Foto: RIA Novosti/Scanpix
XXII Ziemas olimpisko spēļu vairāki čempioni Sočos par piemiņu saņems arī unikālas medaļas, kurās būs daļa no pērn Krievijas pilsētā Čeļabinskā nokritušā meteorīta, vēsta BBC.

Speciālās ar roku darinātās medaļas izveidojuši vietējie amatnieki, un to veidošanā iesaistīti vairāki cilvēki. Pēc medaļas formas izveides to apliek ar niķeļa kārtu, bet pēc tam apzelta un nokrāso ar sudrabu, kuram piešķirta īpaša krāsa. Tikai sarežģītā procesa pašās beigās medaļai pievieno daļu no slavenā meteorīta – mazais gabaliņš tiek ievietots medaļas vidū un piestiprināts.

Vienu no medaļām nodos vietējam muzejam, vēl viena medaļa aizceļos uz Soču olimpisko spēļu muzeju, bet 10 eksemplāri paredzēti olimpiskajiem čempioniem. Īpašās medaļas saņems tie sportisti, kuri izcīnīs zelta godalgas 15.februārī, kad apritēs tieši gads kopš Čeļabinskā nokrita meteorīts. Šajā dienā medaļas sadalīs arī skeletonisti, un, kā zināms, vieni no galvenajiem kandidātiem uz medaļām ir Martins Dukurs un Tomass Dukurs.

Čeļabinskas meteorīts uz Zemes nokrita 2013. gada 15. februārī. Tā ātrums bija 67 000 kilometru stundā - gandrīz 30 reizes lielāks nekā skaņas ātrums. Tā diametrs bija 17 metri, bet masa - aptuveni 10 000 tonnas.

No trieciena viļņa sīkos gabaliņos saplīsa daudzu māju logu stikli, bet vairāk par tūkstoti cilvēku ar dažādām traumām tika nogādāti slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!