Foto: EPA/Scanpix/LETA

Latvijas skeletonists Martins Dukurs vēl pirms ceturtā Pekinas olimpisko spēļu skeletona sacensību brauciena pretendēja uz bronzas medaļu, taču pavisam neveiksmīgs brauciens piespieda viņam sacensības noslēgt septītajā vietā.

Par olimpisko čempionu kļuva vācietis Kristofers Grothērs, kurš tautieti Akselu Jungu četru braucienu summā apsteidza par 0,66 sekundēm. Savukārt par prieku klātesošajiem vēsturisku bronzu ieguva ķīnietis Jaņs Veņgans (+0,76 sekundes), kurš pēdējā braucienā apsteidza Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) pārstāvi Aleksandru Tretjakovu.

Martins Dukurs pēdējā braucienā, pirms kura līdz bronzai viņam trūka 0,07 sekundes, pieļāva neskaitāmas kļūdas, braucienā uzrādot tikai 13. labāko laiku. Martinu apdzina gan mājinieks Jiņs Džens, gan KOK sportists Jevgeņijs Rukosujevs, divkārtējam olimpiskajam medaļniekam sacensības noslēdzot septītajā vietā (+1,75), teju sekundi aiz Jaņa.

40 gadus vecais Tomass Dukurs abos noslēdzošās sacensību dienas braucienos atzīmējās ar desmito labāko laiku, palaižot sev priekšā Vācijas sportistu Aleksandru Gasneru un sacensības noslēdzot devītajā pozīcijā (+2,20).

Martins Dukurs dienas pirmajā braucienā pakāpās vietu augstāk uz piekto pozīciju, ar ceturto labāko braucienu apdzenot Rukosujevu. Taču no viņa attālinājās jaunais trešās vietas īpašnieks Aleksandrs Tretjakovs, kurš atņēma Jaņam viņa trešo pozīciju.

No pārējiem vēl vairāk attālinājās Grothērs un Jungs, vāciešiem jau laikus piesakoties uz dubultuzvaru. Grothēram pār tautieti bija 0,85 sekunžu pārsvars, bet Tretjakovs no viņa atpalika jau par vairāk nekā sekundi (+1,08).

Ceturtajā braucienā pirmais intrigu sarūpēja mazpazīstamais Jiņs Džens, kurš laboja savu starta rekordu (4,58) sekundes un beidzot trasi izbrauca praktiski bez kļūdām. Viņa uzrādītais laiks beigās kļuva par otro labāko braucienā. Martins Dukurs jau trases augšdaļā knapi turēja pārsvaru pār Jiņu, taču tad kalnā pieļāva pirmo kļūdu. Tam sekoja ķibele izejā no apļa, bet beigās atsitieni bija jau viens pēc otra, Dukuram aizvadot ļoti neveiksmīgu braucienu.

Jiņs apdzina Rukosujevu un sacensības noslēdza piektais. Taču viņa tautietis Jaņs Veņgans, arī demonstrējot pārliecinošāko braucienu Pekinas spēļu laikā, atguva Tretjakovam iepriekš pazaudēto trešo vietu. Uz brīdi šķita, ka Jaņs var tikt arī pie sudraba, taču Aksels Jungs, neskatoties uz vairākām kļūdām, sacensības noslēdza otrais.

Abiem brāļiem Dukuriem šīs bija piektās olimpiskās spēles. Tomass Dukurs debitēja 2002. gadā Sotleiksitijā, bet viņa augstākais rezultāts ir ceturtā vieta Sočos.

Savukārt Martina Dukura debijas spēles bija 2006. gadā Turīnā. Jaunākais no brāļiem 2010. un 2014. gadā tika pie sudraba, bet 2018. gadā Phjončhanā pēdējā braucienā izlaida no rokām otro vietu, finišējot ceturtais jeb pozīciju virs brāļa Tomasa.

Portāls "Delfi" piedāvāja sacensību teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!