Foto: LETA
Lai saglabātu savstarpējo attiecību uzlabošanos ar Krieviju, Valsts prezidentam Andrim Bērziņam ir jāapmeklē ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija Sočos, intervijā laikrakstam "Vesti Segodņa" paudusi Latvijas vēstniece Krievijā Astra Kurme.

Vēstniece uzsver, ka salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem Latvijas un Krievijas attiecību līmenis ir uzlabojies, taču vēl jāveido aktīvākas ekonomiskās attiecības.

"Mans uzdevums ir noturēt entuziasmu līdz brīdim, kad būsim gatavi nākamajam attiecību posmam. Patlaban plānota Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarha Kirila vizīte Latvijā. Valsts prezidentam jāapmeklē Soču olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija," norāda Kurme.

Jautāta, kāda ir pašreizējā Latvijas un Krievijas attiecību veidošanas dienaskārtība, Kurme skaidro, ka vēl jārisina vēsturiskie, arhīvu pieejamības un apbedījuma vietu jautājumi.

"Sarunā ar Latvijas ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP) Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs apsolīja pārskatīt normatīvos aktus, kas ierobežo piekļuvi Krievijas arhīviem," atzīmē Kurme.

Vēstniece uzskata, ka svarīgi, lai jautājumu par okupāciju skatītu vēsturnieku komisija, nevis tas tiktu apspriests starpvalstu ikdienas saskarsmē.

Kurme izsaka cerību, ka kādu dienu arhīvi būs pieejami un profesionāļi tajos atradīs atbildes.

"Polija un Krievija taču izveidoja līdzīgu komisiju un spēja rast risinājumu sāpīgajiem jautājumiem," min vēstniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!