Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļu divcīņa ir sporta veids, kurā apvienoti divi ar slēpēm saistīti sporta veidi – tramplīnlēkšana un distanču slēpošana. Katram no šiem sporta veidiem ir sava ilgstoša vēsture, bet ziemeļu divcīņa radās 19. gadsimta nogalē. Pirmās lielās sacensības risinājās 1892. gadā Oslo, un kopš tā laika ziemeļu divcīņa ir viens no ziemas sporta veidu sezonas izteiktākajiem sporta veidiem.

Arī ziemeļu divcīņa ir viens no tiem sporta veidiem, kas olimpisko spēļu programmā ir kopš to pirmsākumiem 1924.gadā Šamonī, Francijā. Līdz 1950. gadiem ziemeļu divcīņā pirmā disciplīna bija distanču slēpošana, kurai sekoja tramplīnlēkšana. Pēc tam sistēma tika mainīta, jo pastāvēja uzskats, ka distanču slēpošanā iekrāto pārsvaru pēc tam praktiski nav iespējams atgūt tramplīnlēkšanā.

Latvija savulaik bija pārstāvēta ziemas olimpiskajās spēlēs ziemeļu divcīņā, bet tagad Pekinā Latvijai būs atgriešanās uz ziemeļu divcīņas skatuves. 1936. gadā Garmišpartenkirhenē 42. vietu 51 sportista konkurencē ieņēma Edgars Gruzītis, bet Pekinā varēsim sekot līdzi Markusa Vinogradova sniegumam.

Ziemas olimpiskajās spēlēs ir tikai vīriešu sacensības. Bija plānots, ka Pekinā debiju piedzīvos arī sieviešu sacensības, tomēr SOK šo plānu atlikusi vismaz līdz 2026. gada olimpiskajām spēlēm Milānā.

2022. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Pekinā tiks sadalīti trīs medaļu komplekti – lēkšana no normālā tramplīna (K90)+10 km slēpošana, lēkšana no lielā tramplīna (K120)+10 km slēpošana un komandu sacensības (lielas tramplīns+4x5 km distanču slēpošana).

Ziemeļu divcīņas sacensības risināsies "Kuyangshu Nordic Center" kompleksā, kas atrodas 200 kilometrus no Pekinas. Sacensības risināsies 9., 15. un 17. februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!