Foto: F64

Sestdien sākās Soču olimpiskās spēles un jau pirmajā dienā veiksmīgi startēja Latvijas biatlonists Andrejs Rastorgujevs, kurš izcīnīja 17.vietu desmit kilometru sprinta distancē.

"Pirmajai dienai rezultāts ir teicams, īpaši, ņemot vērā, ka Andrejam sprinta disciplīna nekad nav bijusi stiprā puse un arī šosezon Pasaules kausos viņš ar augstvērtīgiem rezultātiem tajā nav izcēlies," izteicās Bērziņš. "Šaušanā viens sods ir vidēji labs rādītājs, protams, Andrejam nepieciešams piestrādāt pie šaušanas ātruma un nākotnē tas tiks darīts. Kopumā esmu ļoti apmierināts."

"Federācija Rastorgujevam palīdz iespēju robežās. Galvenokārt viņš tiek finansēts no Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) Soču sadaļas, bet ir arī vajadzības, kurās federācija palīdz. Tāpat papildus izdevumus rada tas, ka viņš trenējas viens," Bērziņš teica par Rastorgujevu, kurš palicis gandrīz vai vienīgais Latvijas biatlonists.

Vēl pirms četriem gadiem Vankūveras olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēja deviņi biatlonisti, bet Sočos viņi ir vien divi - Rastorgujevs un Žanna Juškāne.

"Iemesli ievērojamam kritumam ir ļoti daudz. Kad mums bija deviņi biatlonisti, saskārāmies ar attieksmi, ko vedam viņus un braucam statistu formātā. Savukārt tagad esam pasaules elitē ar vienu sportistu. Nevienai mazai nācijai nav 3-4 spēcīgi sportisti," uzsvēra federācijas prezidents.

"Ļoti ceru, ka esošajiem sportistiem augs rezultāti. Andrejs ar savu treneri nostrādājuši kopā 11 gadus un tagad beidzot ir rezultāts. Kad citi sportisti būs nostrādājuši tikpat ilgi, varēsim arī no viņiem prasīt rezultātu," Bērziņš uzsvēra, ka biatlons ir sporta veids, kurā nevar "atnākt, ieraudzīt un uzvarēt". "Pašlaik mums izlasē ir vairāki jaunie puiši ar 3-4 gadu pieredzi."

"Junioru gados mums bijuši daudzi daudzsološi puiši un meitenes, bet tas ir mānīgs laiks, jo nenozīmē, ka sportists tāds būs arī starp pieaugušajiem," stāstīja Bērziņš, no šī brīža talantiem īpaši izceļot Aleksandru Patrijuku. "Ja pirms gada viņš stāvus sašāva vienu mērķi, tas jau bija ļoti labs rādītājs, šobrīd viņš IBU kausa sacensībās jau šauj ar 1-2 sodiem. Tāpat arī solis distancē viņam ir pietiekami raits. Puisim ir jāstrādā un mēs, federācija, centīsimies palīdzēt cik vien varam."

Runājot par sieviešu biatlonu, Bērziņš atzina, ka valstī pašreiz ir trīs sportistes. "Olimpiete Juškāne, kā arī juniores Baiba Bendika un Inga Paškovska, kuras krāj pieredzi. Jāstrādā un jāstrādā. Viņas aug mērķtiecīgi soli pa solim."

"Banāli runāt par naudu - tā nav galvenā, bet izšķir ļoti daudz. Pirmajām desmit nācijām budžets ir miljonos, nākamajām 5-6 pusmiljons, bet mūsējais smieklīgs. Diemžēl mūsu sporta veids Latvijā pašlaik ir izdzīvošanas režīmā," atzina federācijas prezidents. "Par biatlona attīstību ir pārliecinājies Latvijas Olimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers, kurš bija 2008.gada pasaules čempionātā un bija tajā pērn. Tad viņš teica, ka pāris gados šī kļuvusi par pilnīgi citu pasauli un nav vairs nekā tāda, kāda pirms 6-8 gadiem. Sporta veids ir ļoti audzis."

Juškāne Soču olimpiskajās spēlēs iesaistīsies svētdien, kad notiks 7,5 kilometru sprinta distance dāmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!