Foto: F64
Krievijas sportisti pēc Starptautiskās Arbitrāžas tiesas (CAS) lēmuma nezaudēs deviņas godalgas, ko izcīnīja 2014. gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs. Krievija līdz ar to atgriezīsies arī pirmajā vietā neoficiālajā valstu vērtējumā.

Ziņots, ka CAS ceturtdien Lozannā pieņēma lēmumu atcelt Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) piespriestās diskvalifikācijas 28 Krievijas sportistiem.

Decembrī SOK lēma diskvalificēt Krievijas Olimpisko komiteju, bet paralēli mūža diskvalifikācijas par Krievijā plaši realizēto dopinga programmu un dažādiem dopinga pārkāpumiem saņēma 43 sportisti. 42 no šiem sportistiem iesniedza apelācijas, no kurām 28 tika pilnībā apmierinātas. Vēl 11 apelācijas tika daļēji apmierinātas, bet trīs gadījumi vēl tiek vērtēti.

Soču olimpiskajās spēlēs Krievija izcīnīja 13 zelta, 11 sudraba un deviņas bronzas godalgas. Pēc masveida diskvalifikācijām, ja nebūtu iesniegtas apelācijas, Krievija zaudētu 11 medaļas, bet tagad pēc CAS lēmuma Krievijas sportistiem ir 11 zelta, deviņas sudraba un deviņas bronzas godalgas.

Pēc CAS lēmuma savu zelta medaļu nezaudēs skeletonists Aleksandrs Tretjakovs, līdz ar to sudrabu saglabās Martins Dukurs, bet ceturto vietu saglabās un pie bronzas netiks Tomass Dukurs. Bronzas medaļu Sočos izcīnīja amerikānis Metjū Antuāns.

Zelta medaļu 50 km distancē saglabās krievu distanču slēpotājs Aleksandrs Ļegkovs, kurš kā viens no pirmajiem saņēma SOK diskvalifikāciju. Sudraba medaļas saglabās ātrslidotāja Olga Fatkuļina (500 m distance), distanču slēpotājs Maksims Vilegžaņins (50 km), Krievijas distanču slēpošanas komanda 4x10 km un sprinta stafetē.

Sudrabu saglabās arī kamaniņu braucējs Alberts Demčenko, līdz ar to Krievijas komanda arī saglabās otro vietu kamaniņās stafetē. Tādējādi Latvijas kamaniņu komanda saglabās bronzu un netiks pie sudraba, kā to paredzēja SOK sākotnējais lēmums.

Tikmēr krievu skeletoniste Jeļena Ņikitina saglabās bronzas medaļu.

Ziņots, ka apelācija apmierināta tikai daļēji bobslejistiem Aleksandram Zubkovam, Aleksejam Vojevodam, Aleksandram Kasjanovam, Aleksejam Puškarjovam un Ilviram Huzinam. Līdz ar to Latvijas bobslejistiem pienākas pārdalītās Soču medaļas pēc Krievijas ekipāžu diskvalifikācijas. Divnieku sacensībās bronzu saņems sākotnēji piektajā vietā finišējušie Oskars Melbārdis/ Daumants Dreiškens, bet četriniekos sudrabu par zeltu "pārvērtīs" Melbārdis/ Dreiškens/ Arvis Vilkaste/ Jānis Strenga.

Pēc sākotnējās Krievijas sportistu diskvalifikācijas neoficiālajā valstu vērtējumā pirmajā vietā bija izvirzījusies Norvēģija, kas tagad ar 11 zelta, piecām sudraba un 10 bronzas medaļām ir otrā. Šajā vērtējumā trešā ir Kanāda (10 zelta, 10 sudraba un piecas bronzas medaļas).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!