Foto: AFP/Scanpix
Vācijas raidkompānija WDR ("Westdeutscher Rundfunk") izplatījusi informāciju, kas ļauj domāt, ka Krievijas olimpiskajā komandā sportistu reuzltātu uzlabošanai izmanota jauna metode - cēlgāzes ksenona inhalācijas.

WDR izdevums "Sport inside" ziņo, ka vairāki krievu sportisti izmantojuši "skābekļa kokteiļa" inhalācijas, kas satur farmakoloģiski efektīvo cēlgāzi ksenonu augstā kocentrācijā. Starptautiski atzīti pētījumi parāda, ka ksenons organismā atbrīvo hormonu eritropojetīnu (EPO), kura ievadīšana ir aizliegta ar antidopinga likumiem.

Līdz šim ksenons kā dopings aizliegto preparātu izmeklētājiem nebija zināms, turklāt to arī nav iespējams noteikt ar esošajām pārbaudes metodēm, jo ksenons ir gāze un neatstāj pēdas, ko var uzrādīt ierastajās analīzēs, WDR apstiprinājis Starptautiskās Antidopinga aģentūras (WADA) akreditētās Ķelnes laboratorijas dopinga eksperts Matio Teviss.

"Diennakts laikā EPO ražošana organismā palielinās no 1,6 līdz 160 vienībām," pētījumos uz dzīvniekiem pieredzēto ksenona gāzes efektu skaidro Teviss. "Tas ir ļoti nozīmīgs palielinājums. Un ir ļoti liels ticamības procents, ka tieši tāpat šī gāze iedarbojas uz cilvēku."

Lai arī ksenons nav iekļauts aizliegto vielu sarakstā, bijušais WADA prezidents Ričards Ponds uzskata, ka tas ir dopings: "Kaut kas tāds ir izgudrots ar vienu mērķi – uzlabot sniegumu, un tas, cik zinu, ir nepārprotami dopinga gadījums."

Vācu medijs norāda, ka ksenons Krievijā izmantots, iespējams, jau gadiem ilgi. Valsts Sporta un Aizsardzības ministrijas šo gāzi iesaka "ar mērķi uzlabot sportistu sniegumu" – un arī tāpēc, ka to "neuzrauga WADA". Šīs metodes izgudrotāju, pētnieciskā institūta "Atom-Med-Centrum" dokumenti liecina, ka tā izmantota arī Sočos, un vairāk kā 70% krievu medaļnieku saņēmuši ksenona terapiju Atēnu un Turīnas olimpiskajās spēlēs. Institūts sadarbojas ar vairāku sporta veidu federācijām, ieskaitot biatlonu, slēpošanu, ātrslidošanu un futbolu.

Institūta vadība WDR noliedz, ka cēlgāzes izmantošana ietekmētu EPO izsrādāšanos organismā, un vēl jo kategoriskāk noraida to, ka tā būtu uzskatāma par dopingu: "Dopings atstāj bioķīmisku reakciju pēdas. Ja tā nav – kā kaut ko drīkst uzskatīt par dopinga aģentu."

Krievijas Olimpiskā komiteja šo informāciju komentēt ir atteikusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!