Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA
Vēl viens skandāls skāris distances slēpošanas saimi, jo svētdien pasaules čempionātā 50 kilometru distancē klasiskajā stilā diskvalifikāciju saņēma pirmās vietas ieguvējs Johaness Klēbo, bet viņa vietā par čempionu tika kronēts cits norvēģis Emīls Iversens.

Tomēr lielākais cietējs šajās sacensībās izrādījās Krievijas distanču slēpotājs Aleksandrs Bolšunovs, kurš šajā sezonā jau bija nonācis uzmanības lokā cita incidenta dēļ. Noslēpojuši gandrīz 50 kilometrus, pagriezienu uz finiša taisni pirmais veica Boļšunovs, bet pa ārējo malu netālu bija Klēbo, savukārt nedaudz no līderiem atpalika Iversens.

Boļšunova un Klēbo duelī vienā brīdī nūja salūza Krievijas sportistam, kas ļāva norvēģim izraut uzvaru. Savukārt Boļšunovs bez vienas no nūjām nespēja izrādīt konkurenci Iversenam, finiša līniju šķērsojot trešais.

Pēc finiša Boļšunovs bija ļoti satriekts, bet Krievijas komanda iesniedza protestu. Tas tika apmierināts, Klēbo saņēma diskvalifikāciju, čempiona tituls tika Iversenam, bet uz trešo vietu no ceturtās pakāpās ēl viens norvēģis Sīmens Hegstads Krīgers.

Tomēr pēc notikušā neapmierināta ir Norvēģijas komanda, kas iesniegusi apelāciju Starptautiskajā slēpošanas federācijā (FIS). Klēbo esot it kā diskvalificēts par to, ka viņa vainas dēļ salūzusi Boļšunova nūja, tomēr palēninātā video atkārtojumā redzams, ka norvēģim nav bijis kontakts ar Krievijas sportistu brīdī, kad lūzusi nūja.

Boļšunovs šosezon iekūlās incidentā, pēc kā bija spiests atvainoties. Janvāra beigās Somijā 4x7,5 kilometru stafetes sacensībās pēc finiša bija nikns, zaudēja savaldīšanos un izcēlās ar nesportisku rīcību.

Arī toreiz Bolšunovs finišā ļoti sīvā cīņā par sudraba godalgu spēkojās ar Somijas slēpotāju Joni Maki, kurš spieda krievu ārā no trases. Bolšunovam nācās piekāpties, un viņš uz to reaģēja ar nūjas sitienu pretiniekam. Savukārt pēc finiša Krievijas slēpotājs ar hokeja cienīgu spēka paņēmienu notrieca Maki.

Par Bolšunova nesportisko rīcību Krievijas komanda tika diskvalificēta no sacensībām. Uzvaru stafetē izcīnīja Norvēģija, Somija ierindojās otrajā vietā, bet uz trešo vietu pakāpās Krievijas otrā komanda.,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!