Foto: AP/Scanpix
Divkārtējā Pasaules kausa ieguvēja distanču slēpošanā Terēza Juhauga pēc pieķeršanas aizliegto vielu lietošanā uz izmeklēšanas laiku trešdien saņēmusi divu mēnešu pagaidu diskvalifikāciju.

Patlaban 28 gadus vecā Juhauga ir viena no šī brīža slavenākajām slēpotājām un pagājušās sezonas Pasaules kausa ieguvēja, tomēr pagājušajā nedēļā tika pavēstīts, ka sportistes organismā atrastas aizliegtā anaboliskā steroīda klostebola pēdas. Analīzes sportistei tika ņemtas šī gada 16.septembrī.

Kā iepriekš jau tika vēstīts, Juhauga augustā treniņos augstkalnē lietojusi pretapdegumu lūpu balzamu, neapzinoties, ka tajā atrodas aizliegtās vielas.

Tagad viņai piespriesta diskvalifikācija līdz 18.decembrim, kas nozīmē, ka sportiste izlaidīs Pasaules kausa sezonas ievadu. Norvēģijas Slēpošanas federācijas paziņojumā pausts, ka Juhauga diskvalifikāciju neapstrīdēs.

"Tagad fokusēšos uz pašu svarīgāko - strādāšu pie pilnīgas sevis attaisnošanas," paudusi sportiste.

Federācija atzinusi, ka rūpīgi strādās pie Juhaugas lietas izmeklēšanas. Sportiste var gan tikt cauri ar divu mēnešu diskvalifikāciju, gan arī saņemt ļoti bargu četru gadu sodu.

"Šajā sarežģītajā un sirreālajā situācijā jūtos satriekta. Lai gan kā sportiste esmu atbildīga par vielām, kuras lietoju, tomēr saskatu netaisnību," pirms nedēļas emocionālā preses konferencē situāciju komentēja Juhauga.

Juhauga 2010.gadā Norvēģijas izlases sastāvā tika kronēta par olimpisko čempioni 4x5 kilometru stafetē. Pēc četriem gadiem Sočos viņa tika pie sudraba 30 kilometru brīvā stila distancē un bronzas desmit kilometru klasikā.

Tāpat viņa divas reizes triumfējusi Pasaules kausa kopvērtējumā 2014.gadā un šogad, kā arī guvusi septiņas zelta medaļas pasaules čempionātos.

Šis ir jau otrais dopinga skandāls Norvēģijas slēpošanā pēdējo mēnešu laikā. Jūlijā divkārtējam olimpiskajam medaļniekam distanču slēpošanā Martinam Junsrūdam Sunbī tika piespriesta divu mēnešu diskvalifikācija, kā arī anulēti divu sacensību rezultāti, tādēļ viņš zaudējis 2014./15.gada sezonā izcīnīto uzvaru Pasaules kausa kopvērtējumā.

Lietojot astmas medikamentus, Sunbī 2014.gada 13.decembrī un 2015.gada 8.janvārī divas reizes iekrita dopinga analīzēs. Sākotnēji Starptautiskā Slēpošanas federācija vienu no sporta veida lielākajām zvaigznēm attaisnoja, tomēr Pasaules Antidopinga aģentūra iesniedza apelāciju Sporta arbitrāžas tiesā, kas to apmierināja.

Sunbī lietā nacionālā federācija uzņēmās pilnu atbildību, atzīstot, ka tā nav pieprasījusi nepieciešamo atļauju šiem medikamentiem. Arī Juhaugas gadījumā jau tagad secināts, ka pozitīvās analīzes ir slēpošanas izlases ārsta vaina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!