Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas bobsleja izlasei aizvadītā Pasaules kausa sezona izvērtās diezgan smaga, jo sportistus vajāja dažādi savainojumi, piloti vēl nebija pieraduši pie jaunajām kamanām, kā arī izmaiņas noteikumos vairoja konkurenci par vadošajām pozīcijām, tomēr bobslejistu mērķis olimpiskajās spēlēs Phjončhanā ir iesaistīties kārtīgā cīņā par medaļām un beigās varbūt kādu godalgu arī iegūt, portālam "Delfi" stāstīja Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis.

Latvijas bobsleja izlase ar pilotiem Oskaru Melbārdi un Oskaru Ķibermani jau atrodas Phjončhanā, kur turpina gatavoties olimpiskajiem startiem. Drīzumā paredzēti treniņbraucieni, bet divnieku ekipāžas sacensības aizvadīs 18. un 19. februārī, savukārt četrinieku ekipāžas – 24. un 25. februārī.

Ekmanis izteica lielu pateicību valdībai, kas piešķīra finansiālos līdzekļus, lai varētu izpildīt visus ieplānotos darbus, gatavojoties olimpiskajām spēlēm. "Mēs sapirkām "Wallner" produktus, un ar tiem arī braucam. Mīnus tam visam bija tāds, ka pie šīm kamanām bija jāpierod, īpaši tas bija Melbārža gadījumā. Te tās nianses ir ļoti svarīgas. Tomēr tehniski mums viss tika nodrošināts," teica Ekmanis.

"Būtu bijis labāk, ja jaunās kamanas mums būtu bijušas kādu gadu iepriekš, bet tad mēs tām klāt netikām. Mums vēl ir kur piestrādāt, lai pilnībā pierastu pie šiem bobiem," viņš turpināja.

Bobslejisti uz Phjončhanu devās jau februāra pirmajās dienās, jo 7. un 8. februārī tur paredzēti treniņbraucieni, un palaist garām iespēju patrenēties olimpiskajā trasē būtu nepareizi. "Uz vietas sportisti trenēsies, gatavosies un arī aklimatizēsies," piebilda Ekmanis.

"Ar fizisko kondīciju un veselību šosezon mums gāja kā pa kalniem. Treneriem bija jādomā un jāplāno, lai viņi nesaasinātu sportistu traumas. Pēdējie mači bija optimālajā sastāvā. Kopumā šajā sezonā smagi gāja," sacīja federācijas ģenerālsekretārs. "Prasmes mūsējiem ir labas. Tagad "dosim virsū". Galvenais, lai vairs nav traumu. Katru dienu darām savu darbu, bet īpaši par pjedestāliem nedomājam."

Pēc Vācijas izlases fiasko Soču olimpiskajās spēlēs bija skaidrs, ka uz Phjočhanu viņi būs noskaņoti daudz naidīgāk, taču diezgan lielu pārsteigumu sagādāja Kanādas izlase. Pasaules kausa kopvērtējumā divnieku ekipāžām kanādietis Džastins Kripss izcīnīja pirmo vietu, bet Kriss Springs bija trešais. Savukārt četriniekos Kripss palika ceturtajā vietā, piekāpjoties vien trim vācu ekipāžām.

Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) veica izmaiņas noteikumos, un pirms sacensību starta slieces vairs netiek apstrādās ar smilšpapīru. Ekmanis uzskata, ka tieši tas ir radījis izmaiņas spēku samēros.

"Ir diezgan liela nojausma, ko Kanāda ir izdarījusi. Mēs mēģinājām panākt, lai pirms sacensību apstrāde atkal tiek ieviesta. Mēs izdarījām lielu spiedienu, no manis IBSF cilvēki jau bēga, bet es nezinu, kā tas viss beigsies. Man teica, ka Phjončhanā varbūt būs slidu apstrāde, bet varbūt nebūs. Gribam atgriezt tos noteikumus, kas bija pagājušajā sezonā. Taču pēdējā Pasaules kausa posmā kanādieši pieļāva kļūdas, un mēs uzreiz viņus noķērām ar savām prasmēm. Koreja nav viņu mājas trase, tāpēc kļūdas var sagaidīt," turpināja Ekmanis.

Latvijas bobslejistiem jau ir olimpisko spēļu rūdījums, un šī pieredze varētu būt ļoti noderīga, kad sāksies cīņa par godalgām.

"Mums ir laba pieredze, mēs pārliecinoši ejam uz savu mērķi – iesaistīties kārtīgā cīņā par medaļām un varbūt beigās arī kādu iegūt. Negribētos, lai būtu nolemtības sajūta jau pēc pirmā vai otrā brauciena," uzsvēra Ekmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!