Otrdien, 24. oktobrī, Grieķijā notika svinīgā olimpiskās uguns iedegšanas ceremonija, aizsākot 2018. gada Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu lāpas stafeti.

Aizdegšanas ceremonija tradicionāli notika antīko olimpisko spēļu mājvietā, Olimpijā, Hēras tempļa drupās. Uguni aizdedza galvenā priesteriene, ko atveidoja grieķu aktrise Katerina Lehu, no saules stariem.

Olimpiskās lāpas stafetes pirmo posmu tradicionāli veic Grieķijas sportists, un šoreiz tas gods tika 24 gadus vecajam distanču slēpotājam Apostolam Angelim, kurš jau ir kvalificējies Phjončhanas spēlēm. "Tas man ir liels gods, ka esmu izvēlēts par pirmo lāpnesi," saka sportists. "Tas patiešām ir unikāls moments."

Pirmā lāpas nodošana notika, kā ierasts, pie moderno olimpisko spēļu radītāja Pjēra de Kubertēna krūšutēla, un stafeti turpināja jau nākamās olimpiādes mājvietas Korejas pārstāvis, bijušais futbolists Džisuns Parks. Nākamo nedēļu olimpiskā uguns ceļos pa Grieķiju, veicot 2129 kilometrus, un 30. oktobrī ieradīsies Akropolē. Šo astoņu dienu laikā astoņās Grieķijas teritorijās notiks 36 svinīgās lāpas sagaidīšanas ceremonijas un stafetē piedalīsies 505 lāpneši.

31. oktobrī Atēnu stadionā olimpiskā uguns tiks nodota Phjončhanas olimpisko spēļu organizatoriem un sāks ceļu uz Koreju, kurā ieradīsies 1. novembrī, lai sāktu 100 dienas ilgu stafeti šajā valstī, kas noslēgsies ar galvenās olimpiskās lāpas iedegšanu spēļu atklāšanas ceremonijā 9. februārī.

Lai arī antīkajā Grieķijā olimpiskā uguns dega visa turnīra laikā, spēļu modernajā vēsturē lāpa pirmoreiz tika iedegta 1928. gada spēlēs Amsterdamā, bet pirmās ziemas olimpiskās spēles, kurās tika aizdegta olimpiskā uguns, bija 1936. gadā Garmišpartenkirhenē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!