Foto: Ilmārs Znotiņš/ LOK

Tas, ka Latvijas izlasei šobrīd ir divi augsta līmeņa vārtsargi, radījis patīkamu problēmu pirms Soču olimpiskajām spēlēm, uzskata leģendārais latviešu hokeja vārtsargs Artūrs Irbe.

Pirmdien Sočos ar vairākiem līgumreisiem ierodas Nacionālās hokeja līgas (NHL) pārstāvji, kuru vidū ir arī latviešu uzbrucējs Zemgus Girgensons, vārtsargs Kristers Gudļevskis un valstsvienības galvenais treneris Teds Nolans.

Lidostā bija sastopams arī Irbe, kurš vēl spēlētāja karjeras laikā bija aktīvs NHL Spēlētāju asociācijas (NHLPA) darbinieks. Arī tagad viņu uz Olimpiādi uzaicinājusi NHLPA, kurai latvietis palīdzēs ar tulkošanu un citiem jautājumiem. "Bijušie hokejisti viņiem palīdz ar starpniecību starp spēlētājiem," izteicās Irbe, kurš paguvis pārmīt pāris vārdu ar Girgensonu. "Teds ieradās agrāk un viņu nokavēju, bet Kristers ieradīsies vēlāk. Zemgus izskatījās modrs, možs."

Kā ziņots, sestdien Gudļevskis pirmoreiz tika pieteikts NHL komandas Tampabejas "Lightning" spēlei, kaut laukumā neizgāja. Svētdien izskanēja, ka Gudļevskis nosūtīts atpakaļ uz Amerikas hokeja līgu (AHL), tomēr Irbe to noliedza. "Kristers nav nosūtīts uz AHL, palika NHL un varēja lidot ar līgas lidmašīnu - komanda parādīja pretimnākšanu. Tas ir skaists žests, kas parāda, ka ar viņu rēķinās."

"Pavisam negaidīti, ka mums jau ir divi NHL spēlētāji, jo vienu brīdi likās, ka nebūs neviena," prieku pauda Irbe. "Ļoti labi, ka Kristers maļas cauri šīm dzirnavām, jo šī gaļas mašīna ir krietni sarežģītāka nekā jebkura cita, bet pēc pāris gadiem tur jau būs tāds materiāls, ka varēsim tikai priecāties."

Irbe izteicās, ka ar Gudļevska talantu iepazinās pērn Latvijas izlases treniņnometnes laikā. "Pērn komandai pievienojos aprīļa sākumā, treniņus sāku apmeklēt vēl pāris dienu agrāk un jau pirmajā treniņā man par Kristeru viss bija skaidrs."

Irbe nevēlējās publiski prognozēt, kuram no vārtsargiem - Gudļevskim vai Edgaram Masaļskim - būtu jābūt pamatsastāvā Soču Olimpiādē. "Kā līdzjutējs uzskatu, ka mums ir divi labi vārtsargi un mums ir viena laba problēma."

Pēc Nolana, Girgensona un Gudļevska ierašanās Latvijas izlase būs sapulcējusies pilnā sastāvā. Līdz šim tā Sočos trenējusies 23 spēlētāju sastāvā, bet treniņus vadījuši Nolana palīgi Toms Kūlens un Kārlis Zirnis.

Latvijas izlases pirmā spēle Olimpiādes turnīrā plānota trešdien, kad tā spēkosies ar Šveici, bet vēlāk to sagaida dueļi ar Zviedriju un Čehiju.

"Latvijas izlases spēles gaidu kā bijušais hokejists, kurš jūt līdzi un sagaida, ka puiši nepārdegs," teica Irbe. "Tagad ar Sandi [Ozoliņu] komandā un šo treneru sastāvu ir ļoti labas iespējas - no tā, kas mums ir, salasīts labākais."

"Par pretiniekiem runājot, ir neprognozējami, kā katrs iznāks uz spēli. Kāds no viņiem noteikti ir ņemams," prognozēja Irbe. "Viss atkarīgs no tā, kā spējam sakoncentrēties un rādīt savu spēli, uzspiest to pretiniekiem. Visu izšķirs disciplīna. Jā, spēku samēri neizskatās līdzīgi, jo ir komandas, kurā gandrīz visi spēlētāji ir no NHL. Tāpat daudzi spēlētāji ir no Kontinentālās hokeja līgas (KHL) un Šveices līgas, tomēr ledus visiem ir vienādi slidens."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!