Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latviešu ātrslidotājs Haralds Silovs svētdien Soltleiksitijā ieņēma 17. vietu 1000 metru distances A divīzijas sacensībās Pasaules kausa ceturtajā posmā, kas noslēdz atlasi Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, bet 5000 metru distancē B divīzijas sacensībās ar jaunu Latvijas rekordu izcīnīja piekto vietu.

Tā kā A divīzijā šoreiz bija nepāra dalībnieku skaits, Silovam nācās savā skrējienā startēt vienam, finišējot pēc minūtes un 8,37 sekundēm. Uzvaru posmā guva spēcīgais krievs Deniss Juskovs, kurš bija par 1,45 sekundēm ātrāks.

Silovs šajā disciplīnā pirmoreiz šosezon startēja A divīzijā, nopelnot desmit kopvērtējuma punktus, bet tagad viņam nākamajā etapā, visticamāk, nāksies atgriezties starp B divīzijas dalībniekiem.

Pasaules kausa kopvērtējumā 1000 metros Silovs ar 25 punktiem atrodams 27.pozīcijā.

Olimpiskās atlases noslēdzošajās sacensībās, 5000 metros B divīzijā, Silovs distanci veica sešās minūtēs un 15,60 sekundēs, kas bija par nepilnām divām sekundēm labots pašam piederošais Latvijas rekords. Tas viņam B divīzijā deva piekto vietu; pirmajā pozīcijā ierindojās Barts Svingss no Beļģijas, kurš 5000 metru distanci mēroja par 4,06 sekundēm ātrāk.

Sestdien Silovs izcīnīja septīto vietu 1500 metros, turklāt sasniedza jaunu Latvijas rekordu, kā arī ieņēma 11. pozīciju masu startā. Zīmīgi, ka Juskovs 1500 metros uzstādīja jaunu pasaules rekordu un arī svētdien 1000 metros vēl pēc 600 metriem apsteidza pasaules rekorda grafiku.

Kaut vēl jāsaņem oficiāls apstiprinājums, ir praktiski skaidrs, ka Silovs Phjončhanas olimpiskajām spēlēm kvalificējies 1000 un 1500 metru distancēs, kā arī masu startā. Savukārt 5000 metros latvietis iepriekš šosezon nav skrējis un šajā distancē viņš, visticamāk, neiekļūs starp olimpiskajiem dalībniekiem, neskatoties uz rezultātu, ko svētdien sasniegs.

Olimpiskā kvalifikācija norisinās četros Pasaules kausa posmos novembrī un decembrī. Ātrslidošanā Olimpiādē septiņās disciplīnās piedalīsies 100 vīru sportisti, 1000 un 1500 metros sacenšoties pa 36 sportistiem, bet masu startā - 24. Atskaitot valstu kvotu neizturējušos sportistus, Silovs pirms šī posma rangā 1000 metros bija atrodams 21.vietā, 1500 metros latvietis bija 14.pozīcijā, bet masu startā - 11.vietā. L

Silovs karjeru sāka kā šorttrekists, bet neilgi pirms Vankūveras Olimpiādes sāka nodarboties arī ar ātrslidošanu un kļuva par pirmo sportistu, kurš vienās olimpiskajās spēlēs startējis abās disciplīnās. Pēc tam viņš pilnībā pievērsās ātrslidošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!