Foto: LETA
Jau piektdien tiks atklātas XXII Ziemas olimpiskās spēles, kuras risināsies Krievijas Melnās jūras kūrortā Sočos. Piedāvājam ieskatu Latvijas olimpiskās izlases dalībnieku sarakstā.

Soči būs trešās Ziemas olimpiskās spēles pēc kārtas, kurās Latviju pārstāvēs tieši 58 sportisti. Pirms četriem gadiem Vankūverā Latvija bija pussoļa attālumā no 59 dalībniekiem, tomēr toreiz pēdējā brīdī dalībai sacensībās tomēr netika apstiprināts snovbordists Toms Vasins.

Ja pirmajās četrās ziemas Olimpiādēs pēc neatkarības atgūšanas Latvija palika bez godalgām, iepriekšējās divās jau gūtas trīs medaļas, kas visas izcīnītas ledus renē - pirms astoņiem gadiem Turīnā Mārtiņš Rubenis ieguva bronzu kamaniņu braukšanā, bet iepriekšējā Olimpiādē Vankūverā Martins Dukurs tika pie sudraba skeletonā, bet kamaniņu sporta divnieks Andris un Juris Šici izcīnīja bronzu.

Apskaties visu Latvijas olimpiešu profilus!

Sočos Latvijas sportistiem starti plānoti deviņos sporta veidos - ātrslidošanā, biatlonā, bobslejā, distanču slēpošanā, hokejā, kalnu slēpošanā, kamaniņu sportā, skeletonā un šorttrekā.

ĀTRSLIDOŠANA: Haralds Silovs

27 gadus vecais Silovs piedalīsies savās otrajās olimpiskajās spēlēs. Karjeru viņš iesāka kā šorttreka slidotājs, 2008.gadā Ventspilī triumfējot Eiropas čempionātā. Tomēr drīz pēc tam viņš paralēli sāka nodarboties arī ar ātrslidošanu, Vankūveras Olimpiādē nokļūstot pasaules ziņu aģentūru uzmanības lokā, jo ne tikai kļuva par pirmo sportistu, kurš spējis piedalīties abos šajos sporta veidos, bet pat paveica to vienas dienas laikā. Viņš ir vienīgais sportists pasaulē, kurš olimpiskajās spēlēs vienā dienā startējis divos sporta veidos.

Pēc Vankūveras 2011.gadā vēl Silovs izcīnīja otro vietu Eiropas čempionātā (pēc Tibo Fokonē diskvalifikācijas pērn arī tika atzīts par čempionu), bet kopš tā laika pilnībā pievērsies ātrslidošanai, spējot divas reizes kāpt uz pjedestāla Pasaules kausa posmos. Šī sezona Silovam gan nav izvērtusies veiksmīga, tomēr viņš ir pārliecināts, ka Sočos rezultāti būs labi, ja paliks par sevi pārliecināts un pozitīvi noskaņots. Olimpiādē viņš startēs 1000 un 1500 metru distancēs, bet 5000 metru sacensībās, kurām arī bija kvalificējies, izlēmis nepiedalīties.

BIATLONS: Andrejs Rastorgujevs un Žanna Juškāne

Vēl pirms četriem gadiem Vankūverā Latviju pārstāvēja deviņi sportisti, bet šoreiz viņu skaits sarucis līdz minimālajiem diviem. Īpaši sāpīgi tas bija vīriešiem - līdz iespējai, lai Sočos varētu startēt četri sportisti, pietrūka 21 punkta Nāciju kausa ieskaitē, vai arī katram sportistam būtu bijis jāfinišē par pāris vietām augstāk pasaules čempionātā.

Rastorgujevs vēl junioru vecumā tika uzskatīts par ļoti talantīgu sportistu, bet pieaugušo konkurencē viņš sevi pa īstam apliecinājis vien pēdējās divās sezonās. Šobrīd 25 gadus vecais sportists pērn Pasaules kausa posmā Sočos spēja izcīnīt ceturto vietu individuālajā distancē, bet šī gada sākumā bija ceturtais arī Oberhofā notikušajās iedzīšanas sacensībās. Nedēļu pirms Soču Olimpiādes Rastorgujevs triumfēja Eiropas čempionāta 20 kilometru distancē, parādot, ka ir lieliskā sportiskajā formā. 2014.gadā būs viņa otrās olimpiskās spēles.

