Foto: F64

Šorttreks ir viens no slidošanas sporta veidiem, kurā sportisti, startējot vienlaicīgi, uz slidām cenšas finišu šķērsot pirmie. Sacensību aplis ir krietni mazāks kā ātrslidošanā (111,12 metri, izmērs 60x30 metri) un šeit ir stingrāki noteikumi, kādēļ sportists var saņemt diskvalifikāciju.

Šorttreka kā sporta veida pirmssākumi meklējami Ziemeļamerikā, kur sacensībās vairāki ātrslidotāji distanci sāka ar kopēju startu, nevis pa pāriem katrs savā skrejceļā. Starptautiskā Slidošanas savienība (ISU) šorttreku atzina 1967. gadā, tomēr līdz pat 1976. gada, tās paspārnē nenotika starptautiskas sacensības. Iekarojis popularitāti Ziemeļamerikā, sporta veids pēc vairākiem gadiem ienāca arī Āzijā un Eiropā.

Pasaules čempionāti, tiesa, gan ar dažādiem nosaukumiem, tiek rīkoti kopš 1979. gada. Šorttreks ziemas olimpiskajās spēlēs ir kopš 1992.gada Albērvilas spēlēm, bet 1988. gadā Kalgarī tas bija kā demonstrācijas sporta veids.

XXIV ziemas olimpiskajās spēlēs Pekinā šorttrekā tiks sadalīti deviņi medaļu komplekti – 500 metru distancē (vīriešiem un sievietēm), 1000 metru distancē (vīriešiem un sievietēm), 1500 metru distancē (vīriešiem un sievietēm), 2000 metru stafetē jauktajām komandām, 3000 metru stafete sievietēm un 5000 metru stafete vīriešiem.

Šorttreka sacensības risināsies "Capital Indoor" arēnā, kur notiks arī daiļslidošanas sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!