Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) aizliegusi Indijas sportistiem Soču ziemas olimpiskajās spēlēs startēt zem savas valsts karoga pēc tam, kad Indijas Olimpiskā asociācija (IOA) apstiprināja, ka jaunās vadības vēlēšanas notiks divas dienas pēc Olimpiādes atklāšanas, kas nav apmierinājis SOK pārstāvjus.

Jau iepriekš IOA un SOK starpā bijušas domstarpības. Tā 2012.gada decembrī IOA uz pagaidu pamata tika izslēgta no SOK, jo starptautiskās organizācijas vadība uzskatīja, ka Indijā valda izplatīta prakse IOA vadošajos amatos ievēlēt korumpētas personas. Konkrēti runa bija par IOA ģenerālsekretāru Lalitu Banotu, pret kuru izvirzītas apsūdzības kukuļošanā un kurš 2011.gadā jau par līdzīgiem pārkāpumiem 11 mēnešus pavadījis cietumā. Savukārt IOA prezidenta amatā tika ievēlēts Abajs Sings Čautala, kurš ir bijušā IOA šefa Sureša Kalmadi protežē. Arī pret Kalmadi ir izvirzītas apsūdzības korupcijā.

SOK prezidents Tomass Bahs jau ilgāku laiku brīdināja Indijas sporta pārstāvjus par to, lai jaunās IOA vēlēšanas tiktu aizvadītas pirms Soču spēļu sākuma. Tāpat viņš IOA pārstāvjus piekodināja, ka jebkurā citā gadījumā visi Indijas pārstāvji Olimpiādē tiks klasificēti kā "neatkarīgie" sportisti un savas valsts karoga vietā startēs zem olimpiskā karoga.

"Šis ir ļoti apkaunojošs brīdis visiem Indijas sportistiem. Olimpisko spēļu mērķis ir pārstāvēt savu valsti, tāpēc jūtos šokēts, ka Indijas sportisti nevarēs aizvadīt Olimpiādi zem savas valsts karoga," atzina Indijas kamaniņu braucējs Šiva Kešavans.

Kopumā Indiju Sočos pārstāvēs četri sportisti.

"Kā lai sportists, kurš visu gadu smagi strādājis, rod motivāciju pēc šāda paziņojuma?" turpināja Kešavans, kuram šīs būs piektās ziemas olimpiskās spēles.

Šīgada ziemas olimpiskās spēles Sočos būs lielākais pasākums Krievijā kopš Padomju Savienības sabrukšanas. Tās norisināsies no 7.februāra līdz 23.februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!