Foto: LETA
Latvijas šorttrekistam Robertam Krūzbergam sestdien Pekinas olimpisko spēļu 1000 metru priekšsacīkstēs slidojuma beigās pietika spēka, taču nesanāca taktiskā daļa, sarunā ar aģentūru LETA atzina sportists.

Krūzbergs sestdien Pekinas olimpisko spēļu 1000 metru distancē savā priekšsacīkšu slidojumā ieņēma trešo vietu un nekvalificējās sacensību ceturtdaļfinālam. Krūzbergs startēja pēdējā no astoņiem slidojumiem kopā ar titulēto Ungārijas pārstāvi Šaoliņu Liu, austrālieti Brendanu Koriju un Itālijas pārstāvi Luku Špehenhauzeru.

Krūzbergs savā slidojumā finišēja pēdējā ceturtajā pozīcijā, tomēr diskvalificēts par bloķēšanu tika Špehenhauzers, kas ļāva ieņemt trešo vietu. Jau no pirmajiem sacensību apļiem viņš bija ceturtais, finišā nespējot izraut labāku pozīciju.

"Izskrēju startu, domājot, ka tikšu pirmajā divniekā. Tas man nesanāca un uzreiz pēc apļa centos apdzīt, pazaudējot spēkus. Tad, kad apzinu itāli, sanāca krietni nobremzēt un atkal pazaudēju ātrumu un spēku. Neskatoties uz to, varēju visu sadzīt atpakaļ. Spēks bija iekšā, bet nesanāca taktiskā daļa," skaidroja Krūzbergs.

Latvijas šorttrekists arī nevēlējās lieki riskēt, jo visi trīs sāncenši ir pieredzējuši sportisti un jebkura kļūdu varētu maksāt ar diskvalifikāciju.

"Apdzenot itāli, gribējās ielēkt iekšmalā, taču, ja tā būtu izdarījis, viņš mani nobloķētu, un es dabūtu diskvalifikāciju. Esmu tūlīt aiz divdesmitnieka. Ja nebūtu četru "advanced" [pēc sāncenšu pārkāpumiem piešķirtu vietu nākamajā kārtā] pirms mana skrējiena, tiktu tālāk ar rezultātu. Diemžēl tāds ir sports un tur neko nevar izdarīt," atzina Krūzbergs.

Pārrunājot taktiku ar Stjuartu Horspūlu un citiem treneriem, tika izveidots plāns slidot pa priekšu un censties tur noturēties visus apļus. "Diemžēl startā bija trešais celiņš, kas nav tas pats labākais, lai ieņemtu pirmo pozīciju," secināja Krūzbergs.

Latvijas komanda olimpisko spēļu ledu iemēģināja sezonas sākumā, kad šeit norisinājās Pasaules kausa posms. "Ledus ir pat ātrāks un stabilāks, šodien tiešām ledus bija sagatavots ļoti labi. Žēl, ka tikai viens skrējiens un nevarēju to visu izbaudīt," teica Krūzbergs.

1000 metru distance, kuru Krūzbergs uzskata par sev visparocīgāko, ir aiz muguras un jāgatavojas startiem 1500 un 500 metros. "Darīšu, ko varēšu nākamajās distancēs, jo zaudēt vairs nav ko. Kā redzējām, pat pasaules labākie šorttrekisti netika ceturtdaļfinālā. Šorttreks tādā ziņā ir ļoti specifisks sporta veids," par izredzēm turpmākajās sacensībās teica Krūzbergs.

Latviju Pekinas olimpiskajās spēlēs pārstāvēs Krūzbergs un Reinis Bērziņš, kuriem Pasaules kausa apritē šosezon līdzās bija Endijs Vīgants, kurš gan traumas un pašizolācijas dēļ tikpat kā nestartēja.

"No Latvijas esam divi, turklāt katrs trenējamies dažādās valstīs. Protams, ka būtu labi, ja visi atrastos Latvijā – attīstītu stafetes un ātrumu. Mums te šorttreks ir tāds, kāds ir. Esam pasaules līmeņa sportisti un diemžēl ar tiem partneriem, kas ir Latvijā, nepietiek," atzina Krūzbergs, kurš ikdienā trenējas Vācijā pie pazīstamā trenera Horspūla. "Trenējos kopā ar Vācijas un Polijas izlasi, esam apmēram 30 sportistu liels sastāvs. No ārvalstīm esam piesaistīti es un viena čehu šorttrekiste."

20 gadus vecais Krūzbergs ir olimpisko spēļu debitants.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!