Foto: F64
Latvijas labākā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka prestižā vairāku posmu seriāla "Tour de ski" priekšvakarā veikusi pamatīgu kāpumu pasaules rangā un no aptuveni 2500 slēpotājām abās disciplīnās iekļuvusi starp 150 labākajām, atrodoties visaugstāk Latvijas pārstāvju vidū no visiem slēpošanas veidiem.

Kokneses novada Vecbebru pārstāve distancē ar 58 FIS punktu reitingu vakar iznākušajā jaunajā FIS listē ir 132.vietā, bet sprintā ar 89 FIS punktu reitingu ieņem 116.vietu. Rīt Patrīcija uzsāks savu otro "Tour de ski", kamēr madonietim Indulim Bikšem tā jau būs ceturtā reize prestižajā slēpošanas seriālā, informē slēpotājas pārstāvis Ivars Bācis.

Pateicoties veiksmīgiem startiem novembrī Somijā un Zviedrijā un decembrī Austrijā, Olimpiskās čempiones Justīnas Kovaļčikas poļu komandu pārstāvošā Patrīcija Eiduka ir uzlabojusi savu FIS punktu reitingu un veikusi 90 vietu kāpumu distancē un vairāk nekā par 50 vietām uzlabojusi pozīciju sprintā. 19 gadus vecā latviete pagājušajā gadā, tuvojoties Olimpiskajām spēlēm Korejā, turējās trešā simta viducī, bet tagad jau ir pavisam tuvu simtniekam – 116.vieta sprintā un 132.vieta distancē. Līdz ar to Patrīcija ir panākusi, ka mūsu distanču slēpotāji pasaules rangā šobrīd ir daudz augstāk nekā kalnu slēpotāji.

Ingus Eiduka audzēknei, uzlabojot savu reitingu par 6 līdz 8 FIS punktiem, simtnieku šajā sezonā sasniegt ir reāli, lai arī uzdevums ir grūts, jo tad aiz sevis ir jāatstāj titulētas slēpotājas. Piemēram, distancē simto vietu šobrīd ieņem 2017.gada divkārtējā pasaules U23 grupas čempione un pasaules kaus posmos sešas reizes desmitniekā iekļuvusī Anna Dīvika (Zviedrija), bet sprintā tieši priekšā Eidukai atrodas pasaules čempione un Olimpiskā vicečempione stafetē zviedriete Ebba Andersone, kā arī Šarlote Kalla un Terēze Juhauga, kuru panākumi komentārus neprasa.

Latvijas sportiste pēdējo divu nedēļu laikā trenējās Igaunijā uz sniega. Līdz ar to Latvijas vadošā slēpotāja ir labā formā un jau ir devusies uz Šveici, lai piedalītos prestižajā "Tour de ski". Arī šogad juniore Eiduka, kura pirmā no mūsu sievietēm ir "Tour de ski", nestartēs līdz beigām, jo šādā jaunā vecumā nav nepieciešams pārmocīt ir milzīgām slodzēm, bet piedalīties pirmajos trijos posmos – 10km brīvajā stilā ar masu startu, sprintā brīvajā stilā un 10km brīvajā stilā ar intervāla startu.

Tikmēr jau ceturtā reize būs Indulim Bikšem, kurš savā pirmajā tūrē 2017.gada janvārī sasniedza vēsturisko panākumu un pēdējā posmā pret kalnu ieguva 27.vietu, nopelnot Latvijai pirmos punktus pasaules kausa kopvērtējumā. 24gadus vecais Indulis, kas ar 282.vietu sprintā no mūsu vīriešiem šobrīd atrodas visaugstāk rangā, sezonas iesācis mēreni, bet cer uzlabot sniegumu tuvākajās dienās. Tikmēr mūsu otrs vadošais slēpotājs un 44 vietas aiz Induļa sprintā esošais Raimo Vīgants, kurš pirms nedēļas piedzīvoja debiju pasaules kausā (64.vieta un 112 FIS punkti sprintā brīvajā stilā – aut.piez.), pagaidām "Tour de ski" piedalīties neplāno. 20 gadus vecais madonietis, kurš kopš rudens trenējas Norvēģijā, šobrīd ar 67 FIS punktiem un 435.vietu pagaidām kotējas visaugstāk no mūsu vīriešiem distances rangā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!