Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs preses konferencē pēc SOK izpildkomitejas sēdes trešdien, 6. decembrī, atkārtoti norādīja, ka Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) diskvalifikācijai nav politiska fona, un Krievija, pieņemot tai piespriestās sankcijas, var izbeigt šo sporta vēsturē "nepatīkamo epizodi".

"Mūsu lēmumā runāts par cienīgu SOK uzlikto sankciju atzīšanu," preses konferencē Lozannā izteicies Bahs. "Tādā gadījumā Krievijas statuss var tikt atjaunots. Mēs esam paredzējuši, ka tādā gadījumā [olimpisko spēļu] noslēguma ceremonijā Krievijas izlase ietu zem sava karoga. Ja mūsu nosacījumus pieņems, tas var pavilkt svītru zem šīs nepatīkamās epizodes sporta vēsturē. Pēc tā krievi atkal tiks sirsnīgi sveikti olimpiskajā kustībā. Mēs orientējamies uz tīra sporta nākotni Krievijā."

Prezidents uzsvēra, ka SOK arī turpmāk "bez vilcināšanās" piemēros sodus un sankcijas, ja tiks saņemti jauni pierādījumi par antidopinga pārkāpumiem.

"Ja mēs saņemsim jaunus datus – SOK bez kavēšanās piemēros sodus un sankcijas, un es no visas sirds ceru, ka arī sporta veidu federācijas šos jautājumus izskatīs ļoti nopietni, jo sportisti ir viņu atbildības sfēra," izteicās Bahs. "SOK var izskatīt tikai jautājumus, kas saistīti ar olimpiskajām spēlēm."

Kā ziņojām, 5. decembrī Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) lēma par Krievijas Olimpiskās komitejas diskvalifikāciju, taču atļāva Krievijas sportistiem kā neatkarīgiem atlētiem piedalīties 2018. gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Spēlēs varēs piedalīties "tīrie" šīs valsts sportisti, kam nav bijušas dopinga diskvalifikācijas.

Pēc SOK lēmuma izziņošanas vairāki Krievijas domes deputāti pauda viedokli, ka krieviem šo Olimpiādi vajadzētu boikotēt, ja sportistiem neļauj nest savas valsts karogu un uzvaras gadījumā dzirdēt savas valsts himnu, bet atlētu domas dalījās – vieni piekrita deputātu nostājai, citi pauda gatavību startēt Phjončhanā, lai pasaulei pierādītu, ka dopinga skandāls viņus nav skāris.

Krievijas diskvalifikācija sekoja pēc Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) izmeklēšanas, kurā tika atklāti ievērojami antidopinga pārkāpumi 2014. gada Soču olimpisko spēļu laikā, kā arī centralizētas dopinga sistēmas pastāvēšana Krievijā. Pēc WADA izmeklēšanas komisijas ziņojuma SOK uzsāka savu izmeklēšanu, kurā tika atrasti pierādījumi valsts dopinga sistēmas pastāvēšanai Krievijā un dopinga mahinācijām Soču Olimpiādes laikā. Kopš novembra beigām, kad SOK izmeklēšanas komisija Denisa Osvalda vadībā diskvalificējusi 25 sportistus, ieskaitot olimpiskos čempionus un medaļniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!