Foto: F64

Latvijas hokeja izlases ilggadējie līderi, kā arī kapteiņi Lauris Dārziņš un Kaspars Daugaviņš pēc otrdien piedzīvotā zaudējuma Pekinas olimpisko spēļu mačā pret Dānijas izlasi sarunā ar Latvijas Televīziju atzina, ka tā viņiem bija pēdējā spēle Latvijas izlases sastāvā.

Latvijas hokeja izlase otrdien Pekinas spēļu turnīra "play-off" kārtas spēlē ar rezultātu 2:3 zaudēja Dānijas izlasei, pēc četriem zaudējumiem četrās spēlēs izstājoties no turnīra.

Latvijas valstsvienības labā 150. spēli aizvadīja izlases kapteinis Lauris Dārziņš, kurš guva abus komandas vārtus. 37 gadus vecais hokejists uzreiz pēc spēles atklāja, ka noslēdzis karjeru izlasē.

"Šī bija mana noslēdzošā spēle hokeja izlasē," pateica Dārziņš, kurš pēc tam ieturēja pāris sekunžu ilgu pauzi. "Man jāsaka, ka es nesagatavoju nekādu runu. Gāju vakar gulēt ar domām, ka būs vēl pāris spēles. Šodien bija agrā spēle. Necēlos ar domām par kaut kādu filozofēšanu, bet tagad ir pienācis finišs. Zinu, ka šodien sev rokas nograuzīšu, ka [turnīrā] neaizgājām tālāk. Kopumā, protams, šo visu atcerēšos ar smaidu."

Vien mirkļus iepriekš sarunā ar Latvijas Televīziju par šādu pašu lēmumu paziņoja 33 gadus vecais uzbrucējs Kaspars Daugaviņš.

"Tas ir grūts lēmums, bet pēdējos gados pazudusi tā pārliecība. Ir jauni čaļi, jauni līderi, jādod viņiem skriet un sisties. Jāsāk drusciņ domāt par spēlēšanu klubā, jo to visu apvienot ir diezgan grūti. Gribējās vēl rīt uzspēlēt. Lēmums jau bija pieņemts."

Pieredzējušais uzbrucējs skaidroja, ka lēmumu ietekmē dažādas nianses. Viņš izvērtējis plusus un mīnusus, taču tajos intervijas laikā negribēja iedziļināties: "Esmu sapratis, ka nav vairs tas, kas bija kādreiz."

Sportistam tūlīt pēc tam tika vaicāts, vai viņš vairs nejūt, ka sniegtu Latvijas izlasei tādu pienesumu, kādu pats vēlētos. "Man ir grūti tā izskaidrot," atbildēja Daugaviņš. "Tas nav uz emocijām pieņemts lēmums. Lēmumu pieņēmu kvalifikācijas turnīra laika. Gribējās skaisti aiziet, bet nesanāca."

Savukārt Latvijas izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš "uz karstām pēdām" nevarēja komentēt valstsvienības līderu aiziešanu no komandas. "Grūti pateikt. Gribas nobeigt ar uzvaru. Emocijas katram spēlētājam ir tādas… Likām visu, ka tiksim tālāk. Spēle sākumā gāja, atspēlējāmies un izgājām vadībā. Ja kāds pasaka, ka beidzis (spēlēt izlasē), tās ir emocijas, bet, lai laiks paiet, tad vari apsvērt visu normāli. Katrs izdara savu lēmumu."

Izsakoties par neveiksmīgo rezultātu spēlē pret Dānijas izlasi, Dārziņš norādīja uz otrajā trešdaļā neizmantotajām vārtu gūšanas iespējām. Rezultātam esot 2:1, Latvijas izlase nerealizēja divus izgājienus dažu minūšu laikā.

"Sportā visu izšķir rezultāts," atzina Dārziņš. "Šodien zaudējām. Baigo noslēpumu nepateikšu. Ja iemet, vinnē. Ja neiemet, zaudē. Bijām vadībā 2:1, un bija labi momenti. Neiemetām, un diezgan ātri pienāca beigas."

Abiem izlases līderiem tika arī vaicāts par vājo trešo trešdaļu, kurā Latvijas izlasei problēmas sagādāja iekļūšana Dānijas izlases zonā.

"Tas ir sports," skaidroja Dārziņš. Katrā spēlē mainās situācijas. Redzējām, ka iepriekšējā spēlē mēs rādījām vāju sniegumu. Tajā pašā laikā rezultāts vienu brīdi bija 2:3. Iemestu golu, rezultāts 3:3, un būtu mēs atpakaļ spēlē. Arī kvalitatīvā spēle būs kādā brīdī tās šūpolītes. Bija tās šūpolītes, un pretinieks ieķērās."

Savukārt Daugaviņš norādīja, ka pirmajās divās trešdaļās bijis redzams plāns, kā nostāties pretinieku zonā. Tas gan pajucis noslēdzošajā periodā.

"Plāns strādāja divus periodus. Ļoti labi tikām cauri ar to pašu plānu. Viņi arī pamainīja [pieeju], atvilkās vēl tālāk atpakaļ. Mēs turpinājām to pašu. Kā vienreiz nesanāca, pazuda pārliecība. Neteiktu, ka mēs baidījāmies. Vienkārši katrs sāka drusku par daudz uzņemties. Nebija tādas vienotības. Žēl, ka mana pēdējā spēle šāda sanāca."

Dārziņš un Daugaviņš izlases rindās oficiālās spēlēs debitēja 2006. gadā, kad trenera Pjotra Vorobjova vadībā piedalījās pasaules čempionātā Rīgā. Daugaviņš vien turnīra laikā sagaidīja savu 18. dzimšanas dienu, kļūstot par jaunāko Latvijas izlases hokejistu pēc neatkarības atgūšanas elites divīzijas pasaules čempionātos.

Gan Dārziņš, gan Daugaviņš piedalījušies desmit pasaules čempionātos un trijās olimpiskajās spēlēs. Lauris Dārziņš jau ceturto sezonu pēc kārtas bija Rīgas "Dinamo" kluba kapteinis. Šo lomu viņš pildījis ne tikai Pekinas olimpiskajās spēlēs, bet arī divos pasaules čempionātos. Savukārt Daugaviņš bijis Latvijas izlases kapteinis četros pasaules čempionātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!