Ja Rastorgujevs šosezon ir neapšaubāmi labākais Latvijas vīru sportists, Juškānei gada sākumā vēl vajadzēja piedalīties atlases sacensībās. Tajās gan viņas vienīgā konkurente Baiba Bendika startēja apslimusi un nespēja pretiniecei izrādīt nopietnu konkurenci. Arī 24 gadus vecajai Juškānei Sočos būs jau otrās olimpiskās spēles, bet ar lieliem panākumiem viņa līdz šim nav izcēlusies un Pasaules kausa posmos nav spējusi tikt augstāk par 43.vietu.

BOBSLEJS: Oskars Melbārdis, Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste, Jānis Strenga, Oskars Ķibermanis, Raivis Broks, Helvijs Lūsis, Vairis Leiboms, Intars Dambis

Pirms četriem gadiem, neapstrīdami, Latvijas labākais pilots bija Jānis Miņins, kuram brīžiem konkurenci sagādāja Edgars Maskalāns, bet tagadējie piloti Melbārdis un Ķibermanis vēl pat nebija sēdušies pie kamanu vadības. Tomēr Miņinu neilgi pēc ierašanās Vankūverā skāra veselības problēmas, no kurām viņš nepaguva atlabt, un šajās sacensībās uz starta izgāja vien Maskalāns. Nākamo sezonu Latvijas izlase iesāka ar tādu pat pilotu sastāvu, tomēr startēja vien Eiropas kausa posmos, un 2011.gada sākumā pēc konflikta Miņins pameta Latvijas izlasi, un vēlāk izrādījās, ka tas nozīmē arī viņa karjeras beigas. Savukārt Maskalāns traumu dēļ karjeru beidza 2012.gada rudenī.

Šobrīd 25 gadus vecais Melbārdis bobslejista karjeru iesāka kā stūmējs un bija plānojis startēt Vankūveras Olimpiādē, tomēr pēc tam, kad neveselais Miņins, cenšoties atgriezties trasē, bija piedzīvojis smagu kritienu, kurā arī pats Melbārdis guva smadzeņu satricinājumu, ekipāža no sacensībām tika atsaukta. Pēc šīm sacensībām Melbārdis pievērsās pilota karjerai, un viņa izaugsme bijusi galvu reibinoša, kas šobrīd sportistu jau ļauj saukt par vienu no vadošajiem pasaulē. Viņš ir divkārtējs pasaules junioru čempions un spējis uzvarēt trijos Pasaules kausa posmos.

Tikmēr Ķibermanis pašlaik ir vien 20 gadus vecs un bobslejam pievērsās 2011.gada vasarā, jau sekojošajā sezonā izcīnot ceturto vietu pasaules jaunatnes Olimpiādē. Pēdējās sezonās Ķibermanis uzrādījis augstākus rezultātus par Uģi Žaļimu, izkonkurējot viņu cīņā par Latvijas izlases otrā pilota godu.

Paredzams, ka Olimpiādē Melbārdi divniekos iestums Dreiškens, kuriem četriniekos pievienosies Vilkaste un Strenga, bet Ķibermani divniekos stums Broks, savukārt četriniekos arī Lūsis un Leiboms. Tikmēr izlases rezervists ir Dambis. Pieredzes bagātākie stūmēji ir Dreiškens, kuram šī būs otrā Olimpiāde, Broks, kurš startēs otrajās spēlēs, un Dambis, kura karjera saistībā ar četrgades nozīmīgākajiem notikumiem bijusi neveiksmīga. 2006.gadā Turīnā Dambis nestartēja traumas dēļ, pirms četriem gadiem Vankūverā netika uz starta pēc Miņina veselības problēmām un arī pašlaik ir tuvu tam, lai paliktu vien rezervista godā.

