Foto: AFP/Scanpix/LETA

Somijas hokeja izlase svētdien pirmo reizi savas valsts vēsturē kļuva par olimpiskajiem čempioniem.

Pekinas olimpisko spēļu finālā Somijas izlase ar rezultātu 2:1 (0:1, 1:0, 1:0) pārspēja Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) komandu, kas finālā spēlēja otrajās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas.

Līdz šim Somijas izlasei olimpiskajās spēlēs labākais rezultāts bija divas sudraba medaļas, kas izcīnītas 1988. gada Kalgari un 2006. gada Turīnas olimpiskajās spēlēs.

KOK hokejisti šajā mačā pirmie izvirzījās vadībā, kad spēles astotajā minūtē Mihails Grigorenko vairākumā no labā iemetienu apļa izdarīja precīzu metienu un pārspēja Somijas izlases vārtsargu Hari Sateri. Turpinājumā somi uzbruka vairāk un metienus izdarīja biežāk, tomēr Ivans Fedotovs darbojās precīzi.

Otrajā trešdaļā somi izlīdzināja rezultātu pēc nospēlētām četrām minūtēm. Ville Poka negaidīti izdarīja metienu pa vārtiem, kad vārtu priekšā cīnījās Hanness Bjorninens un KOK aizsargs. Ripa lidoja viņiem garām, bet Ivans Fedotovs neredzēja metiena brīdi un nenoreaģēja. Pēc gūtajiem vārtiem otrā trešdaļa ritēja diezgan līdzīgā cīņā, un daudz iespēju gūt vārtus turpinājumā nebija.

Savukārt uzvaras vārtus Somija guva trešās trešdaļas pašā sākumā. Marko Antila izdarīja metienu pa vārtiem, bet Bjorninens skāra ripu un ievirzīja to KOK komandas vārtos. Spēles turpinājumā vēl Jūso Hietanens trāpīja pa vārtu pārliktni, bet KOK hokejistu centieni izglābties bija neveiksmīgi.

Pirms četriem gadiem Phjončhanas olimpiskajās spēlēs KOK komanda pēdējās sekundēs finālā pret Vāciju panāca pagarinājumu, kurā izcīnīja uzvaru. Šoreiz krievi samierinājās ar sudraba medaļām, bet vācieši nepārvarēja izslēgšanas spēļu pirmo kārtu.

Portāls "Delfi" piedāvāja mača teksta tiešraidi, kurā var lasīt detalizētāku notikumu aprakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!