Foto: RIA Novosti/Scanpix

Distanču slēpošanas pirmsākumi meklējami Skandināvijā aptuveni pirms 5000 gadiem, kad cilvēki piesnigušās zemes mēroja ar slēpēm kājās. Pats vārds "slēpošana" ("skiing") cēlies no seno skandināvu vārda "skíð", kas nozīmē "koka nūja". Slēpošanai līdzīgs pārvietošanās veids vēsturē saistīts ne tikai ar Skandināviju, bet arī ar pašreizējo Ķīnas teritoriju, kur tas minēts ap 600. gadu pirms mūsu ēras. Mūsdienās slēpošana no transporta un pārvietošanās veida par veselīgu sportisku aktivitāti transformējās 18. gadsimtā, bet arvien straujāku popularitāti ieguva 19. gadsimtā.

Distanču slēpošanas sacensībās sportistiem uz slēpēm pēc iespējas ātrāk jāveic distance, kurā ietverti kāpums, līdzenums un nobrauciens. Mūsdienās distances veic divu veidu stilos – klasiskajā un slidsolī.

Distanču slēpošana ir viens no tiem sporta veidiem, kas bija iekļauts jau pirmajās ziemas olimpiskajās spēlēs 1924.gadā Šamonī, Francijā.

XXIV ziemas olimpiskajās spēlēs Pekinā distanču slēpošanā tiks izcīnīti 12 medaļu komplekti: vīriešiem – sprintā klasiskajā stilā, sprintā komandām brīvajā stilā, 30 km skiatlonā (15 km klasiskajā stilā+15 km brīvajā stilā), 15 km distancē brīvajā stilā, 50 km masu startā klasiskajā stilā un 4x10 km stafetē; sievietēm – sprintā klasiskajā stilā, sprinta stafetē brīvajā stilā, 15 km skiatlonā (7,5 km klasiskajā stilā+7,5 km brīvajā stilā), 10 km distancē brīvajā stilā, 30 km masu startā klasiskajā stilā un 4x5 km stafetē.

Sacensības risināsies "Kuyangshu Nordic Center" kompleksā, kas atrodas 200 kilometrus no Pekinas centra. Sacensībās piedalīsies 296 sportisti, starp kuriem būs septiņi Latvijas pārstāvji - Kitija Auziņa, Baiba Bendika, Patrīcija Eiduka, Samanta Krampe, Estere Volfa, Raimo Vīgants un Roberts Slotiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!