Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas sportisti, kuriem pēc Krievijas sportistu dopinga sāgas pienāktos augstākas raudzes 2014. gada Soču olimpisko spēļu medaļas, tās tomēr nesaņems februārī Phjončhanā, kā to iepriekš pieļāva Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) un arī Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

Kā ziņots, Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) decembrī nolēma diskvalificēt Krievijas Olimpisko komiteju, bet ļaut "tīrajiem" krievu sportistiem startēt Phjončahanas olimpiskajās spēlēs kā neatkarīgiem sportistiem, bet visās ceremonijās Krievijas himnas vietā skanēs olimpiskā himna.

Saistībā ar Krievijā realizēto plašo dopinga sistēmu SOK pirms tam jau sodīja krievu skeletonistus un bobslejistus, atņemot viņiem Soču olimpiskajās spēlēs izcīnītās medaļas. Tādējādi par Soču olimpisko spēļu čempionu jākronē Martins Dukurs, bet Tomasam Dukuram pienākas bronzas medaļa. Savukārt bobsleja sacensībās olimpiskās zelta medaļas saņems Latvijas kvartets Oskars Melbārdis, Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste un Jānis Strenga, bet divniekos bronza pienāksies Melbārdim un Dreiškenam. Tāpat, iespējams, Latvija tiks pie sudraba kamaniņu sportā komandu stafetē, jo diskvalifikācija piespriesta otrajā vietā palikušajiem Krievijas kamaniņniekiem.

Sākotnēji bija plānots, ka augstāka kaluma medaļas Latvijas sportistiem varētu pasniegt speciālā ceremonijā Phjončhanā, kur visu valstu atlēti saņemtu sev pienākošās medaļas pēc Krievijas sportistu diskvalifikācijas. Tomēr Krievijas sportisti saistībā ar šiem lēmumiem ir iesnieguši apelācijas Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), kas ir sporta augstākā lēmējinstitūcija strīdus gadījumos. Līdz ar to pagaidām Phjončhanā nav plānota Soču medaļu pasniegšana.

"Pagaidām SOK nav pieņēmusi lēmumus (šajā jautājumā). Skaidrojums ir īss – tas nenotiks ātrāk par pavasari. Janvāra beigās, februāra sākumā būs pirmie CAS spriedumi, jo visi krievu sportisti, izņemot vienu, ir pārsūdzējuši lēmumus. Pēc CAS sprieduma pamatotās daļas saņemšanas pusēm ir iespējas 30 dienu laikā to apstrīdēt Šveices Federālajā tiesā. Tas varētu aizņemt vēl kādus 2-3 mēnešus," juridiskās nianses portālam "Delfi" atklāja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

Pēc Krievijas sportistu diskvalifikācijas LOK izrādīja iniciatīvu un vēlmi, lai pašmāju sportisti savas medaļas saņemtu šajā nedēļas nogalē Siguldā, kur risināsies Pasaules kausa noslēdzošais posms un Eiropas čempionāts kamaniņu sportā. "Saņēmām atbildi no SOK prezidenta sekretariāta, kas tas nav izpildāms. Jo nav pieņemti lēmumi. Lēmumus var pieņemt varbūt pat aprīļa beigās, varbūt maijā."

"Phjončhana bija tāds kā optimistiskais variants. Pāris dienas pēc izziņošanas jau tika domāts par plānu B. Tagad vispār atlikts uz pavasari. Ja vēl Šveices Federālā tiesa atceļ lēmumu un liek skatīt lietu no jauna, tad vispār vēl vēlāk," uz sarežģīto juridisko aspektu norāda Vrubļevskis.

Pēc SOK pieņemtajiem lēmumiem par sportistu diskvalificēšanu attiecīgo sporta veidu federācijas arī nesteidzās pārskatīt Soču olimpisko spēļu rezultātus, pretēji tam, kā to aicināja SOK. Tādējādi šobrīd iesaistīto sporta veidu attiecīgajās disciplīnās diskvalificēto Krievijas sportistu izcīnītās godalgotās vietas skaitās vakantas, kamēr netiks pārskatīti olimpiskie rezultāti.

Liels bardaks šajā jautājumā valda, piemēram, Starptautiskajā Bobsleja un skeletona federācijā (IBSF). Pēc krievu sportistu diskvalifikācijas IBSF, ņemot vērā SOK rekomendācijas, sodīja attiecīgos sportistus un liedza tiem startēt jebkādās IBSF sacensībās. Tomēr vēlāk IBSF konsultatīvais panelis, sarīkojot mistisku tikšanos Minhenes lidostā, šo lēmumu atcēla. IBSF nebija apmierināta ar savas komisijas lēmumu, kuru pārsūdzēja CAS. Tomēr janvāra sākumā CAS paziņoja, ka šī strīda risināšana (starp IBSF un tās pašas organizācijas komisijas lēmumu) nav tās kompetencē. Savukārt IBSF pēc šī CAS lēmuma pagaidām nav ziņojusi par iespējamiem soļiem saistībā ar Krievijas dopinga jezgu un Soču olimpisko rezultātu pārskatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!