Foto: AP/Scanpix/LETA

Sporta arbitrāžas tiesas (CAS) apelāciju komisija paturējusi spēkā Latvijas biatlonistam Andrejam Rastorgujevam piemēroto 18 mēnešu diskvalifikāciju, desmit dienas pirms diskvalifikācijas beigām informē Biatlona integritātes vienība (BIU).

CAS pagājušā gada septembrī par antidopinga noteikumu pārkāpumu piesprieda Rastorgujevam 18 mēnešu diskvalifikāciju, kas stājās spēkā ar 2021.gada 11. martu un līdz ar to noslēgsies 11. septembrī. Latvijas biatlonistam bija 21 diena, lai pārsūdzētu piespriesto sodu, un viņš šo iespēju izmantoja.

CAS ilgstoši neapstiprināja komisiju apelācijas izskatīšanai - sportista puse iebilda pret Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) izvirzīto kandidātu, jo bija bažas, ka tas nav neatkarīgs arbitrs.

Pēc arbitru komisijas apstiprināšanas un dalības uzklausīšanā sportista pusei bija tiesības iesniegt prasību par pagaidu diskvalifikācijas anulēšanu līdz gala lēmuma pieņemšanai. Tas Rastorgujevam pavērtu iespēju piedalīties sacensībās.

Diskvalifikācija stājās spēkā ar pērna gada 11.martu, tādējādi 34 gadus vecais Rastorgujevs nevarēja piedalīties Pekinas olimpiskās spēlēs. Tāpat viņam tika anulēti visi pēc 2020.gada 1.jūlija sasniegtie rezultāti, kā dēļ Rastorgujevs zaudēja Eiropas čempiona titulu individuālajā distancē.

BIU sportistam piemēroja pagaidu diskvalifikāciju par to, ka viņš trīs reizes 12 mēnešu laikā nebija atradies paziņotajās vietās un nav bijis pieejams dopinga kontrolei. Pēc sportista pieprasījuma BIU lietu nodeva CAS, kas nozīmēja šķīrējtiesnešus, kuri veidoja disciplināro komisiju lietas izskatīšanai.

Pirmais pārkāpums tika konstatēts 2019.gada oktobrī, bet otrais 2020.gada jūnijā. CAS konstatēja, ka trešajā gadījumā - 2020.gada septembrī - Rastorgujevs nebija sniedzis pilnīgu informāciju, kas atbilstu testēšanas standartiem, tādējādi arī šajā gadījumā viņš neesot bijis sasniedzams noteiktajā vietā un noteiktajā laikā. Ņemot vērā, ka trešais pārkāpums nebija tik smags, kā pirmie divi gadījumi, šķīrējtiesa lēma samazināt sodu no 24 mēnešiem uz 18.

Saskaņā ar pasaules antidopinga kodeksu sportists ir atbildīgs par pareizu un detalizētu atrašanās vietas norādīšanu. Par šādu noteikumu pārkāpšanu var piemērot līdzvērtīgu diskvalifikāciju, kā par dopinga lietošanu.

Kā teikts IBU integritātes noteikumos, ja sportists atzīts par vainīgu, maksimālais termiņš par šāda veida pārkāpumu ir divu gadu diskvalifikācija ar iespēju to samazināt līdz vienam gadam. Diskvalifikācijas termiņu var samazināt, nosakot sportista vainas pakāpi.

Rastorgujevs 2020./2021.gada Pasaules kausa sezonu noslēdza kopvērtējuma 30.pozīcijā. Sezonas otrajā pusē viņš aizvadīja veiksmīgu pasaules čempionātu un izcīnīja zeltu Eiropas meistarsacīkšu individuālajā distancē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!