Foto: LETA

Kaut Latvijas skeletona izlase Soču olimpiskajās spēlēs ieguva sudraba godalgu, tās mērķi bija vēl augstāki un tāpēc sajūtas ir divējādas, atzinis komandas treneris Dainis Dukurs.

Kā ziņots, piektdien un sestdien notikušajās sacensībās pie uzvaras tika krievu sportists Aleksandrs Tretjakovs, bet Martins un Tomass Dukuri izcīnīja tādas pat vietas kā pirms četriem gadiem Vankūverā – otro un ceturto.

"Uzvarēt bija ļoti grūti, jo Tretjakovs bija ļoti labs gan startā, gan braukšanā, gan tehnikā. Savukārt mums kaut kas pietrūka," pēc sacensībām izteicās D.Dukurs.

Īpaši nožēla tika pausta par Tomasu Dukuru, kurš pēc trenera un tēva domām bija pelnījis vismaz trešo vietu.

"Četros gados ieguldītais darbs un pēdējā laika progress liecināja, ka varam uz ko tādu cerēt. Tomēr diemžēl pirmajā dienā netrāpījām ar slidu izvēli," teica D.Dukurs. "Bija grūti iedomāties, ka var uztaisīt tik mīkstu ledu. Nebijām tam gatavi, domājot, ka būs aptuveni tāds pat kā treniņos."

"Kopumā darbs padarīts labi," stāstīja Dukuru ģimenes galva, pateicoties visiem komandas locekļiem un līdzjutējiem.

"Medaļa ir laba, tomēr mūsu mērķis bija citādāks. Ļoti smagi strādājām, bet diemžēl neizdevās. Ne tikai man ir tāda izjūta, bet arī visiem pārējiem komandā ir divējādas sajūtas – ar vienu kļūdu pazaudējām to, ko vajadzēja paņemt," secināja D.Dukurs.

Treneris atzina, ka Martina Dukura domas par iespējamu neiziešanu uz starta ceturtajā braucienā, lai tikai viņa brālis iegūtu medaļu, bijušas balstītas uz emocijām. "Mēs esam sportā un tāda dāvana noteikti nepatiktu arī Tomasam. Jācīnās līdz galam, bet šādi nebūtu pareizi."

"Jāuzvar godīgā cīņā, ceru, ka šeit tāda bija," D.Dukurs izteicās par iespējamām konkurentu "negodīgām spēlītēm". "Tāpat ir jāprot zaudēt un mēs šoreiz zaudējām. Strādājam progresam. Regress salīdzinājumā ar Vankūveras Olimpiādi nav, tomēr arī kaut kas neizdevās, lai būtu progress. Tretjakovs šajās divās dienās bija labākais."

Latvijas skeletona izlase ir apņēmusies turpināt darbu. "Esam pierādījuši, ka protam strādāt. Ja mums uzticēs strādāt nākamos četrus gadus, turpināsim un varbūt tad mums izdosies pacelt zeltu."

Runājot par sporta veida attīstību Latvijā un potenciālo skeletona jaunatnes akadēmiju, D.Dukurs pastāstīja, ka 1.martā notiks jauno sportistu atlases tests, tomēr pilnvērtīgam darbam ar jaunatni būtu nepieciešams valsts atbalsts. "Ja cilvēki, kas vada sporta dzīvi Latvijā, novērtēs mūsu darbu un sapratīs, ka esam profesionāla komanda, mēģināsim. Arī Leldes [Priedulēnas] rezultāts olimpiskajās spēlēs mums dod lielu gandarījumu."

Kā zināms, šī brīža Latvijas vienīgā skeletoniste Priedulēna Soču olimpiskajās sacensībās izcīnīja 14.vietu.

"Leldes startu vērtēju ļoti pozitīvi – pēc smagās sezonas viņa atvērās un šeit izbaudīja sacensības. Tieši šī izbaudīšana bija ļoti svarīga, lai viņa saprastu, ka kaut ko var," stāstīja D.Dukurs, kurš atzina, ka ar sieviešu sportisti strādā pirmoreiz trenera karjerā, tāpēc vēl mācās pareizo attieksmi un pareizo vārdu pateikšanu motivācijai.

"Ķersimies pie kārtīgas analīzes, ejot cauri visai sezonai. Likās, ka ceļš ir pareizs," D.Dukurs izteicās par nākotnes plāniem, apstiprinot iepriekš olimpiskā vicečempiona izteikto, ka Latvijas komanda centīsies tehnikā uzbūvēt kaut ko radikālu.

Tāpat D.Dukurs pauda cerību, ka nākamajā olimpiskajā ciklā daudz skarbāk organizatori rīkosies ar potenciālajiem noteikumu pārkāpējiem, kuri savas slieces pirms starta iesmērē ar ko neatļautu.

"Amerikāņu slidas atkal neņēma smilšpapīrs un nākamajā ciklā par šādiem "brīnumiem" vai nu jādiskvalificē, vai mums jāiet tāds pat ceļš, citādāk tiešām nebūsim konkurētspējīgi," stāstīja D.Dukurs. "Ir lietas, ko daži nedara līdz galam godīgi – [sieviešu sacensībās bronzu izcīnījušajai amerikānietei Keitijai] Ūlanderei bija lielas problēmas, bet nevienam nepietika drosmes viņu diskvalificēt. Turpmāk tā nedrīkstētu būt."

Skeletonistu slieces aizliegts ar kaut ko iesmērēt, tāpēc pēc brauciena pa tām tiek nobraukts ar smilšpapīru.

Kā ziņots, šī jau ir Latvijas veiksmīgākā ziemas Olimpiāde. Iepriekš Vankūverā tika izcīnītas divas sudraba medaļas, to skaitā arī M.Dukuram, bet Sočos jau iegūts viens sudrabs un divas bronzas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!