Foto: F64
Latvijas šorttreka trenera Evita Krievāne uzskata, ka Phjončhanas olimpiskās spēles Latvijas šorttrekistiem bija labas un tas dos iedvesmu strādāt nākamos četrus gadus, lai Pekinas olimpiskajās spēlēs rezultāti būtu vēl labāki.

Ceturtdien ar Roberta Zvejnieka izcīnīto 10. vietu 500 m distancē noslēdzās Latvijas šorttrekistu dalība 2018. gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Zvejniekam vēl ir 15. vieta 1000 m distancē, bet otram Latvijas pārstāvim Roberto Puķītim Korejā izdevās divreiz izcīnīt 11. vietu – 1000 m un 1500 m distancēs.

"Viss bija labi līdz pēdējam aplim. Prognozējām – ja viņš (Zvejnieks 500 m ceturtdaļfinālā) izskries startu ar ķīnieti (Dadzjinu Vu, kurš vēlāk kļuva par olimpisko čempionu), tad pārējie aizmugurē sāks nervozēt. Tā arī notika," Krievāne atceras Zvejnieka pēdējo startu 500 metru distancē, kas izvērtās dramatiski. Lai gan Zvejnieks vēl divus apļus pirms finiša bija drošā otrā pozīcijā, pēdējos apļos viņš zaudēja pārsvaru, bet finiša taisnē kāju veiklāk izstiepa korejietis Dehons Hvangs, kurš vēlāk kļuva par olimpisko vicečempionu.

"Ķīnietis gāja uz pasaules rekordu, kas nav labots jau sen (kopš 2012. gada). Roberts noteikti iekšēji domāja, ka sāk atpalikt, un viņam radās iekšējas šaubas. Skrējiens bija ātrs, un tas var dot sajūtas, ka kājas netiek līdzi. Korejietis to izmantoja, ieskrējās, un pavisam nedaudz pietrūka," spiesta konstatēt trenere.

Vu ceturtdien divreiz laboja pasaules rekordu - Zvejnieka skrējienā ceturtdaļfinālā un vēlāk arī finālā. Savukārt finālā visi četri dalībnieki distanci veica ātrāk par 40 sekundēm, kas ir augstākā līmeņa sasniegums.

Lai gan Zvejniekam šī bija olimpiskā debija, Krievāne neuzskata, ka dramatiskajā ceturtdaļfinālā likteni izšķīra pieredze. "Man tas ir labs pamats nākamajām olimpiskajām spēlēm, jo Pekinā jau var cerēt, ka rezultāti būs vēl labāki."

Runājot par Zvejnieka sasniegto, Krievāne atgādina, ka sportists pilnvērtīgi un organizēti trenējas tikai divus gadus. Tādējādi, turpinot uzsākto šorttreka attīstības programmu un treniņprocesu, panākumi varētu būt vēl lielāki.

Krievāne norāda, ka Latvijai pirmo reizi olimpiskajās spēlēs bija divi šorttrekisti, bet cīņā par aptuveni 60 vietām uz olimpiskajām spēlēm iesaistās vairāk nekā 200 sportistu. Krievāne neslēpj, ka uz Pekinas olimpiskajām spēlēm Latvija varētu cerēt ne tikai uz individuālajām distancēm, bet arī uz stafetes komandu, jo šobrīd labā līmenī ir junioru komanda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!