Tuvojoties Ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos, rodas pārdomas par to, kā tās izskatās vēstures un starptautisko attiecību kontekstā. Neapšaubāmi spēles Sočos rada līdzību ar iepriekšējām olimpiskajām spēlēm Krievijas teritorijā, toreizējā PSRS, - Maskavā 1980.gadā. Starp tām ir zināmas līdzības.

Pirmkārt, Soču olimpiskās spēles ir vienas no vispolitizētākajām olimpiskajām spēlēm pēdējo gadu laikā, lai gan politika kopumā sportā spēlē lielu lomu. Arī šodien, līdzīgi kā PSRS varai 1980.gadā, Krievijas politiskajai elitei ir nepieciešama varas leģitimizācija. Otrkārt, arī tagad olimpiskās spēles pavada starptautisko attiecību konfliktsituācijas un konfrontācija starp lielvalstīm Krievijas tuvumā. Ja 1980.gadā tā bija Polija, tad tagad tā ir Ukraina.

Kādas ir atšķirības starp abām spēlēm? Olimpiskās spēles Sočos ir vienas no vispersonificētākajām olimpiskajām spēlēm. Varētu teikt, ka tās ir Vladimira Putina Soču olimpiskās spēles, jo šo spēļu organizēšanā un popularizēšanā lielu lomu spēlē tieši viņa ārpolitiskie un iekšpolitiskie sasniegumi. 2013.gads Vladimiram Putinam bijis veiksmes gads - Sīrija, Ukraina, E.Snoudens, žurnāla "Forbes" ietekmīgākais cilvēks. 2014.gads ir kā turpinājums šim veiksmes stāstam. Taču, vai olimpiskās spēles Sočos, tāpat kā ietekme Ukrainā un Eirāzijas Savienības izveidošana būs šī veiksmes stāsta turpinājums? To mēs varēsim redzēt nākotnē. Ja panākumi neturpināsies, tad jau uz olimpiskajām spēlēm Sočos varēs atskatīties kā uz šī veiksmes stāsta pirmo pārrāvumu.

Ir vairākas pazīmes, kas liecina, ka 2014.gads Krievijai būs daudz sarežģītāk, nekā pērnais gads. Starptautisko lietu klātesamība vienmēr Putinam kompensē viņa iekšpolitisko vājumu. No vienas puses, minimālo uzdevumu viņš ir atrisinājis - Putina sabiedrotie finansējumu no spēļu organizēšanas milzīgajām izmaksām būs jau guvuši, jo, ja rietumos taisa naudu uz peļņas bāzes, tad Krievijā taisa naudu uz izmaksu bāzes. Taču jautājumi - par korupciju, par draugu būšanu, spēļu caurspīdīgumu un cik efektīvi tās noorganizētas - jau rodas un paliks šo spēļu kontekstā. Taču, no otras puses, izskatās, ka Putins pats ir uzlicis šīm spēlēm ļoti augstu kvalitātes latiņu, kuru sasniegt nemaz nebūs tik viegli.

Šajā kontekstā, neskatoties uz politiku, olimpisko spēļu personifikāciju un ģeopolitiskajiem cīniņiem, Latvijas sportistiem var novēlēt iegūt labas godalgas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!