Aizvadītajā vasarā ažiotāžu izraisīja fakts, ka bobsleja izlasē cenšas iekļūt Latvijas rekordists 100 metru sprintā Ronalds Arājs un rekordists desmitcīņā Edgars Eriņš. Arājam veselības problēmu dēļ neizdevās savu lietderību pierādīt vasaras treniņnometnē, bet Eriņš lielāko daļu ziemas aizvadīja Latvijas trešajā izlasē kā Žaļima stūmējs un olimpiskajā sastāvā neiekļuva.

DISTANČU SLĒPOŠANA: Arvis Liepiņš, Jānis Paipals, Inga Dauškāne

Šī brīža Latvijas labākais slēpotājs ir 23 gadus vecais Liepiņš, bet 30 gadus vecais Paipals piedalīsies jau savā otrajā Olimpiādē. Distanču slēpošanā katrai valstij automātiski ir garantētas divas olimpiskās ceļazīmes (viena vīriešu un vienu sieviešu), bet pie trešās Paipals tika pēc sekmīgiem startiem šī gada sākumā, kad pēdējās atlases nedēļās spēja iekļūt olimpiskā ranga labāko trīssimtniekā.

Pieredzes bagātākā ir Dauškāne, kura 33 gadu vecumā piedzīvos savu olimpisko debiju. Lielu daļas karjeras viņa aizvadīja militārās pieccīņas sacensībās, bet slēpošanai pievērsās vien 2010.gadā un šobrīd ir neapstrīdami labākā Latvijas slēpotāja.

Ja Liepiņam un Paipalam Sočos ir iespēja piedalīties visās distancēs, Dauškāni uz starta sagaidīsim sprintā brīvajā stilā, uz ko viņa liek lielākās cerības, un desmit kilometru distancē klasiskajā stilā.

HOKEJS: Kristers Gudļevskis Ervīns Muštukovs, Edgars Masaļskis, Sandis Ozoliņš, Arvīds Reķis, Georgijs Pujacs, Krišjānis Rēdlihs, Kristaps Sotnieks, Lauris Dārziņš, Oskars Bārtulis Artūrs Kulda, Ralfs Freibergs, Miks Indrašis, Mārtiņš Cipulis, Vitālijs Pavlovs, Mārtiņš Karsums, Miķelis Rēdlihs, Jānis Sprukts, Ronalds Ķēniņš, Kaspars Daugaviņš, HerbertsVasiļjevs, Koba Jass, Juris Štāls, Armands Bērziņš, Zemgus Girgensons

Latvijas hokeja izlase Sočos piedalīsies ceturtajā Olimpiādē pēc kārtas. Kvalifikācijas turnīrā pērn tā ar 6:2 pieveica Lielbritāniju, ar 3:2 pārspēja Kazahstānu, bet pēdējā mačā pamatlaikā cīnījās neizšķirti ar Franciju, kas bija pietiekami nozīmīgā mērķa sasniegšanai. Toreiz pirms kvalifikācijas turnīra Latvijas izlasē atgriezās Sandis Ozoliņš, kurš par aiziešanu no valstsvienības bija paziņojis pēc neveiksmīgās 2006.gada Olimpiādes. Tieši Latvijas vecākais olimpietis Ozoliņš arī nesīs karogu Soču olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā.

Tāpat īpašas pieminēšanas vērts ir Vasiļjevs, kurš pēc 2011.gada pasaules čempionāta pieņēma Vācijas pilsonību un kopš tā laika valstsvienībā nav spēlējis, turklāt šīs sezonas pirmo pusi viņš izlaida savainojuma dēļ un laukumā atgriezās vien janvārī.

No Latvijas hokejistiem jau ceturtajās olimpiskajās spēlēs Sočos piedalīsies Masaļskis, trešā Olimpiāde šī būs Ozoliņam, Pujacam, K.Rēdliham, Reķim, Bērziņam, Cipulim, M.Rēdliham un Vasiļjevam, bet otrās Spēles - Muštukovam, Bārtulim, Sotniekam, Dārziņam, Daugaviņam, Karsumam, Spruktam un Štālam.

