Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pekinas olimpisko spēļu daiļslidošanas skandālā aizdomas par aizliegto vielu lietošanu krīt uz Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) komandas talantīgo sportisti, tikai 15 gadus veco Kamilu Vaļijevu, vēsta ārvalstu masu mediji.

Ziņots, ka trešdien nenotika Pekinas olimpisko spēļu daiļslidošanas komandu sacensību medaļu pasniegšanas ceremonija. Komandu sacensībās uzvarēja KOK daiļslidotāji, aiz sevis atstājot ASV un Japānu. Drīz pēc ceremonijas pārcelšanas parādījās runas, ka kavēšanās iemesls esot neskaidras dopinga analīzes kādai no medaļniecēm.

Jau sākotnēji aizdomas krita uz KOK komandu, bet tagad zināms, ka aizdomīgi rezultāti bijuši 15 gadus vecajai Vaļijevai. Aizdomīgās analīzes nodotas decembrī, tajās atrasts ļoti mazs daudzums trimetazidīna, kas gan nav sniegumu uzlabojoša viela, bet ir starp aizliegtajām.. Šī viela esot līdzīga bēdīgi slavenajam meldonijam, aizsargājot sirdi un smadzenes intensīvu slodžu gadījumos.

Pagaidām no SOK un WADA nekādi oficiāli paziņojumi nav sekojoši, tādējādi medijos izskan tikai dažādas versijas, kāds varētu būt skandāla turpinājums. Tiek pieļauts, ka Krievijai var arī atņemt komandu sacensībās izcīnītās zelta godalgas, bet pašu jauno sportisti padzīt no olimpiskajām spēlēm.

SOK pārstāvji iepriekš norādījuši, ka apbalvošanas ceremonijas kavēšanās iemesls ir kāda problēma, kur ir arī daudzas "juridiskas nianses". Kā tagad norāda "Inside The Games", šīs juridiskās nianses varētu būt pasaules antidopinga kodekss. Tas paredz, ka Vaļijeva ir "aizsargātā persona", jo antidopinga noteikumu pārkāpuma brīdī nav sasniegusi 16 gadu vecumu. Tas nozīmē, ka SOK vai WADA nedrīkst identificēt Vaļijevu, ja viņa izrādās noteikumu pārkāpēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!