēlāk tiekot vēl pie trīs zelta godalgām. Savukārt 2011.gadā savā dzimtenē Holmenkollenē viņa triumfēja četras reizes, to pašu atkārtojot arī divus gadus vēlāk Itālijā. Pēc tam sekoja divas zelta medaļas 2015.gada pasaules čempionātā Zviedrijā, bet nu ir gūta uzvara arī Somijā notiekošajā čempionātā.

Pasaules čempionātos Bjergena ir izcīnījusi 23 medaļas, kas jau iepriekš bija labākais sasniegums šajā sporta veidā. Viņa tāpat ir seškārtēja olimpiskā čempione, Olimpiādēs izcīnot arī trīs sudrabus un vienu bronzu.

Tikmēr vīriem 30 kilometru skitalona distancē, kurā dalībnieki pusi distances veica klasiskajā, bet pēc tam brīvajā stilā, uzvarēja Sergejs Ustjugovs no Krievijas, izcīnot savu pirmo pasaules čempiona titulu karjerā.

Viņš distanci noslēdza stundā, deviņās minūtēs un 16,7 sekundēs, par 6,7 sekundēm pārspējot norvēģi Martinu Junsrūdu Sunbī, bet par 31,8 sekundēm atpalika vēl viens Norvēģijas slēpotājs Finns Hogens Krogs.

Izšķirošajos kilometros Ustjugovs un Sunbī slēpoja plecu pie pleca, tomēr pēdējā kalnu kāpumā pirms stadiona norvēģis piedzīvoja kritienu, zaudēja vērtīgas sekundes, kā arī ritmu, kas ļāva krievu sportistam gūt panākumu. Šī gada "Tour de Ski" slēpošanas seriāla uzvarētājs tika pie pirmā lielā panākuma savā karjerā.

Pēc klasiskā stila posma līderis bija kanādietis Alekss Hārvijs, kurš beigās palika piektais, kamēr Ustjugovs distances pirmo daļu noslēdza piektajā pozīcijā, bet Sunbī bija uzreiz aiz viņa.

Ustjugovam Lahti notiekošajās meistarsacīkstēs šī bija otrā medaļa, jo viņš ceturtdien bija otrais sprintā.

Latvijas sportisti skiatlona sacensībās sestdien nestartēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!