Foto: TASS/Scanpix/LETA

Talantīgā krievu daiļslidotāja Kamila Vaļijeva savā dopinga analīžu anketā norādījusi divas legālas vielas, kas lietotas sirdsdarbības uzlabošanai. Tas raisa jaunas aizdomas, ka Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) komandas daiļslidotājas lieta "nav tīra", ziņo "Associated Press" (AP).

15 gadus vecās daiļslidotājas dopinga analīžu anketā, kas aizpildīta vēl pirms Pekinas skandāla, norādīta L-karnitīna un hipoksēna lietošana, liecina AP rīcībā esošie dokumenti un Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) ziņojums. Abas vielas ir legālas, tomēr to lietošana var radīt aizdomas un jautājumus. Hipoksēns palielina skābekļa piegādi sirdij, šo vielu ASV nesekmīgi centās iekļaut aizliegto vielu sarakstā, jo tā dod zināmas priekšrocības sportistam. Arī L-karnitīns ir skābekļa apriti uzlabojošs medikaments, tas palielina darbaspējas un izturību fizisko slodžu laikā. L-karnitīns ir aizliegts, ja tas tiek injicēts virs noteikta līmeņa.

Kā norāda ASV Antidopinga biroja (USADA) vadītājs Treviss Tigarts, abu šo vielu lietošana kopā ar Vaļijevas organismā atrastās trimetazidīna pēdas vieš aizdomas, ka "notiek kaut kas nopietns". "Šīs vielas tiek lietotas, lai uzlabotu sniegumu. Šie fakti pilnībā grauj ticību Vaļijevas aizstāvju argumentiem."

AP redzētie dokumenti, kas publiski nav pieejami, ir patiesi, norādījuši divi ar WADA saistīti cilvēki, kuri nevēlējās atklāt savu identitāti. WADA nav komentējusi AP rīcībā esošos dokumentus.

Atgādinām, ka pirms tam mediju rīcībā nonākušie dokumenti liecina, ka Vaļijevas aizstāvji aizliegto vielu nonākšanu sportistes organismā skaidroja ar vectētiņa sirdszālēm, ko viņa kādā neizskaidrojamā veidā nejauši uzņēmusi. Tomēr jaunie fakti par L-karnitīna un hipoksēna lietošanu izslēdz nejaušības faktoru trimetazidīna gadījumā, jo sportiste tomēr ir lietojusi arī citas sirdsdarbību uzlabojošus medikamentus, norāda AP.

Kā zināms, vairākas dienas Pekinas olimpisko spēļu uzmanības centrā ir daiļslidošanas skandāls, kurā iepīta talantīgā daiļslidotāja. Pekinas olimpisko spēļu laikā kļuva zināms, ka pozitīvas bijušas pērnā gada 25. decembrī nodotās 15 gadus vecās sportistes analīzes. Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) sportisti atstādināja uz nenoteiktu laiku no treniņiem un sacensībām, kā to paredz Pasaules antidopinga kodekss, tomēr RUSADA disciplināro lietu komiteja steidzamības kārtā atcēla šo lēmumu un atļāva sportistei piedalīties treniņos un Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Pirmdiena arī Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) atbalstīja šo RUSADA disciplināro lietu komitejas lēmumu un norādīja, ka galvenais iemesls ir ilgā kavēšanās ar analīžu rezultātu paziņošanu.

Tādējādi Vaļijevai tika dota zaļā gaisma dalībai sieviešu sacensībās, kurās viņa ir līdere pēc īsās programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!