Foto: Publicitātes foto

Pasaules kausa pirmajā posmā distanču slēpošanā, kas norisinās Somijas ziemeļos Kūsamo, 1,4 kilometru sprintā klasiskajā stilā 87 dalībnieku vidū Latvijas pārstāvis Arvis Liepiņš kvalifikācijā neparādīja gaidīto sniegumu un palika 83.vietā, no labākā laika uzrādītāja krieva Aleksandra Panžinska atpaliekot 24,08 sekundes, informē Latvijas Slēpošanas savienības preses sekretārs Ivars Bācis.

Dopinga kontrolē pirms starta mūsu slēpotājam bija pārdurta vēna, kā dēļ sapampusi un sāpējusi roka.

Šogad sezonas pirmais posms Kūsamo vairs nav tāds, kāds bija ierasts pēdējos četros gados, proti, "Ruka triple" ietvaros vairs netika rīkota ierastā "minitūre" ar trim sacensību dienām, kad noslēdzošajā trešajā dienā slēpotājiem bija iedzīšana pēc iepriekšējo divu sacensību uzrādītajiem laikiem. Šogad šī "minitūre" ir pārcelta uz otro posmu Lillehammerē (Norvēģija). Šogad Arvim Liepiņam piedalīšanās Pasaules kausa posmā Kūsamo ir sava veida pusapaļā jubileja, jo tā ir piektā reize, kad mūsu slēpotājs Somijas ziemeļu ciematā sacenšas ar pasaules labākajiem slēpotājiem.

Sakarā ar to, ka šogad vairs nebija "minitūre", tā sauktie tīrie "distančnieki" sprintā nepiedalījās, un līdz ar to ierasto aptuveni 120 slēpotāju vietā dalībnieku skaits vairs nepārsniedza simtu – 87 distanču slēpotāji. Pēc FIS punktu reitinga Liepiņš bija 78. vietā, un ar tādu numuru arī startēja. Mūsu slēpotājs nenosprintoja ne tuvu tik ātri, kā no viņa gaidīja un kā pirms nedēļas Sāresilkē, taču tam ir savs iemesls – negatīvais piedzīvojums ar vēnas pārduršanu dopinga kontrolē pirms starta. Liepiņš 1,4 kilometru klasikā veica 3:02,43, kas deva 83.vietu, no labākā laika atpaliekot 24,08 sekundes un iegūstot 182 FIS punktus.

Neskatoties uz Panžinska uzrādīto ātrāko laiku – 2:38,35, tomēr kvalifikācijā dominēja norvēģi, no kuriem seši bija desmitniekā un četri sešiniekā. Vienīgais no igauņiem, kas iekļuva trīsdesmitniekā un kvalificējās ceturtdaļfinālam, bija 2011.gada pasaules čempionāta finālists Peters Kummels, kuram 10.laiks. Neiztika arī bez pārsteigumiem. 32.vietā palika Olimpiskās bronzas medaļas ieguvējs sprintā Emīls Jonsons (Zviedrija), bet viens pie otra tikai 45. un 46.vietā bija šveicietis Dario Kolonja un Kazahstānas pārstāvis Aleksejs Poltoraņins, kuri abi šobrīd ir patālu no labākās formas sprintā. Vīriešiem rezultāti bija ļoti blīvi, jo, piemēram, pirmo un 65.vietu šķīra tikai 10,5 sekundes, kamēr sievietēm ar tādu atpalikšanu varēja iekļūt stabili divpadsmitniekā.

Fināls vīriešiem izvērtās par cīņu "Norvēģija pret Krieviju", jo labāko sešienikā iekļuva četri norvēģi un divi krievi. Šoreiz spēcīgajiem Krievijas slēpotājiem nācās samierināties ar pilnīgu statistu lomu. Finiša taisnē, apsteidzot savu tautieti Peteru Nortugu, otro gadu pēc kārtas Kūsamo triumfēja norvēģis Eirks Bransdāls, bet pirmo reizi Pasaules kausa posmos trijniekā iekļuva Sondre Fosli. Igaunim Kummelam 18.vieta.

Dāmām kvalifikācijā arī dominēja norvēģietes, kuras ieguva pirmās sešas vietas. Fināla sešiniekā bija trīs šīs valsts pārstāves. Savu 67. uzvaru karjerā pasaules kausa posmos izcīnīja Marita Bjergena, kas aiz sevis atstāja slovēnieti Katju Visnaru un Olimpisko čempioni Sočos sprintā Maikenu Kaspersenu Fallu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!