Foto: F64

Latvijas olimpiskā delegācija ir šokēta par hokejista Vitālija Pavlova pieķeršanu dopinga lietošanā. Tā ir darvas karote Soču olimpisko spēļu veiksmes stāstā, uzskata Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs un Latvijas olimpiskās delegācijas vadītājs Žoržs Tikmers.

Kā ziņots, Pavlova A un B provju analīzēs tika atrasts aizliegtais stimulants metileksanamīns. Tā ir viela, kas var tikt pievienota uztura bagātinātājiem svara regulēšanai.

Latvijas pēdējie oficiālie olimpiskie dopinga gadījumi bija 2000.gada Sidnejas Olimpiādē airētājam Andrim Reinholdam, kā arī 2002.gadā pirms Soltleiksitijas olimpiskajām spēlēm bobslejistam Sandim Prūsim, kas gan toreiz neliedza viņam startēt spēlēs.

Sākot ar pagājušā gada septembri, pēc LOK pasūtījuma Latvijas Antidopinga aģentūra (LAA) ir veikusi vairāk par 65 dopinga pārbaudēm, tai skaitā visiem 58 Latvijas olimpiskās komandas sportistiem. Tā 2013.gada 10.decembrī šāda pārbaude tika veikta arī Pavlovam, bet šīgada 2.janvārī no Helsinku Antidopinga laboratorijas tika saņemta atbilde par negatīvu rezultātu. Pēc 2002.gada LOK mainīja dopinga analīžu veikšanas kārtību un tagad ne mazāk kā divus mēnešus pirms olimpiskajām spēlēm tiek pārbaudīti visi olimpieši.

"Esmu nepatīkami pārsteigts par šo darvas karoti mūsu veiksmes stāstā un visā, ko sportisti paveikuši Sočos līdz šim. Likās, ka pēdējos 12 gados šo problēmu esam izsvītrojuši," sestdien izteicās Tikmers. "Šodien notika Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) Disciplinārās komisijas sēde, kurā stundas garumā notika telefonkonference ar sportistu, uzklausot viņu un noskaidrojot apstākļus."

Pavlovs uzskaitījis visus lietotos medikamentus, bet nevienam no tiem nav nekāda sakara ar viņa organismā konstatēto vielu.

Aizliegtā viela metileksanamīns var tikt pievienots uztura bagātinātājiem, kā arī stimulēt organismu pret slodzēm. Pēc sportista uzklausīšanas Tikmers secinājis, ka Pavlovs to, visticamāk, nav lietojis apzināti.

"Pēc atgriešanās Rīgā veiksim tālāku apstākļu noskaidrošanu un strādāsim pie tā, lai izslēgtu šādu gadījumu atkārtošanos," teica Tikmers.

Pēc oficiāla lēmuma Pavlovs tiks diskvalificēts no olimpisko spēļu ceturtdaļfināla mača ar Kanādu. Viņam tiks atņemta piemiņas medaļa un diploms par dalību olimpiskajās spēlēs, bet hokeja valstsvienības rezultātu tas neiespaidos.

Lēmumu par sportista diskvalifikāciju pieņems Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF), bet viņam varētu tikt liegts spēlēt hokeju līdz pat diviem gadiem.

Šis ir ceturtais oficiāli apstiprinātais dopinga lietošanas gadījums šajā Olimpiādē.

Pašlaik 24 gadus vecais Pavlovs Sočos piedalījās visās piecās Latvijas izlases spēlēs, veicot vienu rezultatīvu piespēli un iekrājot pozitīvu lietderības koeficientu +1.

Uzbrucējs 2012.gada vasarā noslēdza trīs gadu līgumu ar Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubu Rīgas "Dinamo", kura rindās viņš šosezon 50 spēlēs guvis sešus vārtus un veicis astoņas rezultatīvas piespēles.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!