Foto: AP/Scanpix/LETA
ASV necīnīsies par tiesībām rīkot 2026.gada ziemas olimpiskās spēles, taču neizslēdz pieteikšanos 2030.gada Olimpiādei, piektdien paziņojis ASV Olimpiskās komitejas priekšsēdētājs Lerijs Probsts.

Phjončhanas Ziemas olimpisko spēļu atklāšanas dienā Probsts norādīja, ka ASV nevēlas sabojāt 2028.gada Losandželosas Vasaras olimpisko spēļu plānus.

Iepriekš tika runāts, ka 2026.gada ziemas spēļu rīkošanai ASV varētu virzīt Soltleiksitijas kandidatūru, kur ziemas spēles notika jau 2002.gadā, tomēr tagad šāds variants oficiāli noraidīts.

"Mums pašlaik nav plānu pieteikties 2026.gadam, taču vēlamies būt pieejami 2030.gadā," sacīja Probsts.

Viņš atzīmēja, ka būtu sarežģīti piesaistīt sponsorus, ja ir zināms, ka divus gadus vēlāk Losandželosā norisināsies vasaras spēlēs. Kā zināms, Losandželosa atteicās no pretendēšanas uz 2024.gada vasaras spēlēm, vienojoties ar Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) par 2028.gadu un līdz ar to piekāpjoties Parīzei.

"Kandidēšana uz 2026.gada Ziemas olimpiskajām spēlēm no finansiālā viedokļa varētu kaitēt Losandželosai un spēļu rīkošanai tur," sacīja Probsts.

ASV būs gatavas diskusijām, ja Starptautiskā Olimpiskā komiteja izlems vienlaicīgi nenosaukt 2026. un 2030.gada ziemas olimpisko spēļu mājvietas, kā to izdarīja ar 2024. un 2028.gada vasaras Olimpiādēm.

Jau vēstīts, ka par 2026.gada olimpisko spēļu rīkošanu interesējas Stokholma (Zviedrija), Kalgari (Kanāda), Sjona (Šveice) un Saporo (Japāna), piedevām Stokholma apsver iespēju bobsleja, skeletona un kamaniņu braukšanas sacensības aizvadīt Siguldas trasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!