KALNU SLĒPOŠANA: Kristaps Zvejnieks, Roberts Rode, Mārtiņš Onskulis, Lelde Gasūna, Agnese Āboltiņa

Latviju pirmoreiz kalnu slēpošanā pārstāvēs uzreiz pieci sportisti, turklāt viņi visi to paveikuši pašu spēkiem, izpildot nepieciešamos kvalifikācijas normatīvus. Līdz šim Latvijai kalnu slēpošanā bagātīgākās bija 1936. un 2010.gada olimpiskās spēles, kad uz starta stājās pa trim sportistiem.

Latvijas labākajam kalnu slēpotājam Zvejniekam un labākajam ātruma disciplīnu speciālistam Rodem šīs būs jau otrās olimpiskās spēles. Ja Zvejnieks, kurš Sočos svinēs savu 22.dzimšanas dienu, visu šo sezonu aktīvi startējis, iekļūstot arī Eiropas kausa sacensību labāko divdesmitniekā, Rode lielāko daļu sezonas izlaida potītes lūzuma dēļ. Pērn Zvejnieks pasaules čempionātā junioriem izcīnīja astoto vietu kombinācijā, bet šosezon ieņēma astoto vietu slalomā Ziemas Universiādē.

19 gadus vecais Onskulis, 23 gadus vecā Gasūna un Āboltiņa, kura Olimpiādes atklāšanas dienā svinēs savu astoņpadsmito dzimšanas dienu, būs debitanti. Pirms pāris gadiem par Latvijas labāko kalnu slēpotāju tika uzskatīta Gasūna, bet kopš tā laika viņa vairakkārt guvusi smagas traumas, tāpēc tagad jau lielākās cerības tiek liktas uz Āboltiņu, bet lielus panākumus viņa vēl nav guvusi.

Lielākajai slodzei Olimpiādē būs pakļauts Rode, kurš, ja to atļaus traumētā kāja, startēs visās disciplīnās. Āboltiņa tiks pieteikta dalībai supergiganta, milzu slaloma un slaloma sacensībām, bet Zvejnieks, Onskulis un Gasūna plānojuši startēt milzu slaloma un slaloma disciplīnās.

KAMANIŅU SPORTS: Mārtiņš Rubenis, Inārs Kivlenieks, Kristaps Mauriņš, Elīza Tīruma, Ulla Zirne, Andris Šics, Juris Šics, Oskars Gudramovičs, Pēteris Kalniņš

Pēc pirmsolimpiskās sezonas pērn negaidīti karjeru noslēdza pieredzējusī Maija Tīruma, un tieši viena sieviešu kvota bija tā, kuras Latvijai pietrūka, lai uz Sočiem varētu vest pilnu sastāvu kamaniņu sportā. Kaut ar ļoti augstiem rezultātiem Latvijas sportisti šosezon nav izcēlušies, deviņi kamaniņu braucēji Olimpiādei kvalificējās pietiekami pārliecinoši, kaut tikai brāļi Šici Sočos startēs no pirmās grupas.

Jau nākamajā dienā pēc atklāšanas ceremonijas trasē dosies vīri, kuri aizvadīs pirmos divus no četriem braucieniem. Pieredzes bagātākais Latvijas izlases dalībnieks būs Mārtiņš Rubenis - 1998.gada pasaules junioru čempions 35 gadu vecumā piedalīsies jau savā piektajā Olimpiādē, turklāt pirms astoņiem gadiem Turīnā viņš ieguva bronzu, kas Latvijai bija pirmā ziemas spēlēs pēc neatkarības atgūšanas. 27 gadus vecajam Kivleniekam šīs būs otrās olimpiskās spēles, bet 22 gadus vecais Mauriņš, kurš šosezon iekļuvis starp trim labākajiem pasaules tūres starta uzrāviena meistariem, piedzīvos olimpisko debiju.

Pēc Maijas Tīrumas aiziešanas par līderi starp dāmām kļuvusi viņas jaunākā māsa Elīza, kurai 23 gadu vecumā veselīgu konkurenci rada astoņpadsmitgadīgā Ulla Zirne. Nedēļu pirms Olimpiādes Zirne vēl piedalījās pasaules junioru čempionātā, tomēr nelabvēlīgi laika apstākļi šoreiz neļāva tikt augstāk par 11.vietu.

