Foto: AP/Scanpix/LETA

Vācijas ārsts Marks Šmits, kurš pagājušajā februāri Austrijas pilsētā Zēfeldē kopā vēl ar vairākiem sportistiem tika aizturēts vērienīgā dopinga lietā, atklājis, ka nelegālajās shēmās varētu būt iesaistīts arī kāds Horvātijas vieglatlētikas treneris.

Jau ziņots, ka pagājušā gada februārī Austrijas pilsētā Zēfeldē pasaules čempionāta laikā, kas norisinājās tādos ziemas sporta veidos kā distanču slēpošana, tramplīnlēkšanā ar slēpēm un ziemeļu divcīņa, vietējā policija veica vairākus arestus, aizturot slēpotājus, riteņbraucējus un citus sporta veidu pārstāvjus.

Vēlāk lietas izmeklēšanā noskaidrojās, ka dopinga tīkla viens no svarīgākajiem ķēdes posmiem bija Vācijas ārsts Marks Šmits. Savukārt lietas nosaukums "Aderlass" vācu valodā nozīmē asins nolaišana.

Sākotnēji tika aizturētas deviņas personas, bet vēlāk vaininieku saraksts pieauga līdz pat 21 personai. Starp apsūdzētajiem bija arī Igaunijas distanču slēpotāji Andreass Vērpalu, Algo Kerps un Karels Tammjervs.

Vācijas televīzijas kanāla ARD reportieri sestdien esot redzējuši dokumentu no dopinga lietas, kurā pavīd ne vien iepriekš minētā ārsta vārds, bet arī kāds Horvātijas vieglatlētikas treneris.

Minhenes prokurori Šmitam izvirzījuši apsūdzības nelegālās darbībās, kas veiktas, lai uzlabotu sniegumu sportā. Viņš tiek uzskatīts par galveno vaininieku asins pārliešanas skandālā, kurā jau par vainīgiem atzīti 23 dažādu sporta veidu atlēti.

ARD vēsta, ka tiesas sēdes datums vēl nav noteikts, bet pats Šmits esot iesniedzis sūdzību, jo viņš arestā atrodas jau 14 mēnešus.

Vairāki riteņbraucēji pēc šīs lietas uzsākšanas arī saņēma diskvalifikācijas. Starp viņiem bija austrieši Štefans Denifls un Georgs Preidlers, kā arī slovēnis Kristijans Korens un horvāts Kristjans Džuraseks. Tāpat četru gadu diskvalifikācija piešķirta Austrijas distanču slēpotājiem Maksam Haukem un Dominikam Baldaufam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!