Foto: AP/Scanpix

Starptautiskajai Olimpiskajai komitejai (SOK) nav rezerves jeb B plāna gadījumam, ja Ziemeļkorejas kodolkrīze apdraudēs 2018. gada Phjončhanas Ziemas olimpisko spēļu norisi.

Februārī gaidāmās olimpiskās spēles norisināsies Dienvidkorejā, kas ir saspīlētās attiecībās ar savu kaimiņvalsti Ziemeļkoreju, kura aktīvi attīsta savu kodolprogrammu, izsakot draudus kā Dienvidkorejai, tā ASV.

Phjončhana atrodas tikai 80 kilometru attālumā no Ziemeļkorejas.

"Šobrīd SOK un tās padome nav izvērtējusi rezerves plānu gadījumam, ja situācija eskalēsies," norādījis SOK padomes loceklis Džanfranko Kaspers, kurš ir arī Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) prezidents. "Privātās sarunās šī situācija ir vairākkārt apspriesta un esmu dzirdējis, ka tiek pieminēts Soču un Minhenes vārds kā iespējamie rezerves varianti, tomēr šobrīd par B plānu domāt nebūtu pareizi, jo tas nebūtu taisnīgi pret Phjončhanu."

Kaspers arī norādījis, ka ir pārliecināts par to, ka olimpiskās spēles Phjončhanā būs drošas, gan piebilstot, ka varētu būt atsevišķas valstis un sportisti, kuri politiskās situācijas dēļ varētu baidīties startēt Olimpiādē.

"Esmu pārliecināts, ka Phjončhana spēļu laikā būs pasaules drošākā vieta, tomēr baidos, ka dažas valstis varētu boikotēt spēles tieši drošības apsvērumu dēļ, baidoties par savu atlētu drošību," sacīja Kaspers.

Komunistiskā Ziemeļkoreja pēdējo mēnešu laikā ir piesaistījusi visas pasaules uzmanību ar saviem apgalvojumiem, ka tā ir sekmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu, ko iespējams uzstādīt uz ballistiskās raķetes. Ūdeņraža bumbas ir visjaudīgākās kodolbumbas un veido lielāko daļu pasaules kodolarsenālu. Tikmēr jūlijā šī valsts paziņoja, ka veiksmīgi izmēģināja divas starpkontinentālās ballistiskās raķetes, kas var sasniegt lielāko daļu ASV teritorijas. Šie paziņojumi pamatīgi saniknoja ASV prezidentu Donaldu Trampu, kurš draudēja Ziemeļkorejai ar masīvu militāru atbildi.
Phjončhanas Ziemas olimpiskās spēles norisināsies no 9. līdz 25. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!