Brāļu Šicu divnieku ekipāžai šī būs jau trešā Olimpiāde. Viņi no sezonas svarīgākajām sacensībām ar medaļām atgriezušies jau piecas reizes iepriekšējo sešu gadu laikā. 2008. un 2009.gadā Latvijas komanda izcīnīja bronzu pasaules čempionātu stafetē, 2010.gadā Šici tika pie sudraba Vankūveras olimpiskajās spēlēs, bet vēl pēc gada viņiem bija bronza arī pasaules čempionāta individuālajās sezonās. Tāpat pēdējos piecos Eiropas čempionātos viņi un Rubenis bijuši komandā, kas Latvijai sagādājusi četras godalgas komandu stafetē, turklāt pēdējā no tām vēl janvārī tika izcīnīta Siguldā. Tikmēr Gudramovičam un Kalniņam šīs būs otrās olimpiskās spēles, bet starp pasaules labākajiem viņiem joprojām nav izdevies iekļūt.

Visa Latvijas izlase cer, ka Sočos laiks būs aptuveni nulle grādu robežās, jo vairākas reizes šosezon pierādījās, ka ļoti aukstam laikam Latvijas izlasei nav atbilstošu slieču.

SKELETONS: Martins Dukurs, Tomass Dukurs, Lelde Priedulēna

Jau otrajās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas Latvijai, neapšaubāmi, lielākās cerības saistīsies ar skeletona sacensībām. Latvija olimpiskajās skeletona sacensībās debitēja 2002.gadā, kad uz Soltleiksitiju tika aizsūtīts tobrīd 20 gadus vecais Tomass, bet vēl pēc četriem gadiem Turīnā valsti pārstāvēja 21 gadu vecais Martins. Pēc šīm sacensībām sākās straujš skeletonistu progress, un uz 2010.gada Vankūveras Olimpiādi Martins jau ieradās kā galvenais favorīts. Tomēr viņam nācās piekāpties mājiniekam Džonam Montgomerijam, samierinoties ar sudrabu, bet Tomass ieguva ceturto vietu.

Tagad Martins, neapšaubāmi, tiek saukts par pasaules labāko skeletonistu. Kaut šīs sezonas sākums viņam nebija ļoti veiksmīgs, kopš Jaungada viņš uzvarēja visos piecos Pasaules kausa posmos, turklāt četrreiz otrais palika Tomass. Pēdējos piecos gados Martins ir kļuvis par Pasaules kausa ieguvēju un Eiropas čempionu, kā arī divās no trijām reizēm triumfējis pasaules čempionātā. Tikmēr Tomass pēdējās divās sezonās ieguvis otro vietu Pasaules kausā un pēdējos trijos gados kāpis uz Eiropas čempionāta goda pjedestāla.

Abiem brāļiem Dukuriem šoreiz skeletona sacensībās pievienosies arī 20 gadus vecā Lelde Priedulēna, kura pērn izcīnīja ceturto vietu pasaules čempionātā junioriem, bet šosezon ar augstiem rezultātiem nav izcēlusies. Olimpisko spēļu atlasē viņa palika pirmā aiz kvalificējušos dalībnieku svītras, tomēr lieli pārsteigumi nenotika un sportiste ieguva speciālo ielūgumu.

ŠORTTREKS: Roberto Puķītis

Šorttrekā pēc Silova aiziešanas par Latvijas izlases līderi kļuvis šobrīd vien 18 gadus vecais Puķītis. Olimpiskā atlase risinājās jau pašā sezonas sākumā, un Puķītim izdevās kvalificēties 1500 metru distancē.

Latvija šorttrekā būs pārstāvēta trešajās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas. 2010.gadā Vankūverā Silovs visās trijās distancēs iekļuva labāko 15 sportistu vidū, bet vēl četrus gadus pirms tam Latviju Olimpiādē pārstāvēja Evita Krievāne, kura arī neveiksmīgi centās kvalificēties Sočiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!